fbpixel

Search icon
Search
3 διάσημοι chef προτείνουν ιδανικές φρουτοσαλάτες για το καλοκαίρι
TASTE

3 διάσημοι chef προτείνουν ιδανικές φρουτοσαλάτες για το καλοκαίρι

Εντάξτε τες στο πρόγραμμά σας και ενεργοποιήστε τον μεταβολισμό σας


Είναι το τέλειο γεύμα για τις βραδινές ώρες, για την παραλία ή για την απογευματινή... λιγούρα για κάτι γλυκό. Οι φρουτοσαλάτες συνδυάζουν την ισορροπημένη διατροφή και τις βιταμίνες με τη φρεσκάδα και τη γεύση, γι' αυτό δεν πρέπει να λείπουν από κανένα πρόγραμμα διατροφής. Όταν, δε, έχουν μία ωραία εμφάνιση, σας δελεάζουν περισσότερο. Επίσης, είναι η τέλεια δροσιστική λύση για τους καλοκαιρινούς μήνες, που η ζέστη "χτυπάει κόκκινο" και χρειάζεστε επειγόντως "ανάσες" δροσιάς. Διαβάστε παρακάτω τρεις εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές, από τρεις διάσημους chef με διεθνείς διακρίσεις. 

Jamie Oliver, Πολύχρωμη φρουτοσαλάτα

jamie-oliver-54103-2.jpg
fresh-fruit-bowl-1.jpg

Ο Βρετανός chef και τηλεοπτικός σταρ, που έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τις εκπομπές μαγειρικής του, είναι ιδιαίτερα διάσημος και για τις γλυκές αλχημείες του. Ο Jamie Oliver ξεσηκώνει, λοιπόν, την καλοκαιρινή σας διάθεση και σας μυεί στον χώρο της υγιεινής διατροφής με μία άκρως δροσιστική φρουτοσαλάτα, που δε γίνεται να μη δοκιμάσετε. Τα υλικά είναι προσιτά και τα φρούτα πολύ γευστικά, οπότε βάλτε την άμεσα σε εφαρμογή. 

Υλικά

  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη 
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 ματσάκι μέντα
  • 1 κιλό ανάμεικτα φρούτα, όπως φράουλες, μήλα, ανανάς, βατόμουρα, σμέουρα, ακτινίδια, πορτοκάλι

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα τηγάνι, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Για πιο γεμάτη γεύση, ρίξτε στο ζεστό σιρόπι το μισό ματσάκι μέντας και αφήστε το να απορροφηθεί, μέχρι να κρυώσει. Όταν το σιρόπι κρυώσει, βγάλτε τη μέντα και προσθέστε τα καθαρισμένα και κομμένα φρούτα. Βάλτε τη φρουτοσαλάτα στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά και πριν τη σερβίρετε, πασπαλίστε τη με την υπόλοιπη μέντα. Επίσης, μπορείτε να πασπαλίσετε τη σαλάτα με chips καρύδας ή chia seeds για να δώσετε ένα μεγαλύτερο boost.

Ray McVinnie, Ασιάτικες μυρωδιές

fruit-salad.jpg
4-bangkok-fruit-salad.jpg

Ο διάσημος chef Ray McVinnie στοχεύει πολύ στην εμφάνιση των γευμάτων του, ενώ τα πιάτα του είναι πάντοτε χορταστικά και μυρωδάτα λόγω των μπαχαρικών που χρησιμοποιεί. Επίσης, στον τρόπο μαγειρικής του φαίνεται η επίδραση που δέχεται από την κουζίνα άλλων λαών, όπως την ασιατική. Η φρουτοσαλάτα που προτείνει παρακάτω προέρχεται από την ασιατική κουλτούρα και είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, αφού περιέχει καρύδα και το αγαπημένο σε όλους, καρπούζι.

Υλικά

  • 120 γρ. καστανή ζάχαρη
  • μία πρέζα αλάτι
  • 100 ml νερό
  • 400 γρ. καρπούζι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 κ. σ. tamarind paste (τη βρίσκετε online)
  • μισός ανανάς
  • 1 φύλλο lime
  • 1/4 κούπας καρύδα
  • φύλλα μέντας για το σερβίρισμα
  • 300 ml κρέμα καρύδας

Εκτέλεση 

Βάλτε τη ζάχαρη, το νερό και το αλάτι σε ένα τηγάνι και βράστε τα υλικά αυτά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Αφήστε για λίγο το νερό να κρυώσει και ανακινήστε το με την tamarind paste. Πρόκειται για το κύριο συστατικό πολλών thai φαγητών και γλυκών, που έχει γλυκιά γεύση. Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ προσθέστε το lime, τα φρούτα και από πάνω ρίξτε το σιρόπι. Ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε τη σαλάτα σε μπολ ή ποτήρια με φύλλα μέντας και βάλτε σε ένα μικρότερο μπολ από δίπλα την κρέμα καρύδας, για να βουτάτε τα φρούτα σας. Κάτι σαν fondeau, αλλά στην πιο υγιεινή εκδοχή του. 

Michael Smith, Φρουτοσαλάτα με πρωτότυπα dressings

img-9551.jpg
f6265919-5c49-4396-8331-3a5650e34a70.jpg

Ο Michael Smith, ένας από τους πιο διάσημους chef στον Καναδά, είναι υπέρμαχος της πρακτικής και εύκολης μαγειρικής, αποτελώντας μία μορφή έμπνευσης για πολλά νοικοκυριά και κυρίως γυναίκες, που δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να ετοιμάζουν για ώρες το γεύμα τους. Η παρακάτω σαλάτα ανταποκρίνεται σ' αυτή τη φιλοσοφία και μπορεί να τη δημιουργήσει ο οποιοσδήποτε. Συγχρόνως, σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε πολλούς συνδυασμούς φρούτων και να δημιουργήσετε μία πρόταση μοναδική, που θα φέρει το στίγμα σας. 

Υλικά

Αρκετή ποσότητα από ανανά, μπανάνα, μήλο, αχλάδι, μάνγκο, πορτοκάλι, δαμάσκηνα, πεπόνι, passion fruit, μούρα, σταφύλια και ακόμη ένα πολύ αγαπημένο σας φρούτο.

Για την πικάντικη βινεγκρέτ:

  • χυμός από 2 lime
  • 1 ματσάκι φρέσκια μέντα
  • 1 κ. γλ. από την αγαπημένη σας hot sauce

Για τη βινεγκρέτ βανίλιας:

  • μισή κούπα λευκό ξύδι
  • μισή κούπα ελαιόλαδο
  • μισή κούπα μέλι
  • 1 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ. σ. μουστάρδα Dijon

Εκτέλεση 

Αρχικά, ψιλοκόψτε σε ομοιόμορφα κομμάτια τα φρούτα σας. Έπειτα, προς διευκόλυνσή σας βάλτε τα συστατικά για τη βινεγκρέτ που θα επιλέξετε σε ένα μικρό βάζο, που κλείνει αεροστεγώς, και ανακινήστε τα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ό,τι περισσέψει, αποθηκεύστε το στο ψυγείο σας για την επόμενη σαλάτα, που θα κάνετε. Σερβίρετε τα φρούτα και τη σαλάτα σε ένα μεγάλο μπολ και από πάνω ρίξτε τη sauce, που επιθυμείτε. Η σαλάτα σας είναι πια έτοιμη, για να τη μοιραστείτε με τους φίλους σας και να χαρείτε από τα θετικά τους σχόλια. Καλή απόλαυση!