fbpixel

Search icon
Search
10 λεπτά με την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Βίκυ Χατζηβασιλείου
#GREEKSDOITBETTER

10 λεπτά με την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Βίκυ Χατζηβασιλείου

Το όραμά της για έναν τόπο όπου οι άνθρωποι θα σταματήσουν να αναλώνουν την ενέργειά τους για ν' ανησυχούν, αλλά θα τη διαθέτουν για να δημιουργούν!


Χαρισματική, δραστήρια, πολυπράγμων. Αυτά είναι μόνο τρία από τα επίθετα που συμπληρώνουν τη μακρά λίστα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου. Η ίδια, έχει υπηρετήσει με πάθος τον χώρο της δημοσιογραφίας εδώ και χρόνια, καταφέρνοντας να μπει στα σπίτια χιλιάδων Ελλήνων, να τους αφουγκραστεί και να συμπορευτεί μαζί τους. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε με Άριστα από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, πήρε το μάστερ της στο Ποινικό Δίκαιο, φοίτησε στην Ιατροδικαστική Σχολή και στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο στο Life Coaching από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μια γυναίκα που δεν εφησυχάζεται ποτέ, συγγραφέας 5 βιβλίων best-seller, εθνική πρέσβειρα του beach volleyball στην Ελλάδα και μητέρα δύο υπέροχων αγοριών. Αν και έχει ασχοληθεί ξανά με τα κοινά της αγαπημένης της πόλης - από τη θέση της Δημοτική Συμβούλου Θεσσαλονίκης, της Γραμματέας του Δ.Σ. αλλά και ως Αντιπρόεδρος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Θεσ/νίκης - αυτή τη φορά επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο με την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα για την Π.Ε Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. 

Παρακάτω, όσα μοιράστηκε μαζί μας για το νέο της εγχείρημα.

Short Profile
Ονοματεπώνυμο: Βίκυ Χατζηβασιλείου 
Τόπος Γέννησης:
Θεσσαλονίκη
Επάγγελμα:
Νομικός, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Life&Wellness coach 

«Μας αξίζει ένας τόπος όπου οι άνθρωποι θα σταματήσουν να αναλώνουν την ενέργειά τους για ν' ανησυχούν, αλλά θα τη διαθέτουν για να δημιουργούν, να ονειρεύονται, να χαίρονται.»

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή, πώς προέκυψε η υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου; 

Ήταν η πολλοστή φορά που μου γίνεται πρόταση από τον Απόστολο Τζιτζικώστα να κατέβω στο πλευρό του. Ωστόσο, παλαιότερα δεν είχα τον απαραίτητο χρόνο να διαθέσω σε αυτό το σοβαρό εγχείρημα. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι hobby, θέλει σοβαρή προσέγγιση. Απαιτεί να καταθέσεις ενέργεια, διάθεση, ιδέες και φυσικά χρόνο. Τώρα, αποφάσισα να πω «ναι» σ' έναν άνθρωπο που εκτιμώ πολύ αρχικά για το ίδιον του χαρακτήρα του, έπειτα για τη δημιουργικότητά του και για το αποτελεσματικό έργο που έχει επιτελέσει στον τόπο του. 

Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή σας στις εκλογές;

Όταν είσαι ένας άνθρωπος που έχεις αποδείξει ότι σε εμπιστεύεται ο κόσμος, έχεις άποψη, εμπειρία, αγάπη για τον τόπο και ενέργεια, όχι μόνο δικαιούσαι, αλλά θα έλεγα ότι επιβάλλεται να ενταχθείς σε μία προσπάθεια δράσης για το καλύτερο. 

Μοιραστείτε μαζί μας το όραμά σας για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Αυτό που κάνει τον τόπο μας να ξεχωρίζει είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Οι άνθρωποι εδώ ξεχωρίζουν για τα ταλέντα τους, για τις γνώσεις τους αλλά κυρίως γιατί έχουν ιδιαίτερα έντονο το συναισθάνεσαι. Το «λειτουργείν ομαδικά» είναι κάτι που δεν το συναντάς αλλού, και στο λέω από προσωπική μου εμπειρία αυτό. Υπάρχει έμψυχο δυναμικό το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τόπο αυτόν. Οι άνθρωποι εδώ εξωστρέφονται και εξελίσσονται συνεχώς. 

Ποιο κοινό χαρακτηριστικό εντοπίζετε στους επτά νομούς της περιφέρειας; 

Θεωρώ ότι μας διακρίνει μία ντομπροσύνη. Μπορούμε και κοιτάμε στα μάτια ο ένας τον άλλον και συνλειτουργούμε για το καλύτερο, για τη μεγαλύτερη εξέλιξη. Αυτό, δεν μπορεί να επιτευχθεί από έναν δύο ανθρώπους, αλλά πρέπει να γίνει από τη σύμπνοια και τη συνεργατικότητα πολλών. 

Τι θα λέγατε στους πολίτες, αν αύριο, καλούνταν στις κάλπες; 

Αρχικά, θα καλούσα τον κόσμο να πάει να ψηφίσει. Η συμμετοχή είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα σε μία εκλογική διαδικασία. Και μετά θα του έλεγα, να το σκεφτεί και να το νιώσει. Να μην λειτουργήσει μόνο με τη λογική, αλλά να επιλέξει εκείνους που τον κάνουν να νιώθει ασφαλής.

Ποια αλλαγή προσδοκάτε και από πού θα ξεκινούσατε;

Γνωρίζω τις παθογένειες της πόλης, της έχω δει εσωτερικά κι εξωτερικά. Μιλώντας πλέον για την ευρύτερη περιφέρεια, πιστεύω ότι μπορούν να επιτευχθούν πολλοί στόχοι - οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να δρομολογούνται. Ας ξεκινήσουμε από τα 102 νέα σχολεία που έχουν παραδοθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό και μόνο λέει πολλά. Για εμάς όλα ξεκινούν από την παιδεία. 

Μπορείτε να μας μιλήσετε για κάποιο επικείμενο project που ν' αφορά την παιδεία;

Υπάρχει ένα πολύ σπουδαίο έργο, το οποίο μπαίνει στην τελική ευθεία και αφορά την περιοχή της Περαίας. Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα τεχνολογικό πάρκο εκεί, που θα αλλάξει τα δεδομένα. Θα είναι ένας επιταχυντής μεταφοράς τεχνολογίας, καθώς κι ένας πόλος έλξης ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη έχει περίπου 400 τεχνολογικά πάρκα και η Ελλάδα δεν διαθέτει κανένα. Τώρα, ήρθε η στιγμή να φέρουμε καινοτόμους Έλληνες από τη Διασπορά, νέους επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ψηφιακούς νομάδες αλλά και πολυεθνικές εταιρίες τεχνολογίας, επενδυτικά προγράμματα. Μπορούμε να δουλέψουμε παραγωγικά εκεί, αξιοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα αλλά και δημιουργώντας ένα ευρωπαϊκό κέντρο, στοχεύοντας πάντα στην οικολογική και αστική ανθεκτικότητα, στην κοινωνική ενσωμάτωση και φυσικά διατηρώντας τα ταλέντα στον τόπο. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο και ελπιδοφόρο εγχείρημα. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ένας περιφερειακός κόμβος καινοτομίας. Είναι μια εθνική απόφαση που μας αφορά όλους! Πιστεύω ότι το έργο θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη με διαφορετικούς όρους. 

Μοιραστείτε μαζί μου τι είναι αυτό που σας χαλαρώνει. 

Μέσα στον προεκλογικό πυρετό, βρίσκω τη μιάμιση ώρα να πάω να παίξω beach volley. Θα βρεθώ με τις φίλες μου για να μοιραστώ αυτή την στιγμή. Η άθληση είναι φάρμακο για την ψυχή μου. Είμαι πολύ ανήσυχη κι έχω περίσσεια ενέργεια και τώρα που έχω τον χρόνο στη ζωή μου - με την απουσία της τηλεόρασης - θέλω να τον διαθέσω για τον τόπο μου! 

Το θέμα είναι ν' αλλάζεις πάντα πίστα δράσης και να είσαι δημιουργικός. Ο στόχος είναι να εξελίσσεσαι διαρκώς, διαφορετικά βαλτώνεις.

Τέλος, θεωρείτε ότι έχετε κατακτήσει όλους τους στόχους σας;

Αν τελειώσει η ανάγκη να γνωρίσεις και να κατακτήσεις διάφορα πεδία, γνωστικά, μορφωτικά, κοινωνικά, νομίζω σταματάει και η ζωή. Νιώθω πολύ ζωντανή όσο εξελίσσομαι, το ίδιο θα πρότεινα και στους άλλους. Δανείζομαι το ρητό του Κομφούκιου, «Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που κάνει συχνά αλλαγές.»