fbpixel

Search icon
Search
27 cultural events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα
MAGAZINE

27 cultural events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Ένα ταξίδι στα highlights της τέχνης του ελληνικού καλοκαιριού


Καλλιτεχνικοί θησαυροί, εμπνεύσεις άλλοτε φυλαγμένες σε σεντούκι, αποκαλύπτονται με μαεστρία, για ν’ αναδείξουν το φετινό καλοκαίρι. Μια ανυπέρβλητα πολιτιστική εποχή ξημερώνει και πάλι. Εκθέσεις, φεστιβάλ, παραστάσεις, συναυλίες σε κάθε σημείο της Ελλάδας, έλκουν ένα κοινό παγκόσμιο. Μαζί ξεκινάμε ένα ταξίδι στα highlights της τέχνης του ελληνικού καλοκαιριού - μια διαδρομή όπου συναντάμε αξιόλογους συντελεστές, οι οποίοι μας μιλούν για το έργο τους και όσα οι ίδιοι ξεχωρίζουν. Ας σαλπάρουμε!

Eίναι σπουδαία η γέννηση της κάθε ιδέας κι άλλο τόσο σημαντική η αναγέννηση της κάθε εποχής. Ανά περιόδους, στον κόσμο παρατηρούμε βήματα γοργά, ως το αποτέλεσμα ιστορικών αλλαγών που υποκινούν στιγμές γεμάτες πάθος για δημιουργία και οδηγούν κάθε φορά σε νέες καλλιτεχνικές προτάσεις, οι οποίες «ξυπνούν» γνώριμα συναισθήματα, αλλά αλλιώτικες εμπειρίες. Στον δρόμο αυτής της τέχνης βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα: αυτής που αποκτά ξανά ουσία, ανανεώνει το πεδίο έκφρασής της και εξελίσσεται, για να κατοχυρώσει μια θέση -όπως πάντα- περίοπτη σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας οι έλληνες καλλιτέχνες, κάνοντας υπομονή, αναζητούσαν νέα «παράθυρα» στην έκφρασή τους, χάριζαν τροφή στο πνεύμα τους, συνομιλούσαν με τις ιδέες τους και, τελικά, δημιουργούσαν σιωπηλά, αλλά ουσιαστικά. Αυτό το προσωπικό οδοιπορικό τους, που συνοδεύτηκε από τη δίψα της επιστροφής στους χώρους όπου συνήθιζαν να συνθέτουν τη μαγεία τους, τους οδήγησε στο ν’ απελευθερώσουν κάθε ενέργειά τους στο σήμερα. Έτσι, το φετινό πολιτισμικό καλοκαίρι θα θυμίζει πολλά, αλλά ταυτόχρονα και τίποτα, από τις προηγούμενες χρονιές. Κι αυτό γιατί χαρακτηρίζεται από αυτήν την αίσθηση της ανάγκης: των καλλιτεχνών να δώσουν πνοή στο όραμά τους, αλλά και του κόσμου, να μάθει, να θαυμάσει, να τραγουδήσει, να χορέψει, να χειροκροτήσει.

Το ξέρουμε, μοιάζει με ψέμα! Η αναπόληση στιγμών είχε γίνει για πολύ καιρό η σωσίβια λέμβος μας. Όμως, ο κύκλος έκλεισε, κι ένας καινούριος ανοίγει, κι έτσι, όσα φάνηκε πως ξεχάστηκαν γίνονται και πάλι μέρος της ζωής μας. Η τέχνη είχε πάντα αυτήν την ιδιαίτερη θέση στο ελληνικό καλοκαίρι - σχεδόν γιόρταζε μαζί με την άφιξη των κυμάτων τουρισμού. Τώρα, αυτή η γιορτή στήνεται απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, για να κάνει όσο πιο ηχηρή γίνεται τη μεγάλη, σπουδαία επιστροφή της. Έχουμε μια ιδιαίτερη αγάπη σε ό,τι καλλιτεχνικό συμβαίνει αυτήν την εποχή, και φέτος, περισσότερο από ποτέ, θα απολαύσουμε το δέος που προκαλεί ο πολιτισμός, όπως συνηθίζαμε, αλλά με το μεγαλείο του να είναι πια πιο έντονο από ποτέ. Άνεμος τέχνης πνέει στο καλοκαίρι μας, κι εμείς πάμε όπου μας πάει!

Μοναδικές εκθέσεις

Μια σειρά από έργα κι εγκαταστάσεις σε κάθε σημείο της χώρας αποκαλύπτουν αριστουργηματικούς κόσμους και υπογράφονται από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες. Είναι ο Jeff Koons που «ρίχνει άγκυρα» στο Deste Foundation Project στην Ύδρα, ο Brice Marden που ενισχύει τους «Θεϊκούς διαλόγους» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Plásmata που φεγγοβολούν στο Πεδίον του Άρεως. Κάποιες εκθέσεις της επιμελήτριας Ίριδας Κρητικού, με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης, συνεχίζουν να μεταφέρονται σε μουσεία ανά την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης επιτυχίας που γνώρισαν: «Έχουμε εγκαινιάσει στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λάρισας την έκθεση “Απ’ τη μεριά των σοφών των τρελών: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ”, η οποία ήρθε από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Το Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας υποδέχεται τα “Ξόμπλια - Πλουμίδια και στολίσματα”, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που παρουσιάζουν κοσμήματα και εξαρτήματα μόδας σύγχρονων καλλιτεχνών», μας λέει η ίδια.

Εμπνευσμένα φεστιβάλ & παραστάσεις

Από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μέχρι το επετειακό Sani Festival και τα events που στήνονται στο Επταπύργιο, το πρόγραμμα του καλοκαιριού γεμίζει από προτάσεις, με μεγάλα ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος να αποβιβάζονται στη χώρα μας. Οι περιοδείες των παραστάσεων έχουν ήδη ξεκινήσει και σε αυτές φαίνεται πως υπάρχει εξαιρετική επένδυση στο δράμα και την τραγωδία. Ακόμη, στα προγράμματα κυριαρχεί και η δύναμη της κίνησης. Για το χορευτικό κομμάτι του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ο Dance Curator Ηλίας Χατζηγεωργίου θα τονίσει: «Έπειτα από τα τελευταία δυστοπικά χρόνια, η Πειραιώς 260 βρίσκει τους καλλιτέχνες του χορού από την εγχώρια και διεθνή σκηνή να μιλούν για το μέλλον, να προτείνουν νέες τελετουργίες, ν’ αναζητούν τις νέες λέξεις για να μιλήσουμε και να χτίζουν νέες δομές για το αύριο».

Δυναμικές συναυλίες

Διεθνείς και έλληνες σολίστ, τραγουδιστές και διάσημα συγκροτήματα, έρχονται να μας συνεπάρουν σε μελωδικές βραδιές που θα μας μείνουν αλησμόνητες. Η επιλογή των προσώπων είναι απόλυτα στοχευμένη. Εδώ, όλα τα βλέμματα πέφτουν στο Sani Festival, που υποδέχεται τον ιταλό τενόρο Andrea Boccelli. Για τις επιλογές των συναυλιών, ο Γιώργος Μουστάκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, μοιράζεται μαζί μας πως: «Οι στοχεύσεις ήταν πολλές: ο θεματικός εμπλουτισμός, η διεύρυνση αλλά και η ανανέωση του κοινού, η καταγραφή της σημαντικής συνεισφοράς αυτής της πρωτοβουλίας στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, η ανάδειξη του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στον πολιτισμό και τον τουρισμό. Με την ευκαιρία μιας καθοριστικής για εμάς επετείου και με αφορμή την απαιτούμενη λαμπρότητα μιας τέτοιας γιορτής, δομήσαμε και θα παρουσιάσουμε στο κοινό το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού».

Εκθέσεις

Katharina Fritsch, The George Economou Collection

6-katharinafritsch-copy-1024x1024.jpg

Οι ιδιαίτερες φόρμες που σφυρηλατεί και βάφει σε έντονα χρώματα η Γερμανίδα Katharina Fritsch ανέπτυξαν ένα συγκεκριμένο γλυπτικό λεξιλόγιο βασισμένο στον σουρεαλισμό. Για την έκθεσή της στη gallery The George Economou Collection στην Αθήνα, την πρώτη παρουσίαση της δουλειάς της στην Ελλάδα, επέλεξε να δείξει πρόσφατα γλυπτά της, δίπλα σε μερικά από τα πρώτα έργα που φιλοτέχνησε, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

See more 

«Το εργαστήριο του γλύπτη», MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

alex-mylona.jpg

Εκεί όπου καθημερινά συλλαμβάνονται και παίρνουν ζωή ιδέες, ολοκληρώνεται ένα καλλιτεχνικό έργο. Όλα αυτά τα στοιχεία ενός εργαστηρίου βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας έκθεσης του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα. Υπό τον τίτλο «Το εργαστήριο του γλύπτη», παρουσιάζονται έως τις 11 Σεπτεμβρίου έργα, προπλάσματα, εργαλεία και αρχειακό υλικό από τον χώρο δημιουργίας και έκφρασης ελλήνων γλυπτών.

See more 

“Never Enough”, Ίδρυμα Deste

3557ec815aaf1de3b1c2febf2bc6c2be-kaari-upson-mattress.jpg

Αποτίνοντας φόρο τιμής στην Kaari Upson (1970-2021), το Ίδρυμα Deste στην Αθήνα παρουσιάζει την έκθεση “Never Enough”, η οποία παρουσιάζεται στη Νέα Ιωνία έως και τις 27 Οκτωβρίου. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο στενός φίλος της Δάκης Ιωάννου. Σε μια σύντομη αλλά παραγωγική σταδιοδρομία δεκαπέντε ετών, η Upson ανέπτυξε ένα περίτεχνο σύμπαν υφασμένο με μνήμες, παραδοχές, γεγονότα και μυθοπλασία. Για την ίδια, το κλειδί για την προσέγγιση του ατόμου βρίσκεται στα υπάρχοντά του, ειδικά στο περιεχόμενο του σπιτιού του. Το ενδιαφέρον της για το οικιακό περιβάλλον ξεκίνησε με το “Larry Project” (2007-2012), μια σειρά έργων που διερευνούσαν τον ψυχισμό μέσω ενός μυστηριώδη γείτονα. Έχοντας αποκτήσει πολλά προσωπικά του είδη, η Upson ξεκίνησε μια εμμονική έρευνα που οδήγησε σ’ ένα εκπληκτικό σύνολο έργων γύρω από κάποιον που δεν είχε συναντήσει ποτέ.

See more 

“Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”, Στέγη, Πεδίον του Άρεως

csm-onassis-stegi-plasmata-earth-divided-spy-2022-pinelopi-gerasimou-high-71-f37c350525.jpg

Έναν χρόνο μετά το “You and AI”, η Στέγη επιστρέφει με τη νέα έκθεση ψηφιακής τέχνης “Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”. 25 διεθνή έργα, περισσότερα από 250 τετραγωνικά μέτρα LED οθονών, 40 συσσωρευτές ηλιακής ενέργειας που δημιουργούν ένα τεχνητό φεγγάρι, αλλά κι ένας τεράστιος κόκκινος πλανήτης, θέτουν ερωτήματα γύρω από τις ταυτότητες και τα όρια, τους κατασκευασμένους κόσμους και τη σχέση μας με την τεχνολογία.

See more 

«Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

yjhyyi1653315877.jpg

Έως τις 29 Αυγούστου, η έκθεση «Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα» θα συνεχίζει να επικοινωνεί τη μαγεία της. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 44 έργα του αμερικανού καλλιτέχνη, τρία εκ των οποίων δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση, βρίσκονται σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές. Στο πλαίσιο της σειράς «Θεϊκοί Διάλογοι», το ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής παραγωγής του Marden που εκτίθεται αποκαλύπτει την οξεία παρατηρητικότητα, τη σπάνια αφαιρετική ματιά και τον συντονισμό του με τη μεταφυσικότητα της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. 

See more

«John Craxton: Μια ελληνική ψυχή», Μουσείο Μπενάκη

3-ksenia-ender-lake-1925.jpg

Με πρώτο σταθμό το Μουσείο Μπενάκη έχει ξεκινήσει το ταξίδι της η περιοδεύουσα έκθεση που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του φιλέλληνα ζωγράφου John Craxton (1922-2009). Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, φιλοξενεί μια σειρά από δημιουργίες του που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά. 90 έργα του, χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες, πολλά από τα οποία άγνωστα έως τώρα και προερχόμενα από το Craxton Estate, καλύπτουν όλες τις περιόδους της σταδιοδρομίας του: χαρακτικά και σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, καθώς και φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα. Η έκθεση θα βρεθεί στη συνέχεια στην Κρήτη κι από εκεί στο Λονδίνο.

See more 

Jeff Koons, Deste Foundation Project Space Ύδρα

01.jpg

Με έναν απόλυτο μυστικισμό να καλύπτει όσα πρόκειται να δούμε στις αίθουσες του Deste Foundation Project Space στην Ύδρα, αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα υποδέχεται έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της μοντέρνας γενιάς, τον δημιουργό των διάσημων -μεταξύ άλλων- “Balloon Dogs”, Jeff Koons. O πιο ακριβοπληρωμένος εν ζωή καλλιτέχνης δημιουργεί έργα εμπνευσμένα από φιγούρες και trends της pop και της σύγχρονης κουλτούρας. Μετά την αναβολή της για δύο χρόνια, η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 21 Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου 2022.

See more 

«Το πάθος του ορατού: Έργα από τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου», Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

achilleas-papacostas.jpg

Ιχνηλάτηση στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής, από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, μέσα από 104 έργα 64 σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών της συλλογής του Αντώνη και της Άζιας Χατζηιωάννου αποτελεί η έκθεση «Το πάθος του ορατού», που διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2022. Η πλούσια συλλογή του ζεύγους Χατζηιωάννου, που αριθμεί πλέον των 1.200 έργων, επιστρέφει στο νησί, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 15 χρόνια.

See more

«Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ», Μονή Λαζαριστών

8-sulimo-samuilo-panel-1927.jpg

Οι επιστήμες και η τέχνη κατά τις πρώτες τρεις δεκαετίες του 20ού αιώνα στη Ρωσία αναπτύσσονται σε κοινή τροχιά, στο πλαίσιο του διακαλλιτεχνικού αισθητικού φαινομένου που αργότερα ονομάστηκε «Ρωσική Πρωτοπορία». Αυτό το ιδιαίτερο μωσαϊκό ζύμωσης και δημιουργίας αποτυπώνει η νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» (έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023).

See more 

«Υφάνσεις εκ νέου», Μουσείο Βόλου

21vasileioukatartiatapis-alphabank-1.jpg

Για όλο το καλοκαίρι, η έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη και το MOMus, που γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία, θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Βόλου. Η συλλογή αφορά στην άνθηση και στην ιστορία της ελληνικής ταπισερί, παρουσιάζοντας παράλληλα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που είτε αποτέλεσαν τη βάση σχεδιασμού των υφαντών είτε βρίσκονται σε στιλιστική ακολουθία με αυτά. Οι υφαντοί πίνακες αναδεικνύουν τη διαχρονική διάσταση της υφαντικής τέχνης στην Ελλάδα.

See more

Φεστιβάλ

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

1-FccVG.jpg

Από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου 2022, κορυφαίοι έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε όλη την πόλη, στο πλαίσιο της σημαντικής διοργάνωσης Τέχνης του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι συνώνυμο με την άνθηση του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα.

See more 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

maxresdefault-64rVb.jpg

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου είναι από τα παλαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης. Στα 67 χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Μουσικής, του Χορού και του Θεάτρου από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους ελληνικούς και διεθνείς καλλιτεχνικούς οργανισμούς, προσελκύοντας πλήθη θεατών από ολόκληρο τον κόσμο. Κι αυτό το καλοκαίρι, οι επισκέπτες θα μπορούν ν’ απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα, από το οποίο ξεχωρίζουμε -μεταξύ άλλων- τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, που θα λάβει χώρα στις 15 και 16 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. 

See more

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

artworks-fcfjcieyip9ewqq3-gsj6ka-t500x500.jpg

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου ταξιδεύει και φέτος πέρα από τους ορίζοντες, μ’ εμβληματικούς καλλιτέχνες, διαπολιτισμικά σύνολα και διεθνούς φήμης σολίστ. Το πρόγραμμά του, πλούσιο, με παραγωγές, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις κι ευρεία γκάμα ρεπερτορίου, που περιλαμβάνει από ρεμπέτικο και παραδοσιακά ακούσματα μέχρι έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής, θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 13 Αυγούστου σε διαφορετικές τοποθεσίες της Χίου και στο γειτονικό νησί των Οινουσσών.

See more

30 Χρόνια Sani Festival

sani.jpg

Μια ιστορία αγάπης για τη μουσική και την τέχνη, που χάραξε πορεία καινοτομίας, ποιότητας κι υψηλής αισθητικής. Μια επιχειρηματική πρωτοβουλία πέρα από κάθε προσδοκία, που αποτέλεσε γέφυρα μεταξύ τουρισμού και πολιτισμού. Ένα φεστιβάλ που φέτος θα φιλοξενήσει στο επίκεντρο της γιορτής του το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της χώρας, την επετειακή συναυλία του πιο αγαπητού τενόρου, Andrea Bocelli. Ραντεβού στον Λόφο της Σάνης, στο σκηνικό των θερινών μουσικών συναντήσεων, εκεί όπου η μελωδία γίνεται εμπειρία! (9 Ιουλίου - 20 Αυγούστου)

See more 

Athens Photo Festival

rebecca-najdowski-001-w.jpg

Tο Athens Photo Festival, που συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια παρουσίας και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου, αποτελεί το σημαντικότερο διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός για τη φωτογραφία στην Ελλάδα κι ένα από τα πέντε παλαιότερα φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο. Εκθέσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες, καθώς κι ένα σύνολο δράσεων θα συγκροτήσουν μια ευρεία πλατφόρμα ανάδειξης της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας.

See more 

Φεστιβάλ Επταπυργίου

210351959-5713739338697439-3931081951974929825-n.jpg

Το Φρούριο του Επταπυργίου φοράει τα καλά του για το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού, το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022, που θα ρίξει αυλαία στις 19 Ιουλίου. Το φετινό πρόγραμμα αποτελείται από παραγωγές που φέρουν τη σφραγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Συντελεστές είναι άνθρωποι της τέχνης, οι περισσότεροι από τη Β. Ελλάδα.

See more 

Παραστάσεις

«Ηλέκτρα» του Ευριπίδη

hlektra-3.jpg

Την ανατρεπτική «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη παρουσιάζουν φέτος οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα, σε περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, με την Μαρία Κίτσου και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο στους ρόλους της Ηλέκτρας και του Ορέστη αντίστοιχα. Στον ρόλο του Παιδαγωγού, ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Ένα πρωτοποριακό κι αμφιλεγόμενο έργο, γέννημα μιας εποχής όπου όλες οι βεβαιότητες έχουν γίνει αβεβαιότητες, με τον ποιητή να παρουσιάζει επί σκηνής τη δική του εκδοχή του μύθου.

«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή

lighter-version-tasos.jpg

Τα Θεατρικά Δρώμενα «Ιασμός» παρουσιάζουν αυτό το καλοκαίρι την τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης» σ’ επιλεγμένα θέατρα και φεστιβάλ της Ελλάδας και της Κύπρου. Τον απαιτητικό ρόλο του πληγωμένου ομώνυμου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, αυτόν του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου αναλαμβάνει ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Αμούτζας, ενώ στον ρόλο-πρόκληση του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε την Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ένας 6μελής χορός ταλαντούχων ηθοποιών. Στο έργο, ο Σοφοκλής δραματοποιεί ένα επεισόδιο από τον Τρωικό Κύκλο, σύμφωνα με το οποίο ο Οδυσσέας και ο νεαρός Νεοπτόλεμος στέλνονται από τον Αχαϊκό στρατό στη Λήμνο για να φέρουν τον διάσημο τοξότη Φιλοκτήτη στην Τροία.

Δέσποινα Σαραφείδου ως Μήδεια και Κασσάνδρα

2-ePU0v.jpg

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες η διεθνής περιοδεία της ηθοποιού Δέσποινας Σαραφείδου και του πολιτιστικού οργανισμού «1+1=1» με δύο σόλο παραστάσεις να παρουσιάζονται σε τρία σημαντικά φεστιβάλ κατόπιν ειδικής πρόσκλησης. Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του έργου «Μήδεια: Mηδέν στο κόκκινο» της Σοφίας Διονυσοπούλου που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Kαλλιτεχνικής Διευθύντριας Marianna Mkhitaryan, σειρά έχει το έργο “Kassandra - A stand-up tragedy in broken English” του Sergio Blanco. Στους ρόλους της Μήδειας και της Κασσάνδρας, η ηθοποιός συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ μονολόγων “Armmono” της Αρμενίας, καθώς και στο 10o Babel Festival της Ρουμανίας.

«Φάκελος Βάνκαου» του Ηλία Μαγκλίνη

aef2022-fakelos-wahncau-press-kit.jpg

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η παράσταση «Φάκελος Βάνκαου» (5 και 6 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου) του Ηλία Μαγκλίνη, εμπνευσμένη από την «Άλκηστη» του Ευριπίδη, αφορά σε μια γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε όρθια στάση. Η συνήθης μεταθανάτια μυϊκή παράλυση αποκαταστάθηκε από μια σπάνια, ακαριαία πτωματική ακαμψία, μέχρι που μια έκλειψη ηλίου θα ρίξει το αλλόκοτο φως της σε μια ήσυχη γη στο μέλλον, στα πρόσωπα των ανθρώπων και τα ερείπια των ναών.

100 χρόνια Εθνικό Θέατρο

ethniko-theatro.jpg

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια παρουσίας του, το Εθνικό Θέατρο συστήνει στο κοινό δύο καλοκαιρινές παραγωγές, τη «Μήδεια» του Μποστ (8 και 9 Ιουλίου) και τον «Αίαντα» του Σοφοκλή (29 και 30 Ιουλίου). Η πρώτη αποτελεί ένα έργο-σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Καλαβριανού, που αποτυπώνει μια δομή που θυμίζει τόσο επιθεώρηση όσο και αρχαία τραγωδία. H «Μήδεια» του Μποστ είναι μια σουρεαλιστική κατασκευή φτιαγμένη από απλά υλικά που αντικατοπτρίζει το παιχνιδιάρικο πνεύμα του δημιουργού της. Η δεύτερη παράσταση, παρουσιάζει την τραγωδία του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, που κατεβαίνει για πρώτη φορά ως σκηνοθέτης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Σ’ αυτό το έργο, ο Σοφοκλής καταγράφει μια οριακή στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία: τη στιγμή κατά την οποία ένας νέος κόσμος αναδύεται κι ένας παλιός κατακρημνίζεται, συμπαρασύροντας με θόρυβο τους παλιούς ήρωες και τα ιδανικά τους στην άβυσσο.

Συναυλίες

Diana Krall, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

diana-krall-640x640.jpg

Κι αυτό το καλοκαίρι, η Ελλάδα θα «πλημμυρίσει» με μουσικές, καθώς σπουδαίοι καλλιτέχνες έρχονται για να μας βάλουν στους ρυθμούς τους. Παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η τραγουδίστρια της jazz και πιανίστρια Diana Krall, που έχει τιμηθεί με βραβεία Grammy, θα δώσει μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο στις 30 Ιουνίου. Μάλιστα, έπειτα από παρότρυνση του συζύγου της, Elvis Costello, γράφει η ίδια τους στίχους των τραγουδιών της, ενώ πλέον ενσωματώνει και μουσικές επιρροές από τη Βραζιλία, αλλά και pop αναφορές.

See more 

Pet Shop Boys, Release Athens

5616.jpg

Το Release Athens υποδέχεται τους Pet Shop Boys, την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, στην Πλατεία Νερού. Οι Neil Tennant και Chris Lowe, το πιο επιτυχημένο ντουέτο στην ιστορία της βρετανικής σκηνής, έρχονται στην Αθήνα με το εντυπωσιακό “Dreamworld: The Greatest Hits Live” show τους, γεμάτο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Από την ημέρα που υπέγραψαν με την Parlophone Records, οι Pet Shop Boys ξεκίνησαν να γράφουν ιστορία στο χώρο της pop μουσικής. Φέτος, το Release Athens στέλνει σε όλους τους φίλους της μουσικής το μήνυμα “Release The Earth From Plastic”!

See more 

Patti Smith, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

patti-smith-festival-athinon.jpg

Η ιέρεια του punk, η αιώνια ρομαντική της νεοϋορκέζικης σκηνής Patti Smith, καταφθάνει στις 25/6 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού για μια συναυλία στην οποία παντρεύει τη μουσική και την ποίησή της με απαράμιλλο τρόπο. Έχοντας σφραγίσει το μουσικό στερέωμα με τραγούδια-ύμνους, όπως το “Because the Night”, κι έχοντας διακριθεί για το λογοτεχνικό της έργο, η πολυσχιδής μουσικός, συγγραφέας, εικαστικός κι ακτιβίστρια θα μας συγκινήσει και θα ξυπνήσει πάλι την πίστη στη δύναμή μας ν’ αλλάξουμε τον κόσμο!

See more 

Andrea Bocelli, Sani Festival

sf2022-andreabocelli1-jar4937-QUu1L.jpg

Από τις 9 Ιουλίου μέχρι και τις 20 Αυγούστου ο πιο αγαπητός και εμβληματικός μουσικός θεσμός του Βορρά παίρνει ζωή και γιορτάζει τα 30 χρόνια του, παρουσιάζοντας μια σειρά από κορυφαίους καλλιτέχνες. Ο Andrea Bocelli, ο θρυλικός τενόρος του κόσμου, έρχεται για μία και μόνο εμφάνιση στον Λόφο της Σάνης στις 20 Αυγούστου. Με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον και πρωτοπορώντας κάθε φορά, το φετινό φεστιβάλ θα φιλοξενήσει στο επίκεντρο της γιορτής του το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της χώρας.

See more 

Placebo, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

placebo-1.jpg

Οι Placebo, μία από τις επιδραστικές alternative rock μπάντες των τελευταίων 20 ετών, έρχονται στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα, στο Θέατρο Γης, στις 20 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Οι πωλήσεις του συγκροτήματος ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια, ενώ μετρούν συνεργασίες με «βαρέων βαρών» ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, όπως ο David Bowie, o Robert Smith των Cure και ο Michael Stipe των R.E.M.

See more 

Παυλίνα Βουλγαράκη, ΚΠΙΣΝ

music-escapades-paulina-boylgharaki.jpg

Καταξιωμένη τραγουδοποιός που χτίζει γέφυρες μεταξύ του έντεχνου και της pop, η Παυλίνα Βουλγαράκη παρουσιάζει στις 21 Ιουλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ένα αφιέρωμα σε μεγάλες γυναικείες φωνές που τη διαμόρφωσαν: από τη Sade, τη Stevie Nicks, την P J Harvey και την Grace Slick, μέχρι τη Δήμητρα Γαλάνη, τη Χαρούλα Αλεξίου, την Αρλέτα και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Ένα πρόγραμμα με τραγούδια για «ανοιχτό καλοκαιρινό ουρανό», που μεταφέρει ένα μήνυμα σε «όσους κοιτάνε προς τα πάνω».

See more

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2022