Πρόκειται ίσως για την πιο αγαπημένη και περιζήτητη σαλάτα όλων των εποχών. Δροσερά κομμάτια iceberg και μαρουλιού, ενώνονται με μαεστρία με τα κρατσανιστά κρουτόν, τα κομματάκια από μπέικον και φυσικά αυτό το υπέροχο dressing, που ως το πιο μαγικό συστατικό της, την κάνει απλά μοναδική. Μιλάμε φυσικά για την Ceasar salad, τη σαλάτα που επιλέγουν διάσημοι και μη, και είναι τόσο γευστική και χορταστική είτε την απολαμβάνει κανείς μόνη της στο lunch break του ή ακόμα και ως συνοδευτική σε ένα τραπέζι με φίλους. Όποια και αν είναι η περίσταση, εμείς σας παρουσιάζουμε παρακάτω τρεις διαφορετικές εκδοχές της, που μπορείτε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε μόνοι σας και που είμαστε σίγουροι θα σας ξετρελάνουν!
The classic one
Υλικά
Για το κοτόπουλο
- 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- πιπέρι
- αλάτι
- θυμάρι
- ρίγανη
- δεντρολίβανο
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
Για το dressing
- 10 αντζούγιες, φιλεταρισμένες
- 1 σκ. σκόρδο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. σπιτική μαγιονέζα
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για τα κρουτόν
- 3-4 φέτες ψωμί για τοστ, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 σκ. σκόρδο, σπασμένη
- θυμάρι
- 20 γρ. βούτυρο
Για το σερβίρισμα
- παρμεζάνα
- 1 iceberg
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας. Αλείφουμε καλά με τα χέρια μας να πάει παντού. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά, σε σημείο που να βγάζει καπνούς. Δίνουμε χρώμα στα φιλέτα μας στο τηγάνι. Παράλληλα, παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι, ίσα ίσα να χωράνε τα κοτόπουλα μέσα και βάζουμε στον πάτο τα 3 κλαδάκια από τα μυρωδικά και τα σκόρδα. Όταν πάρει το κοτόπουλο χρώμα, το μεταφέρουμε στο ταψάκι πάνω από τα μυρωδικά. Με τον τρόπο αυτό, όταν ψήνεται, θα περάσουν όλα τα αρώματα μέσα στο κοτόπουλο. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε καυτό πάνω από το κοτόπουλο. Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
Για το dressing
Στο μίξερ με τα μαχαίρια ρίχνουμε τις αντζούγιες, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε και πάλι. Τέλος για να αραιώσει το dressing μας, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, πιπέρι, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για χρώμα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Για τα κρουτόν
Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τους κύβους του ψωμιού. Σε ένα τηγάνι δίνουμε χρώμα στο ψωμί μαζί με το σκόρδο και το θυμάρι. Μετά από 3 λεπτά ρίχνουμε λίγο βούτυρο και αφαιρούμε όταν πάρουν χρώμα.
Για το σερβίρισμα
Καθαρίζουμε το iceberg βγάζοντας τα εξωτερικά του φύλλα και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε 2 κ.σ. dressing και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κρουτόν, το κοτόπουλο ψιλοκομμένο, επιπλέον παρμεζάνα, λίγο ακόμα dressing και απολαμβάνουμε!
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
The vegan one
Υλικά για τα κρουτόν
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, σε κύβους
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το μπέικον μανιταριού
- 2 μανιτάρια portobello σε λεπτές φέτες
- ελαιόλαδο
- καπνιστή πάπρικα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το dressing
- 90 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. κάπαρη
- 1 κ.σ. vegan τριμμένο τυρί
- 3 κ.σ. Vegan Mayo
Άλλα υλικά
- ½ μαρούλι iceberg χονδροκομμένο
- 1 μαρούλι χονδροκομμένο
- 4 κ.σ. vegan τριμμένο τυρί
Eκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα κρουτόν. Βάζουμε σε μία στρώση το ψωμί, σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα, για περίπου 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσει ελαφρώς. Στην μέση του ψησίματος τα ανακατεύουμε λίγο. Ετοιμάζουμε το bacon μανιταριού. Σε ταψί απλώνουμε τις φέτες μανιταριού, τις λαδώνουμε με πινέλο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καπνιστή πάπρικα. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 40 λεπτά. Στην μέση του ψησίματος τα βγάζουμε, τα αναποδογυρίζουμε, αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και ξαναβάζουμε για τον υπόλοιπο χρόνο. Αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε το dressing. Βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την κάπαρη, το χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, την Hellmann’s Mayo και το vegan τυρί και πολτοποιούμε. Για να ετοιμάσουμε την σαλάτα βάζουμε το iceberg και το μαρούλι σε μεγάλο μπολ μαζί με το μισό vegan τυρί, περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε απαλά για μερικά λεπτά. Σερβίρουμε σε μπολ, μοιράζοντας τα κρουτόν και το μπέικον μανιταριού και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο vegan τυρί.
Συνταγή: Madame Ginger
Τhe italian one
Για τη σαλάτα
- 3 μαρούλια (πλυμένα και στεγνωμένα)
- 16 φέτες προσούτο
- 160 γρ. φλέικς παρμεζάνας
- 16 σαρδέλες σε ελαιόλαδο
Για το dressing
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 60 mlλευκό κρασί
- 1 αυγό
- 20 γρ. σαρδέλες πικάντικες (χωρίς το κόκαλο)
- 75 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 10 γρ. μουστάρδα Dijon
- 150 ml ηλιέλαιο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τα κρουτόν
- 6 φέτες ψωμί του τόστ (κατεψυγμένες)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 6 κλωνάρια θυμάρι
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ σε ένα ψηλό δοχείο και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ. Ξεκινάμε να χτυπάμε από τη βάση του δοχείου και ανεβάζουμε το ραβδομπλέντερ σταδιακά προς την επιφάνεια του ντρέσινγκ, για να ομογενοποιηθούν σταδιακά τα υλικά και να μην κόψει. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το δοχείο και το κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τα κρουτόν
Κόβουμε τις κόρες από τις κατεψυγμένες φέτες του τοστ και στη συνέχεια κόβουμε την ψίχα σε μικρούς κύβους. Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο (αφού το σπάσουμε ελαφρά), το φρέσκο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και τέλος τους κύβους από το ψωμί. Ανακατεύουμε συνέχεια με μία ξύλινη σπάτουλα, έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να μην καούν. Τα κρουτόν είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Tip: Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τα κρουτόν στον φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 10΄.
Για το προσούτο
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Απλώνουμε τις φέτες του προσούτο πάνω στη λαδόκολλα, προσέχοντας να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και ψήνουμε στους 180ºC στον αέρα για 10΄.
Για τη σαλάτα
Κόβουμε το μαρούλι σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους με τα χέρια. Προσθέτουμε όσο ντρέσινγκ θέλουμε και ανακατεύουμε για να αναμειχθεί καλά με τα φύλλα. Προσθέτουμε λίγη παρμεζάνα και λίγο προσούτο μέσα στο μπολ με τη σαλάτα, ανακατεύουμε μία τελευταία φορά και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με λίγο ακόμα τραγανό προσούτο, παρμεζάνα σε φλέικς, τα κρουτόν και τις πικάντικες σαρδέλες, (αφού τις καθαρίσουμε από το κόκαλο) και η σαλάτα του Καίσαρα (Caesar’s salad) είναι έτοιμη.
Συνταγή: Πάνος Ιωαννίδης