fbpixel

Search icon
Search
25η Μαρτίου: Οι «clean eating» προτάσεις μας για να απολαύσετε υγιεινά το μενού της ημέρας
TASTE

25η Μαρτίου: Οι «clean eating» προτάσεις μας για να απολαύσετε υγιεινά το μενού της ημέρας

Homemade γρήγορες συνταγές, παραδοσιακά μαγαζάκια της πόλης για πρώτες ύλες και αγαπημένα στέκια για φαγητό


Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ημέρες του χρόνου που η «detox» προσέγγιση του φαγητού κυριαρχεί και μάς καλεί να την ακολουθήσουμε. Οικογενειακή ατμόσφαιρα γύρω από μία επιμελώς προετοιμασμένη τραπεζαρία μάς μεταφέρουν πίσω στα παιδικά μας χρόνια, σε σχολικές παρελάσεις και παραδοσιακό φαγητό στο σπίτι ή σε αγαπημένα ταβερνάκια. Αγνά υλικά της ελληνικής γης, μεζεδάκια στα καθιερωμένα μικρά πιάτα, πικάντικες μυρωδιές συνοδευόμενες από αγαπημένο ουζάκι αποτελούν τους κατάλληλους συμμάχους για να κάνουμε ένα απολαυστικό break από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης και να απολαύσουμε το τριήμερο που πλησιάζει.

Διαχρονικός πρωταγωνιστής στην μέση της τραπεζαρίας είναι ο μπακαλιάρος που συνήθως είναι «παντρεμένος» με κουρκούτι και σκορδαλιά. Αν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο εναλλακτικό και gourmet menu, το οποίο να βασίζεται στα «all time classic» μεσογειακά αρώματα με τις έντονες γεύσεις τους μπορούμε να ρισκάρουμε και να «παίξουμε» με τις γεύσεις διατηρώντας την κεντρική πρώτη ύλη της συγκεκριμένης ημέρας.

Ας δούμε βήμα βήμα τα υλικά που μπορούμε να επιλέξουμε για να προετοιμάσουμε ένα αντιπροσωπευτικό τραπέζι για όλα τα γευστικά γούστα!

Μπακαλιάρος

shutterstock-1653314098.jpg

Μπορούμε να ακολουθήσουμε την παραδοσιακή version του με σκορδαλιά, όμως κάνοντας την γευστική διαφορά να την «χρωματίσουμε» με παντζάρι και να προσθέσουμε ώριμα avocados. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παραλλαγή της κλασικής συνταγής του είναι να ρίξουμε ούζο στο κουρκούτι και να ετοιμάσουμε σκορδαλιά με βασικό συστατικό το καρύδι.

Τουρσί ψάρια και λαχανικά

dill-pickles-81100-16x9.jpg

Ξιδάτος μεζές με επιρροές από την γαστρονομική κουλτούρα των Βαλκανίων. Φροντίζουμε να έχουμε αξιοποιήσει από πολύ πιο νωρίς την διαδικασία της άλμης και του παστώματος για να τα απολαύσουμε ακόμη περισσότερο. Αγγουράκια, πιπεριές, ντομάτα, μπρόκολο, καρότο αποτελούν τα κύρια λαχανικά που χρησιμοποιούμε ως βασικά συνοδευτικά πιάτα. Δίπλα τους μπορούμε να προσθέσουμε παστωμένα ψάρια, όπως και λακέρδα στεγνή για να δώσουμε μεγαλύτερη ένταση στη γεύση.

Ελιές

shutterstock-1487320037.jpg

Οι ελληνικές πεδιάδες παράγουν νόστιμα και ποικίλα είδη ελιάς, με τη χρήση τους να είναι και επιτραπέζια αλλά και πρώτη ύλη για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ανάλογα με την περίοδο της συγκομιδής τους έχουμε να την ευκαιρία να επιλέξουμε και το χρώμα τους που διαφέρει. Κοκκινωπές, οι κλασσικές μαύρες καλαμόν, θρούμπες, το γλυκό είδος, στις οποίες η διαδικασία επεξεργασίας απαιτεί μεγάλο βάρος και πίεση για να μειώσει την υγρασία της, αλλά και οι πράσινες, οι γνωστές «μαμούθ», ειδικά οι προερχόμενες από την Χαλκιδική, οι οποίες έχουν πλούσια σάρκα, είναι πιο ξινές και μπορούμε να της συναντήσουμε και γεμιστές με αμύγδαλο ή κόκκινες πιπεριές. Συντηρώντας τες σε νερό με ξύδι ή λεμόνι, εξασφαλίζουμε την ποιότητα των αρωμάτων και της γεύσης τους.

Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα

shutterstock-300480098.jpg

Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως αλοιφή για την λαγάνα μας με την εξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση της που τής χαρίζουν τα αγνά υλικά παραγωγής της. Εάν θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά μπορούμε να δημιουργήσουμε μια παραλλαγή της σαλάτας με την προσθήκη ταχινιού και φιστικιών Αιγίνης για ένα πιο γλυκόξινο αποτέλεσμα αισθήσεων. Ακόμη μία παραλλαγή, για αυτούς που λατρεύουν τις spicy συνταγές, είναι να την «ντύσουμε» με πάπρικα, σκόρδο και κύμινο και να την συνοδεύουμε με κριτσίνια.

Αυγοτάραχο

4b9820c9325b45999d13ad551610085d.webp

Υψηλής ποιότητας πιάτο και εκλεκτό gourmet προϊόν αλιείας που έχει την ικανότητα να αναβαθμίζει αυτόματα την συνολική εικόνα αλλά και την κύρια γεύση της τραπεζαρίας μας. Ιδιαίτερο είναι το αυγοτάραχο των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Μπορούμε να ετοιμάσουμε μια κρητική μακαρονάδα με τρίμμα αυγοτάραχου ή την ισπανική traditional συνταγή Γκασπάτσο (Gazpacho), ντοματόσουπα με φρέσκα ελληνικά μυρωδικά και αυγοτάραχο. Μια έκρηξη αισθήσεων!

Φάβα

shutterstock-1784808704.jpg

Μπορούμε να φτιάξουμε γρήγορα και εύκολα μοντέρνες παραλλαγές της κλασικής βελούδινης φάβας. Φάβα κυμινάτη με ψητές σουπιές αλλά και νόστιμα σουτζουκάκια φάβας. Ακόμη σε μια μεγάλη πιατέλα για πολλά άτομα μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα trendy finger food προσθέτοντας πλήθος εκλεκτών υλικών, όπως κρίταμο, ντομάτα και κάππαρη που απογειώνουν την γεύση.

Eάν από την άλλη πλευρά, επιθυμείτε να απολαύσετε τα παραπάνω σε στέκια της πόλης, τότε σας συστήνουμε τα παρακάτω...

Για τουρσί ψάρια και λαχανικά, αλλά και φρέσκο αυγοτάραχο:

Τέρψις εδεσματοπωλείο (Batikiotou 16)

Για street νηστίσιμο φαγητό:

Συν - τροφή (Δόξης 7)

Για μεζεδάκια και ούζο:

Ουζερί Αγορά (Καποδιστρίου)

Για φρέσκο ψάρι και μπακαλιάρο:

Τα μπακαλιαράκια του Αρίστου (Κατούνη 3)

Πσαράς (Μητροπολίτου Γενναδίου 7)

Για φάβα:

Modigliani Παραδοσιακό Καφενείο Μεζεδοπωλείο (Κυδωνιάτου 12)