Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό και αγχολυτικό από μια βραδιά αφιερωμένη σε εμάς και στους ανθρώπους μας. Το τριήμερο αποτελεί την ιδανική αφορμή για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους και οικογένεια και να κάνουμε τις πιο fun κι ενδιαφέρουσες συζητήσεις με ένα γευστικό και αρωματικό cocktail. Παρακάτω, σας συστήνουμε τα τρία αγαπημένα μας για να δοκιμάσετε κι εσείς στο σπίτι ή και σε μία πιθανή έξοδό σας!
Enjoy!
1. Το κλασικό... Dry Martini
Υλικά
- 70 ml London dry gin ή Vodka
- 10-15 ml extra dry ή απλό dry λευκό ξηρό Vermouth
- 1 σταγόνα αρωματικά bitters πορτοκαλιού (προαιρετικά)
- ελιές πράσινες περασμένες σε bamboo stick ή φλούδα λεμονιού ή λάιμ για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα συστατικά της συνταγής με ένα barspoon σε ένα δοχείο ανάδευσης γυάλινο ή ακόμα καλύτερα μεταλλικό, για 30 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι τύπου Martini (cocktail glass). Ένας δεύτερος τρόπος εκτέλεσης της συνταγής είναι χτυπώντας σε shaker γεμάτο με πολύ πάγο όλα τα συστατικά για 20 δευτερόλεπτα. Καλό είναι, αν προτιμάμε να απολαμβάνουμε το martini μας με gin, να αποφεύγουμε τη χρήση του shaker. Γαρνίρουμε με πράσινες ελιές που τις έχουμε καρφιτσώσει σε ένα bamboo stick, ή εναλλακτικά με μια φλούδα λεμονιού ή lime, αφού πρώτα ψεκάσουμε τα έλαια της πάνω από το κοκτέιλ μας. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του καταναλωτή, όσον αφορά την περιεκτικότητα του gin ή του ξηρού βερμούτ, υπάρχουν οι παρακάτω εκδοχές. Για όλες τις εκδοχές ακολουθούμε τον ίδιο τρόπο εκτέλεσης, όπως περιγράφεται στην κλασική συνταγή.
2. Το τέλειο... Old Fashioned
Υλικά
- 2 μεζούρες rye ουίσκι ή bourbon
- 2 σταγόνες Angostura bitters
- 1 κύβος ζάχαρης
- σόδα
Εκτέλεση
Βάζεις τον κύβο ζάχαρης σε ένα ποτήρι τύπου Old Fashioned. Τον βρέχεις με τα Angostura bitters και ελάχιστη σόδα. Συνθλίβεις τον κύβο ζάχαρης με ένα γουδοχέρι και στη συνέχεια προσπαθείς να καλύψεις όσο μεγαλύτερη επιφάνεια (από το κάτω μέρος) του ποτηριού μπορείς. Προσθέτεις ένα μεγάλο παγάκι και έπειτα το ουίσκι. Ανακατεύεις και γαρνίρεις με μία φλούδα πορτοκαλιού, αφού πρώτα απελευθερώσεις τα έλαιά της.
3. The very... Bloody Mary
Υλικά
- 120 ml ντοματοχυμό
- 50 ml vodka
- 10 ml pedro jimenez sherry (px sherry) (προαιρετικά)
- 15 ml χυμό από λεμόνι
- 3 σταγόνες καυτερή σάλτσα π.χ. tabasco (ή παραπάνω αν το θέλετε πιο καυτερό)
- 3 σταγόνες worcestershire sauce
- 1 πρέζα απλό αλάτι ή αλάτι αρωματισμένο με σέλερι (celery salt)
- 1 πρέζα πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
- 1 πρέζα πάπρικα γλυκιά σκόνη
- ½ κ.γλ σπόρους κόλιανδρου
- ½ κ.γλ horseradish (χρένο)(προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κλωνάρι σέλερι
- πράσινες ελιές
- ντοματίνια
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα συστατικά της συνταγής στον κάδο ενός μπλέντερ, εκτός από τη vodka, το sherry και το χυμό από το λεμόνι. Οι ποσότητες που δίνονται στη συνταγή είναι για ένα ποτό. Αν θέλουμε να φτιάξουμε παραπάνω, διπλασιάζουμε ή τριπλασιάζουμε τις ποσότητες ανάλογα με το πόσα άτομα θα σερβίρουμε. Χτυπάμε για περίπου ένα λεπτό σε μέτρια ένταση και σουρώνουμε σε ένα δοχείο αποστειρωμένο. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ποτήρι μακρόστενο (collins), ή χαμηλό μεγάλης χωρητικότητας (double old fashioned). Κόβουμε στη μέση ένα λεμόνι, το στύβουμε και κρατάμε το χυμό στην άκρη. Βρέχουμε το χείλος του ποτηριού με το κέλυφος του λεμονιού. Βάζουμε αλάτι σε ένα πιάτο και βουτάμε μέσα το χείλος του ποτηριού για να φτιάξουμε ένα όμορφο στεφάνι αλατιού. Τινάζουμε το ποτήρι για να φύγει το περιττό αλάτι. Προσθέτουμε στο ποτήρι το μείγμα από το χυμό ντομάτας πού φτιάξαμε στο μπλέντερ, τη vodka, το γλυκό sherry (προαιρετικά) και 15 ml από το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε πολύ πάγο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα συστατικά. Τρίβουμε λίγο μαύρο πιπέρι από πάνω. Αν θέλουμε το ποτό μας πιο καυτερό προσθέτουμε 1-2 σταγόνες tabasco επιπλέον. Γαρνίρουμε με ένα κλωνάρι σέλερι καλά πλυμένο και καθαρισμένο από τις ίνες του, ελιές και ντοματίνια. Tip: Το bloody mary πίνεται χωρίς καλαμάκι για να μπορούμε να γλείφουμε και λίγο από το αλάτι που έχουμε βάλει στο χείλος του ποτηριού.