fbpixel

Search icon
Search
15 νέα γεγονότα και ταλέντα που θα διαμορφώσουν το μέλλον και θα καθορίσουν τον ρυθμό του 2024
MAGAZINE

15 νέα γεγονότα και ταλέντα που θα διαμορφώσουν το μέλλον και θα καθορίσουν τον ρυθμό του 2024

Οι μεγάλες προσδοκίες για τη νέα χρονιά...


Αυτήν τη φορά, ο ανανεωμένος κύκλος των 366 ημερών μάς γεμίζει με επιπλέον ενθουσιασμό, αφού τα highlights του κρύβουν άπειρη έμπνευση και μαγεία. Οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει το 2024 αποκαλύπτονται μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες, τα συναρπαστικά νέα και τα πολλά υποσχόμενα πρόσωπα που θα κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο σκηνικό.

Αναδεικνύουμε τα γεγονότα και τα ταλέντα που θα διαμορφώσουν το μέλλον, αναζητώντας τις στιγμές που θα καθορίσουν τον ρυθμό του νέου χρόνου.

1. Ο κόσμος αποκτά όγδοο θαύμα

20221104-dsc-4371-hdr-edit.jpg

Κατασκευάζεται εδώ και πάνω από 20 χρόνια και, όταν εγκαινιαστεί φαντασμαγορικά την άνοιξη, θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αλλά και το μεγαλύτερο αφιερωμένο σ’ έναν μόνο πολιτισμό. Η φιέστα για την επίδειξη του Grand Egyptian Museum του Καΐρου στον κόσμο ξεκίνησε με τη «Χρυσή Παρέλαση» των Φαραώ, όταν 22 βασιλικές μούμιες οδηγήθηκαν με τις απαραίτητες τιμές στους μυστηριώδεις -ακόμη- χώρους του. Το τεράστιο συγκρότημα βρίσκεται κοντά στο οροπέδιο των πυραμίδων στην Γκίζα, θα φιλοξενεί 100.000 φαραωνικά και προδυναστικά αντικείμενα και είναι σχεδιασμένο να προσελκύει δροσερά ρεύματα αέρα, για να απαλύνει τη ζέστη της ερήμου. Από πολλούς θεωρείται το «8ο θαύμα του κόσμου», αφού αποτελεί το σπουδαιότερο αρχιτεκτονικό έργο των τελευταίων ετών.

2. Ο θρύλος επιστρέφει

654b55ba81eec5918dfd3701-orient-express-wagon.jpg

Στα εκπληκτικά νέα της νέας χρονιάς είναι το ότι οι Ιταλοί αποφάσισαν να αναβιώσουν το εμβληματικό Orient Express, με το νέο πολυτελές τρένο “La Dolce Vita” να ξεκινά σύντομα τις πρώτες του διαδρομές, για να προσφέρει ένα αξέχαστο ταξίδι υψηλού κύρους στα θαύματα της Ιταλίας. Έξι διαφορετικές προτάσεις κυκλικών δρομολογίων θα έχουν για αφετηρία τους τη Ρώμη ή το Παλέρμο, με προορισμό εμβληματικές πόλεις της χώρας, όπως τη Βενετία και τη Σιένα. Ως ένας φόρος τιμής στη λάμψη, τη χαρά της ζωής και τον καλλιτεχνικό ενθουσιασμό της δεκαετίας του 1960, η περίφημη αμαξοστοιχία θα έχει την επιμέλεια του τολμηρού Dimorestudio στη διακόσμηση, με έμφαση στη χρυσή εποχή του ιταλικού design.

3. Μια σχεδιάστρια χαράζει το μέλλον

00005-diotima-spring-2024-ready-to-wear-credit-brand.jpg

Όταν η πολλά υποσχόμενη σχεδιάστρια Rachel Scott εγκατέλειψε την πατρίδα της, το Kingston της Τζαμάικα, για να ακολουθήσει τις σπουδές της σε κολέγιο και μια καριέρα στο ξακουστό Costume National, έδωσε μια υπόσχεση στον εαυτό της: να μην ξεχάσει ποτέ τις ρίζες της. Έπειτα από 15 χρόνια επιτυχημένης πορείας στη βιομηχανία της μόδας, ίδρυσε, το 2020, την Diotima, ένα brand προκλητικό και περίπλοκο, με έμφαση στο τζαμαϊκανό crochet, που αμέσως έγινε γνωστό για το μινιμαλιστικό του στιλ και την ισχυρή δέσμευσή του στη βιωσιμότητα. Τώρα, η απόφοιτη του Istituto Marangoni Milano φιγουράρει δικαίως στις λίστες με τα μεγαλύτερα ταλέντα στον χώρο για το 2024, χάρη στην υποψηφιότητά της για το βραβείο LVMH και τη βράβευσή της ως “Emerging Designer of The Year” στο CFDA.

4. Ένας σχεδιαστής αλλάζει τους κανόνες της μόδας

nicklas-skovgaard-collection-7-2.jpg

Ως μέλος μιας ολοένα και πιο ενισχυμένης σκανδιναβικής ομάδας που συσπειρώνεται ενάντια στους συγκρατημένους, μίνιμαλ σχεδιαστικούς κώδικες για τους οποίους είναι γνωστή η περιοχή, ο Nicklas Skovgaard δημιουργεί διαστρεβλωμένα ρούχα για πάρτι, τα οποία αντλούν έμπνευση τόσο από την περίοδο της Αναγέννησης όσο και από τη σύγχρονη pop κουλτούρα. Ο δανός σχεδιαστής ανήκει στους πρωτοπόρους της νέας γενιάς της μόδας, έχοντας κάνει το δικό του στιλ απόλυτα αναγνωρίσιμο, με τα σχέδιά του να είναι σχεδόν εθιστικά στην όψη. Ενσαρκώνοντας την ιδέα της απροσδόκητης πολυτέλειας, ο ίδιος δημιουργεί πειραματικά και ανεπάντεχα τα δικά του υφάσματα μέσα από αυτοδίδακτες τεχνικές ύφανσης.

5. Ο δημιουργός που αλλάζει το τοπίο της Τέχνης

anchorball-329631426-916310819391587-4737004412060535560-n-l.jpg

Ακροβατώντας στα όρια της χρωματιστά αχαλίνωτης φαντασίας του, ο αμερικανός καλλιτέχνης Ken Kelleher πειραματίζεται με απίστευτο ζήλο τον τελευταίο καιρό πάνω στη δημιουργία Τέχνης μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, έχοντας αποκτήσει ένα ενθουσιώδες κοινό που περιμένει με ανυπομονησία κάθε επόμενο έργο του. Μπορεί να ξεκίνησε με τη γλυπτική, όμως έχει ξεπροβάλει και στον χώρο του AR ως ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα. Σίγουρα ένας από τους must-see καλλιτέχνες του 2024!

6. Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι ενισχύει τη μάθηση

gca0t7-w4aap5ut.jpg

Ο μεγαλύτερος χώρος ανάγνωσης σε βιβλιοθήκη στον κόσμο καταφτάνει το 2024 έχοντας βάση το Πεκίνο. Κάτω από έναν θόλο με αμέτρητους πυλώνες που θυμίζει δάσος ginkgo -ένα είδος δέντρου ηλικίας 290 εκατομμυρίων ετών, που είναι ενδημικό στην Κίνα-, η γυάλινη Beijing City Library ύψους 16 μέτρων που οραματίστηκε το νορβηγικό αρχιτεκτονικό στούντιο Snøhetta προσφέρει έναν σύγχρονο αλλά και διαχρονικό χώρο για μάθηση, ανταλλαγή γνώσεων και ανοιχτές συζητήσεις. Διαφέροντας από τις συμβατικές βιβλιοθήκες, έχει βιώσιμο προφίλ και αξιοποιεί στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες, γιορτάζοντας παράλληλα την πλούσια τοπική κληρονομιά. Ο κοινός χώρος στο κέντρο της βιβλιοθήκης τυλίγεται από ένα εξέχον γλυπτό που διαπερνά κάθε γωνιά, διαμορφώνοντας διαφορετικά τοπία μάθησης.

7. Το σύμβολο του Παρισιού αναγεννιέται

190510123244-01-green-notre-dame-proposal.jpg

Στις 8 Δεκεμβρίου 2024, η Παναγία των Παρισίων θα λειτουργήσει επιτέλους ξανά δεσπόζοντας στον ορίζοντα της γαλλικής πρωτεύουσας με όλη της τη δόξα και τη χάρη, μετά τη δραματική πυρκαγιά του 2019, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς την εξαίσια κορυφή της. Το σχέδιο αποκατάστασής της βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη, μετά και την επιτυχημένη τοποθέτηση του νέου καμπαναριού. Δύο χρόνια αφιερώθηκαν για τις μελέτες και την προετοιμασία του χώρου, ώστε σύντομα όλη η ανθρωπότητα να μπορεί να μιλά για ένα λεπτοδουλεμένο κατόρθωμα που συνδυάζει σύγχρονες και μεσαιωνικές μεθόδους δόμησης, θαυμάζοντας ξανά το σημαντικότερο κέντρο καθολικισμού της Γαλλίας. Ο ανακαινισμένος ναός θα γνωρίσει μια αναγέννηση στις οκτώ όψεις του, εμπνευσμένη από το σχέδιο του Viollet-le-Duc.

8. Η υπερπολυτελής άφιξη στην Ελλάδα είναι γεγονός

hc216-view-08-atrium-wip-scaled.jpg

Σε all-villa μοτίβο, το πολυαναμενόμενο One&Only Kéa, που θα αποτελέσει το δεύτερο ξενοδοχείο της κορυφαίας αλυσίδας στη χώρα μας, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του τη φετινή άνοιξη. Απόλυτα εναρμονισμένο με το μεσογειακό lifestyle, το πολυτελές resort καταλαμβάνει μια εκθαμβωτική παραθαλάσσια έκταση στη δυτική πλευρά του νησιού. Με την υπόσχεση της διακριτικότητας και της απομόνωσης, θα προσφέρει και μια αξιοζήλευτη συλλογή από One&Only Private Homes.

9. Ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας» παραδίδεται στο κοινό

412933703-7333065130061239-1247941464373686609-n.jpg

Η έναρξη της φετινής χρονιάς σήμανε εκπληκτικά νέα για τη Βόρεια Ελλάδα, μετά την αποκάλυψη του αναστηλωμένου και αποκατεστημένου Ανακτόρου του Φιλίππου Β ́ στις Αιγές. Για το μεγαλοπρεπές μνημείο, όπου στέφθηκε βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος μετά τη δολοφονία του πατέρα του, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, δήλωσε ότι: «Είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Παρθενώνα σε εμβαδόν (περίπου 12.000 τ.μ.) και αποτελεί έργο σπουδαίου αρχιτέκτονα του 4ου αιώνα π.Χ., χωρίς να αποκλείεται να είναι του Πυθέου».

10. Η ολυμπιακή φλόγα ανάβει ξανά

15paris-olympics1-superjumbo.jpg

Απευθείας σύνδεση ξανά με την Πόλη του Φωτός, όπου ο σπουδαιότερος αθλητικός θεσμός στην υφήλιο ετοιμάζεται να λάμψει και πάλι. Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουλίου στον Σηκουάνα -πρώτη φορά στην ιστορία μεταφέρεται εκτός σταδίου-, θα σημάνει την αποκάλυψη του μεγαλόπνοου σχεδίου που ετοιμάζεται εδώ και καιρό: γήπεδα με φόντο τα σημαντικότερα μνημεία της Γαλλίας, δυνατότητα δωρεάν θέασης, ίση αναλογία αθλητών κι αθλητριών και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

11. Μια γυναίκα πρωθυπουργός

arkheio-lipsis-1-etHOY.jpg

Αφού η υποψήφια πρόεδρος του Μεξικό Claudia Sheinbaum πήρε την ευλογία του τωρινού προέδρου για νίκη στις επερχόμενες εκλογές του 2024, η ελπίδα να δούμε άλλη μία γυναίκα πρωθυπουργό και την πρώτη μιας, κατά τα άλλα πατριαρχικής, χώρας ανθίζει. Η 61χρονη πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού έρχεται με τις πράσινες φιλοδοξίες της να γράψει τη νέα σελίδα της Ιστορίας της χώρας. Μια γυναίκα επιστήμονας που στράφηκε στην πολιτική και θα είναι σίγουρα το πρόσωπο της χρονιάς!

12. Μια ευφάνταστη έκθεση μας συνεπαίρνει

64779-studio-drift-shylights-scaled.jpg

Στον πλανήτη της Τέχνης, οι Studio Drift αποτελούν αυτήν τη δυναμική δυάδα που μόνο θαύματα μπορεί να καταφέρει κάθε φορά που δημιουργεί. Μια σειρά από επιτυχημένες εκθέσεις των Ολλανδών Lonneke Gordijn και Ralph Nauta κάνουν τον γύρο του κόσμου, προκειμένου να μάθουμε από τους υποκείμενους μηχανισμούς της Γης και να αποκαταστήσουμε τη σύνδεσή μας με αυτήν. Φέτος, το έργο τους “I Am Storm” στο Textie Museum στην Ολλανδία βάζει τον επισκέπτη σ’ ένα τοπίο με κινούμενα στοιχεία που εκδηλώνουν τις κρυφές ιδιότητες της φύσης.

13. Η πιο ιδιαίτερη αρχιτεκτονική προσθήκη

kaktustowers-hshansen-fasader-52.jpg

Κοντά στον σταθμό Dybbølsbro στην Κοπεγχάγη, βρίσκουμε πλέον δύο νέους πύργους που ξεχωρίζουν στο αστικό περιβάλλον της πόλης για την πρωτότυπη αρχιτεκτονική τους. Οι Kaktus Towers είναι κατασκευασμένοι γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα και αποκτούν μια σύνθετη και γλυπτική έκφραση, χάρη σε μια πρόσοψη που στρίβει σε κάθε επίπεδο. Η εξωτερική όψη του κτιρίου αποτελείται από σχεδόν 500 μυτερά μπαλκόνια που ελίσσονται γύρω από ολόκληρη τη δομή, παραπέμποντας σαφώς στο αγκαθωτό φυτό της ερήμου.

14. Δύο designers πρωτοτυπούν παγκοσμίως

snapinstaapp-58409794-1253012891529094-4071741879076952695-n-1080.jpg

Οι σχεδιαστές Jeroen και Joep Verhoeven (Verhoeven Twins) με έδρα το Άμστερνταμ μεγάλωσαν μαζί, εργάζονται μαζί και έχουν τον ίδιο στόχο: να ωθήσουν τη σύγχρονη κατασκευή στα όριά της για να παράγουν κομμάτια που δημιουργούν στιγμές χαράς μέσα από τον αινιγματικό σχεδιασμό τους. Το τραπέζι τους “Cinderella” θα παρουσιάζεται μέχρι τις 7 Ιουλίου στο MoMA της Νέας Υόρκης ως μέρος της συλλογής “Life Cycles: The Materials of Contemporary Design”. Η νεότερη συλλογή τους, “Shape of Water”, αποτελείται από γλυπτά που μοιάζουν με φυσαλίδες και είναι κατασκευασμένα από εργαστηριακό βοριοπυριτικό γυαλί. Τα λεπτεπίλεπτα, ιριδίζοντα στοιχεία αποτελούν ένα σύμβολο vanitas που αντιπροσωπεύει την αστάθεια της ζωής. Το αχτύπητο δημιουργικό δίδυμο τη νέα χρονιά βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου των interiors!

15. Ένα νέο μουσείο ανοίγει τις πόρτες του

8a2e9515259947562ebf7e8a9e1.jpg

Το νησί Saadiyat φιλοξενεί ήδη ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία στον κόσμο με το Λούβρο Αμπού Ντάμπι, ενώ τώρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί και το Εθνικό Μουσείο Zayed, το οποίο θα εκθέτει την ιστορία και τον πολιτισμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και θα γιορτάζει τη ζωή και τα επιτεύγματα του Σεΐχη Zayed Bin Sultan Al Nahyan (1918 - 2004), του ιδρυτή τους. Η ιδέα του μουσείου ξεκίνησε από τους βρετανούς αρχιτέκτονες Foster and Partners και περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα πύργων σχεδιασμένων έτσι, ώστε να μοιάζουν με τα φτερά ενός γερακιού, μερικοί από τους οποίους θα έχουν ύψος 123 μέτρα, όταν ολοκληρωθούν.

Κεντρική φωτογραφία: Παναγία των Παρισίων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024