fbpixel

Search icon
Search
3 αυθεντικά ιταλικά επιδόρπια που θα σας ξετρελάνουν
TASTE

3 αυθεντικά ιταλικά επιδόρπια που θα σας ξετρελάνουν

Φέρτε τον αέρα της Ιταλίας στην κουζίνα σας και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας


Σίγουρα, όταν φέρνετε την Ιταλία στο μυαλό σας, περνούν εικόνες από μακαρονάδες, πίτσα και εκλεκτά τυριά, όμως υπάρχουν και μερικά γλυκά που δημιουργούνται εκεί, τα οποία είναι σκέτο όνειρο και αξίζουν την προσοχή σας. Η Rosemary Molloy, ιδρύτρια του food blog, An Italian in My Kitchen, προτείνει μερικές πεντανόστιμες γλυκές συνταγές στο νέο της βιβλίο Authentic Italian Desserts, το οποίο είναι must-try για κάθε food lover που ξεχωρίζει τις γνήσιες γεύσεις. 

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τα γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας και να απολαύσετε!

Cannoli Fritti

fritti.jpg

Υλικά:

Για τη γέμιση:

  • περίπου 3 κούπες τυρί ricotta
  • 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 1/4 κούπες σταγόνες μαύρης σοκολάτας

Για τη ζύμη:

  • 1 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κακάο χωρίς ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 1 μεσαίο αυγό
  • 2 1/2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 1/4 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κρόκος αυγού
  • ηλιέλαιο
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Για να φτιάξετε τη γέμιση, τοποθετήστε το τυρί ricotta σε ένα κόσκινο, κάτω από το οποίο θα υπάρχει ένα μεσαίο μπολ και βάλτε το στο φυγείο για 24 ώρες, για να το στραγγίξετε όσο το δυνατόν περισσότερο και να φύγει η υπερβολική υγρασία. Έπειτα, αφαιρέστε το τυρί από το ψυγείο και μεταφέρετέ μέσα σε μπολ. 

Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη λίγο-λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς. Κατόπιν προσθέστε στο μείγμα τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε τη γέμιση σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Για να φτιάξετε τη ζύμη των cannoli, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάντε μία τρύπα στο κέντρο του μείγματος και προσθέστε το αυγό και το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας τα συστατικά με πιρούνι. Έπειτα, προσθέστε αργά το κρασί και ανακατέψτε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μόλις ετοιμαστεί, τοποθετήστε τη ζύμη σε μία επιφάνεια και καλύψτε τη με μια καθαρή πετσέτα. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 περίπου λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, σχηματίστε κυλίνδρους.

Γεμίστε μία μεγάλη κατσαρόλα με λίγο ηλιέλαιο. Τηγανίστε τα κυλινδρικά cannoli γυρίζοντάς τα μερικές φορές μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα η ζύμη. Μεταφέρετέ τα σε μία επίπεδη επιφάνεια με απορροφητικό χαρτί, για να φύγει το περιττό λάδι. Γεμίστε τα με τη γέμιση που φτιάξατε από το τυρί ricotta και πασπαλίστε με ζάχαρη και extra σταγόνες σοκολάτας. 

Torta Caprese

torta.jpg

Υλικά:

  • 4 1/2 κ.σ. μαύρη σοκολάτα
  • 1/2 κούπα βούτυρο
  • 2 μεγάλα αυγά (ξεχωρίστε το ασπράδι και τον κρόκο σε δύο μπολ)
  • 1/2 κούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα αλεύρι αμυγδάλου
  • 1 κ.γ. baking powder
  • λίγο αλάτι
  • άχνη ζάχαρη και νιφάδες λευκής σοκολάτας

Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και έπειτα λαδώστε ένα ταψί. Σε μία μικρή κατσαρόλα με χαμηλή θερμοκρασία, λιώστε τη μαύρη σοκολάτα και το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια, σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με δυο κουταλιές της σούπας ζάχαρη μέχρι να αρχίσει να γίνεται μαρέγκα το μείγμα. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί τους κρόκους αυγών και το υπόλοιπο της ζάχαρης. Έπειτα, προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε προσεκτικά. Προσθέστε το αλεύρι αμυγδάλου, το baking powder και το αλάτι, ανακατεύοντας απαλά και τελικά ρίξτε τα ασπράδια αυγών. Ψήστε για 35 έως 40 λεπτά και μόλις είναι έτοιμο αφήστε το να κρυώσει και σερβίρετε με άχνη ζάχαρη και λευκή σοκολάτα.

Almond Biscotti

almond.jpg

Υλικά: 

  • 1 κούπα αμύγδαλα
  • 3 μεγάλα αυγά (ξεχωρίστε τα σε κρόκους και ασπράδια)
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο αλάτι
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από μισό λεμόνι

Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και τοποθετήστε σε ένα ταψί μία λαδόκολλα. Σε μία άλλη λαδόκολλα τοποθετήστε τα αμύγδαλα και ψήστε τα στον φούρνο για περίπου 5 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν. Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε δυο από τα αυγά και τη ζάχαρη για 1 λεπτό περίπου. Προσθέστε, έπειτα, το αλεύρι, το αλάτι, τη baking powder, το μέλι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού ανακατεύοντας καλά. Όταν η ζύμη είναι σχεδόν έτοιμη, προσθέστε τα αμύγδαλα και συνεχίστε να ανακατεύετε για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, μεταφέρετε τη ζύμη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε τη καλά. 

Διαχωρίστε τη ζύμη σε τρία κομμάτια και τοποθετήστε τα στην πρώτη λαδόκολλα που ετοιμάσατε. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε το τελευταίο αυγό και με ένα ειδικό πινέλο αλείψτε τα κομμάτια της ζύμης, ώστε να γυαλίζουν τα μπισκότα μετά το ψήσιμο. Ψήστε τα για περίπου 20 λεπτά και κόψτε τα διαγωνίως σε λεπτές φέτες. Τοποθετήστε τις φέτες ξανά στη λαδόκολλα και ψήστε για άλλα 5 έως 10 λεπτά. Αφήστε τα biscotti σας να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρετε και... απολαύστε τα!