fbpixel

Search icon
Search
10 νέες αφίξεις της Θεσσαλονίκης που «ανεβάζουν» τον παλμό της πόλης
MAGAZINE

10 νέες αφίξεις της Θεσσαλονίκης που «ανεβάζουν» τον παλμό της πόλης

Ο γαστρονομικός χάρτης της πόλης -για μια ακόμη φορά- καλωσορίζει νέους «παίκτες»


Ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον γευστικό ορίζοντα της πόλης: hip εστιατόρια, street food στην καλύτερη εκδοχή του και δυνατές προτάσεις premium καφέ και ποτού. Ο γαστρονομικός χάρτης της Θεσσαλονίκης -για μια ακόμη φορά- καλωσορίζει νέους «παίκτες», κι εμείς είμαστε εδώ για να σας δώσουμε μια πρώτη γεύση.

1. Σigma Gastronomia

sigma-s-hotel.jpg

To Σigma και το S Hotel ανοίγουν τις πόρτες τους κάθε πρωί από τις 10:00 έως τις 14:00, για να απολαύσετε το νέο και ανανεωμένο Breakfast & Brunch Menu. Γευτείτε λαχταριστά pancakes, τα αυγά της αρεσκείας σας και πολλές άλλες επιλογές μαζί με έναν αρωματικό εσπρέσσο, ξεκινώντας με τον καλύτερο τρόπο το πρωί σας. Το υπόλοιπο της ημέρας, το Σigma προσφέρει το νέο All Day Menu σε συνδυασμό με εκλεκτές επιλογές κρασιού, αλλά και δροσιστικά cocktails.

Info: Καλαποθάκη 5, τηλ. 2310 223334

2. Ακτή Ντοβίλ

akti-ntovil-2.jpg

Βρίσκεται σ’ ένα από τα ωραιότερα σημεία της Καλαμαριάς με άπλετη θέα στη θάλασσα. Ο χαρακτήρας του; Fine casual, με πυρήνα τη δημιουργική, αυθεντική ψαροφαγία, που τιμά την ατόφια ελληνική κουζίνα, ακολουθώντας μια sustainable φιλοσοφία. Το πολυσυλλεκτικό μενού του σεφ Παναγιώτη Δεληθανάση συστήνει tailor-made προτάσεις σε επίπεδο μεζέ και κυρίως πιάτων, με βάση τα φρέσκα θαλασσινά και το πελαγίσιο ψάρι ημέρας. Οι γεύσεις του, καθαρές, με ενδιαφέρουσες signature πινελιές: η χειροποίητη «λαγάτσα» (λαγάνα που φτιάχνεται με την τεχνική της focaccia) είναι πεντανόστιμη, όσο γι’ αυτόν τον best-seller τραγανό μπακαλιάρο με κρέμα πατάτας και μαύρο σκόρδο, δε θα πω πολλά… Μια δοκιμή αρκεί για να σας πείσει!

Info: Θεμιστοκλή Σοφούλη 86, τηλ. 2310 407000

3. Pizza Dot

npzdt-305.jpg

Στο απόλυτο new entry της νέας εποχής, στο Wonderlounge του Hondos Center Apollonia Politia οι εμπειρίες διαδέχονται η μία την άλλη και είναι όλες τους λαχταριστές. Η κορύφωση των εκλεκτών γεύσεων ολοκληρώνεται με την Pizza Dot που έχει ήδη εδραιωθεί σαν το νέο hot σημείο συνάντησης για pre ή after shopping lunch ή dinner με την πιο απολαυστική θέα της πόλης. Aυθεντικές ναπολιτάνικες γεύσεις με φίνα κι εκλεκτά υλικά όπως και την πιο εκλεπτυσμένη ζύμη που έχετε δοκιμάσει ποτέ, θα γίνουν η νέα σας ακαταμάχητη εμμονή που θα σας κάνει να επιστρέφετε ξανά και ξανά. Ανοικτά και τις Κυριακές για all day απόλαυση με ειδικό menu σαββατοκύριακου που περιλαμβάνει ακόμη και sweet pizza.

Info: Hondos Center Apollonia Politia, Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 84, τηλ. 2310 471699

4. Fahrenheit Gelato

fahrenheit-gelato.jpg

Στο Fahrenheit έρχεσαι για έναν λόγο: να γευτείς γνήσιο, χειροποίητο, ολόφρεσκο παγωτό, που φτιάχνεται μπροστά σου με αγνό φρέσκο γάλα, έχει απόλυτα βελούδινη υφή, «γεμάτη», βαθιά γεύση και είναι ταυτόχρονα ελαφρύ και εύπεπτο. Στα must try, τα σορμπέ φράουλας και μάνγκο από φρούτα εποχής, αλλά και οι premium gelato γεύσεις του, όπως το φιστίκι Αιγίνης του Bronte, η βέλγικη σοκολάτα Callebaut και η βανίλια Μαδαγασκάρης. Στον χώρο θα βρείτε κι επιλογές χωρίς γαλακτοκομικά και ζάχαρη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με διάφορα toppings!

Info: Καλαποθάκη 3, τηλ. 2311 828702

5. Franky’s Funky Wine Bar & Restaurant

1-rtHZ7.jpg

Μπορεί μερικές φορές ν’ ακούγεται «κλισέ», αλλά τα μαγαζιά είναι οι άνθρωποί τους! Κι εδώ, υπάρχει μια φιλόξενη ομάδα που ξέρει να σε κερδίζει. Ο χώρος αυτός έχει μια θεατρικότητα, αγαπάει το καλό κρασί και η όλη μποέμ ατμόσφαιρα θυμίζει παριζιάνικο μπιστρό. Το ραφιναρισμένο μενού με βάση τα θαλασσινά και το κρέας είναι ενδιαφέρον και οι ετικέτες αγγίζουν τις 165 σε αριθμό. Αν υπάρχει διάθεση για φαγητό, προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε το ceviche από ψάρι ημέρας ή το καρπάτσιο μοσχαριού. Στα highlights του Franky’s, οι παρεΐστικες μουσικές βραδιές, που διοργανώνονται με τη συνοδεία πιάνου ή σαξόφωνου.

Info: Διαμαντή Ολυμπίου 16, τηλ. 2310 525333

6. Olympos Naoussa

on22-0648.jpg

Τα φώτα ανάβουν ξανά στο ιστορικό «Όλυμπος Νάουσα». Στο τιμόνι της κουζίνας, ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας, βασικός εκπρόσωπος μιας φιλόδοξης γενιάς σεφ της Βόρειας Ελλάδας, έχει επιδοθεί στην επανασύνθεση της πολυσυλλεκτικής γαστρονομικής παράδοσης της πόλης. Το μενού έχει χτιστεί με γνώμονα την αναγέννηση της καλής αστικής θεσσαλονικιώτικης κουζίνας με όλες τις επιρροές της -ανατολίτικες, εβραϊκές, ποντιακές, μικρασιάτικες– και τη βαθιά πολυπολιτισμική της ιστορία, συντονισμένη όμως με τις τάσεις της εποχής. Το γευστικό σκηνικό συμπληρώνει το Tiger Loop, ένα cozy cocktail bar με art deco διακοσμητικά στοιχεία, με τον κατάλογο να επιμελείται ο βραβευμένος bartender και επιχειρηματίας, Αχιλλέας Πλακίδας.

Info: Λεωφόρος Νίκης 5, τηλ. 2310 021000

7. Savile Row

savile-row-2.jpg

Νέα ενδιαφέρουσα all day πρόταση στην Αγίας Θεοδώρας, με urban chic χαρακτήρα, artistic πινελιές και την υπογραφή της εξαιρετικής Ρανιώς Σαρρή. Το Savile Row βασίζεται σε ωραίες μουσικές, χαλαρή ατμόσφαιρα και μια handcrafted fine-drinking κουλτούρα σε επίπεδο καφέ και ποτού. Εδώ, απολαύσαμε φρεσκοαλεσμένο καφέ Τaf, που διατίθεται σε μονοποικιλιακές εκδοχές ή γευστικά blend, δροσερά smoothies, signature cocktails, πoυ φτιάχνονται αποκλειστικά με φρέσκα υλικά και φρούτα, αλλά και after-work apperitivo, που σερβίρεται μέσα από μια ντιζαϊνάτη μπάρα.

Info: Αγίας Θεοδώρας 5, τηλ. 6980 699962

8. Maestranza

maestranza-skg-fetdY.jpg

Η δυνατή ομάδα της Εβόρα Eatery κάνει το επόμενο βήμα μ’ ένα ντιζαϊνάτο, industrial εστιατόριο. Επικεντρωμένο στο κρέας, το Maestranza μαγειρεύει σε ανοιχτή φωτιά. Εδώ, υπάρχει γνώση και πολύ μεράκι για την πρώτη ύλη, τις premium κοπές, το καλό κρασί και το φρέσκο, προζυμένιο ψωμί που φτιάχνουν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Το καλύτερο; Στο πατάρι του έχει δημιουργηθεί -με την επίβλεψη και διαχείριση του ΑΠΘ- μία πρωτότυπη, αστική μικρο-φάρμα για την παραγωγή αρωματικών φυτών, microgreens και λαχανικών, που δίνουν άλλη χάρη κι αξία στη γεύση.

Info: Πτολεμαίων 29Β, τηλ. 2310 555150

9. Tonino

tonino-pizza-kalamaria-qOajP.jpg

Ο Maestro Pizzaiolo Αntonio Petricciuolo ορκίζεται στην πίτσα της Νάπολης. Όπως και η έμπειρη ομάδα που έχει δίπλα του. Και πράγματι, η πίτσα τους είναι πανάλαφρη, ζουμερή και νόστιμη. Οι συνδυασμοί των υλικών που προτείνει έχουν πολύ ενδιαφέρον, αν όμως ξεχώριζα κάτι, αυτό θα ήταν το γνήσιο ναπολιτάνικο ζυμάρι του. Εδώ, ακολουθείται μια διαδικασία προσαρμοσμένης φυσικής ωρίμανσης που δημιουργεί ένα τρομερά εύπεπτο και ισορροπημένο γευστικά αποτέλεσμα. Στα δικά μας highlights, η κλασική Margarita, η Pumpkin πίτσα με την χειροποίητη κρέμα κολοκύθας και μια θεϊκή Saltimbocca Porchetta με φρεσκοψημένο ψωμάκι.

Info: Ιερέως Παπανικόλα 15, Καλαμαριά, τηλ. 2310 423007

10. Ύδρο

ydro-2.jpg

Το Ύδρο είναι ένα από αυτά τα στέκια που τα έχουν όλα: είναι ζεστό και φιλόξενο, έχει minimal ενδιαφέρον design με καλλιτεχνική, εναλλακτική, διάθεση, αγαπάει τον καλό καφέ, σερβίρει ωραία κοκτέιλ και σωστά ποτά σε πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα, φιλοξενεί art events και movie nights και, αν με ρωτάτε, έχει τα φόντα για ν’ αναδειχθεί σε μια all-day σταθερή αξία για την πόλη.

Info: Ναυάρχου Κουντουριώτου 11, τηλ. 6984 470933

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2022