fbpixel

Search icon
Search
3 απίθανες συνταγές με σολωμό για καθημερινή premium απόλαυση
TASTE

3 απίθανες συνταγές με σολωμό για καθημερινή premium απόλαυση

Aπολαύστε ελεύθερα!


Πρόκειται για μια μοναδική επιλογή ψαριού, που πολλοί από εμάς λατρεύουμε να καταναλώνουμε σε οποιαδήποτε μορφή του. Ο σολωμός κατέχει επάξια τη θέση του πιο δημοφιλούς θαλασσινού πιάτου, αφού ταιριάζει με πολλές τροφές, είναι απόλυτα θρεπτικός, συστήνεται ως ένα ολοκληρωμένο πιάτο σε διάφορες διατροφές, ενώ ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση του. Τι γίνεται όμως εάν έχετε βαρεθεί να τον απολαμβάνετε με τον ίδιο τρόπο; Τότε εμείς σας έχουμε 3 ιδιαίτερα νόστιμες συνταγές όπου θα συναντήσετε έναν «διαφορετικό σολωμό» και σίγουρα θα λατρέψετε, αφού μπορείτε να τις δοκιμάζετε από το lunch break σας στο γραφείο, μέχρι ένα light snack στο σπίτι το βράδυ! 

Bon Appétit!

Tαλιατέλες λαχανικών με σολωμό σοτέ

shutterstock-654684964.jpg
Υλικά για τον σολωμό
  • 2 φιλέτα σολωμού με το δέρμα (περίπου 180 γραμ. έκαστο)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Υλικά για τις ταλιατέλες λαχανικών
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 2 καρότα τρυφερά
  • 2 κολοκύθια πολύ τρυφερά
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για το σολωμό σοτέ στο τηγάνι

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί απορροφητικό. Αλατοπιπερώνουμε το σολωμό. Βάζουμε τα φιλέτα στο καυτό τηγάνι και ψήνουμε για 3΄ με το δέρμα προς τα επάνω να το βλέπουμε. Αναποδογυρίζουμε το ψάρι και ψήνουμε για 3-4′ να ροδίσει η πέτσα. Τα βγάζουμε σε πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3΄ χωρίς να πάρει χρώμα, απλά να γίνει διάφανο . Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν όλο. Τέλος, πασπαλίζουμε με τα βότανα και στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού. Βάζουμε τα φιλέτα σε πιάτο και περιχύνουμε με την λίγη σάλτσα.

Για τις ταλιατέλες λαχανικών

Καθαρίζουμε το καρότο και πλένουμε τα κολοκύθια. Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε, κόβουμε λεπτές φέτες σαν ταλιατέλες στην μακριά πλευρά των λαχανικών. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Προσθέτουμε τα λαχανικά και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε για λίγα λεπτά 2-3΄ ελαφρά να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το λεμόνι. Σερβίρουμε ένα στρώμα χρωματιστών λαχανικών (ταλιατέλες λαχανικών) και επάνω ξαπλώνουμε το σολωμό.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Summer salad με σολωμό

shutterstock-1476808526.jpg

Υλικά

Για τη σαλάτα

  • 1 ματσάκι άνηθο
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
  • 250 γρ. καπνιστό σολωμό
  • 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ
  • 2 κ.σ. σουσάμι, μαύρο
  • σουσάμι, λευκό
  • 3 νεκταρίνια
  • 1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2-3 κλ. δεντρολίβανο

    Για τη βινεγκρέτ

    • 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
    • 1 κ.σ. κοφτή μέλι
    • ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
    • χυμό λάιμ, από 1-2 λάιμ
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 50-70 γρ. σπορέλαιο
    • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

    Για τη σύνθεση

    • 300 γρ. πράσινη σαλάτα, ανάμεικτη
    • 150 γρ. ντοματίνια
    • 30 γρ. κρουτόν
    • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

    Εκτέλεση

    Για τη σαλάτα

    Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον απλώνουμε σε ένα ξύλο κοπής και προσθέτουμε πιπέρι. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα. Με ένα πινέλο, απλώνουμε τη μουστάρδα πάνω στη μια πλευρά από τα κομμάτια του σολομού. Ακουμπάμε την πλευρά πάνω στον άνηθο και αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε μέσα το αμύγδαλο με το σουσάμι. Καβουρδίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε τα νεκταρίνια σε τέσσερα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τα βάζουμε στο τηγάνι. Βάζουμε τα κλωνάρια από το δεντρολίβανο και αφήνουμε 1-2 λεπτά για να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

      Για τη βινεγκρέτ

      Στο μπολ σερβιρίσματος βάζουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύσμα και τον χυμό από τα λάιμ, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε πολύ αργά το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός.

        Για τη σύνθεση

        Βάζουμε στο μπολ την πράσινη σαλάτα και ανακατεύουμε. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε τον σολωμό, τα νεκταρίνια, το αμύγδαλο, το σουσάμι, το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

        Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 

          Τορτίγια ολικής με σολωμό και φακές

          shutterstock-1942893631.jpg

          Υλικά

          • 4 τορτίγιες ολικής άλεσης
          • 2 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
          • 400γρ. φρέσκο σολωμό φιλέτο
          • λίγο ελαιόλαδο
          • αλάτι χοντρό, πιπέρι

          Για τη φακοσαλάτα

          • 150γρ. φακές ή σιτάρι, βρασμένα, κρύα
          • ¼ ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
          • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές λοξές φέτες
          • 1 μικρό αβοκάντο ώριμο, σε μικρούς κύβους
          • χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
          • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
          • ½ κουτ. σούπας σουσάμι μαύρο
          • 1 κουτ. σούπας σουσάμι λευκό, καβουρδισμένο
          • αλάτι, πιπέρι

          Εκτέλεση

          Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ετοιμάζετε τη σαλάτα με τις φακές ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολ και κρατάτε το μίγμα στην άκρη. Βάζετε το σολωμό σε ένα ταψί, πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και πιπέρι, περιχύνετε με ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί και να παραμείνει ζουμερός. Απλώνετε τις τορτίγιες σε μια επιφάνεια, τις αλείφετε με το τυρί κρέμα, στη συνέχεια μοιράζετε τη σαλάτα με τις φακές και από πάνω σπάτε κομμάτια από τον ψημένο σολωμό. Τυλίγετε τις τορτίγιες σε ρολό προσέχοντας να κλείσουν καλά. Κόβετε στη μέση τις τορτίγιες και σερβίρετε.

          Συνταγή: Ανδρέας Λαγός