fbpixel

Search icon
Search
10 από τις πιο σκληρές αλήθειες του να γίνεσαι μητέρα
PSYCHOLOGY

10 από τις πιο σκληρές αλήθειες του να γίνεσαι μητέρα

Τα ups and downs της μητρότητας


Τι σημαίνει για εσάς η μητρότητα; Αγάπη, χαρά, γέλιο; Μια ανθοδέσμη γεμάτη χρωματιστά συναισθήματα που αγγίζουν τα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής. Ωστόσο, τι γίνεται με τον φόβο, την απομόνωση, τις προσδοκίες και την ενοχή; Το κοινωνικό γίγνεσθαι έχει κατορθώσει να μας πουλήσει την μητρότητα ως το τέλειο πακέτο, κάτι το οποίο θα μας ολοκληρώσει μια για πάντα σαν γυναίκες. Το να γίνεις μητέρα είναι «ο σίγουρος δρόμος προς την ευτυχία και τη γυναικεία πραγμάτωση». Μήπως αυτά τα συναισθήματα στο παρασκήνιο αναμειγνύονται με πόνο, αυτοαμφισβήτηση και κάθε είδους σωματικές και ψυχικές προκλήσεις;

Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, τη μητρότητα με τις αλήθειες της.


1. Μπορεί να αμφισβητήσετε τους γονείς σας όπως ποτέ ξανά.

Το να γίνεσαι γονιός έχει έναν μοναδικό τρόπο να σε κάνει να επαναξιολογείς την παιδική σου ηλικία. Με πολλούς τρόπους, σας βοηθά να εκτιμήσετε τις θυσίες των γονιών σας, την υπομονή τους και τους λόγους για ορισμένες από τις αποφάσεις που πήραν ως γονείς. Από την άλλη, η μητρότητα μπορεί να προσφέρει και μια κάπως διαφορετική σκοπιά όσον αφορά τις επιλογές των γονέων σας. Ίσως είναι όταν το μωρό σας ξυπνάει και κλαίει στις 2 τα ξημερώματα και το νανουρίζετε για να κοιμηθεί. Αναρωτιέσαι για τη συμβουλή της μητέρας σου να αφήσεις το 2 μηνών σου να μάθει να αυτοκαταπραΰνεται, την οποία έδωσε επειδή μάλλον το διάλεξε αυτό για σένα. Ή ίσως είναι κάτι μεγάλο - όπως η κατάχρηση ή η παραμέληση. Το να έχεις τα δικά σου παιδιά μπορεί να ανοίξει ξανά παλιές πληγές.

2. Πολλές φορές θα νιώθετε ενοχές.

Άλλες μαμάδες στα social media φαίνονται τόσο υπομονετικές και «καλές» στη μητρότητα. Μπορεί να γνωρίζετε ακόμη και μια συγκεκριμένη που δεν φαίνεται ποτέ ενοχλημένη με τις αδιάκοπες ερωτήσεις των παιδιών της, που απολαμβάνει πραγματικά τη συντροφιά τους ανά πάσα στιγμή, που δημοσιεύει γλυκές φωτογραφίες τους με σιροπιαστές κοινοτοπίες για το πώς το να είσαι μαμά είναι το καλύτερο. Και εξαιτίας της, θα αισθάνεστε ότι αξίζετε το τρόπαιο της πιο άθλιας μαμάς στον κόσμο, ειδικά εκείνες τις μέρες που όλοι είναι εκκεντρικοί και εσείς παλεύετε. Αλλά μαντέψτε! Ακόμη και αυτές οι τέλειες μαμάδες κουράζονται από τα παιδιά τους μερικές φορές. απλά δεν είστε κοντά για να το δείτε.

3. Ναι, ενδέχεται να το μετανιώσετε.

Μπορεί να μετανιώσετε για το χρόνο σας, τις περιστάσεις ή ακόμα και για τη μητρότητα γενικότερα. Δεν είναι κάτι που νιώθουν οι περισσότεροι γονείς, αλλά αν έχετε αμφισβητήσει ποτέ την απόφασή σας να γίνετε μητέρα, ίσως στις 2 τα ξημερώματα όταν κλαίει ασταμάτητα, μάλλον είστε σε καλό δρόμο. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάτε το παιδί σας. Και μπορεί να μην συναντήσετε ποτέ άλλον γονέα αρκετά γενναίο για να το παραδεχτεί, αλλά είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε αν έπρεπε πραγματικά να είχατε γίνει γονιός.

4. Θα αναρωτιέστε μονίμως αν τα παιδιά όλων περνούν από αυτό ή αν είναι μόνο δικό σας.

Και με τη λέξη «αυτό», εννοείται οποιαδήποτε από τις μυριάδες φάσεις που θα περάσουν κατά την παιδική ηλικία: τη φάση της επιλεκτικής κατανάλωσης, τη φάση «χωρίς παντελόνι», τη φάση της ατελείωτης γκρίνιας, τη φάση του ψέματος. Όταν το παιδί σας περάσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω στάδια, θα είστε υπερευαίσθητοι στην αίσθηση ότι τα παιδιά όλων των άλλων είναι απολύτως φυσιολογικά και ότι πρέπει να έχετε κάνει κάποιο φρικτό γονεϊκό λάθος. Είναι δύσκολο να ρωτήσεις κάποιον, γιατί δεν θέλεις να ακούσεις ότι το παιδί σου μπορεί να είναι κάποιου είδους περίεργη ανωμαλία, οπότε κάνεις Google και ελπίζεις. Αλλά μην ανησυχείτε, γιατί όλα τα παιδιά το κάνουν αυτό… ό,τι κι αν είναι «αυτό» εκείνη τη στιγμή!

shutterstock-549090334.jpg


5. Πρέπει να μάθεις να φαίνεσαι ευτυχισμένος όταν στην πραγματικότητα δεν είσαι.

Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να είστε ηλιοφάνεια και τριαντάφυλλα μπροστά στα παιδιά σας 24 ώρες το 24ωρο, αλλά σίγουρα υπάρχουν χρονικές περίοδοι -μερικές φορές μεγάλες - όπου το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να ξαπλώσεις και να μην κάνεις τίποτα. Είτε πρόκειται απλώς για μια κακή μέρα, είτε βιώνετε βαριά πράγματα στη ζωή σας, υπάρχουν στιγμές που δεν θέλετε τίποτα άλλο από το να βυθιστείτε στη θλίψη σας. Παρόλα αυτά, τα μικρά σας είναι οξυδερκή και δεν είναι το μέρος του παιδιού να αντιμετωπίσει προβλήματα ενηλίκων, επομένως πρέπει να συνεχίσετε σαν όλα να είναι καλά. Το κάνεις, για χάρη τους, αλλά είναι δύσκολο.

6. Ο σύντροφός σας μπορεί να γίνει ένας απλός συγκάτοικος.

Είδατε τους γονείς μερικών φίλων σας να χωρίζουν καθώς ξεκινήσατε ή τελειώσατε το γυμνάσιο. Ίσως είδατε ακόμη και τον γάμο των δικών σας γονιών να καταρρέει μόλις έφυγε η κόλλα της ανατροφής. Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να διαλυθούν οι γάμοι. Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο για τους γονείς να τυλίγονται τόσο πολύ στη γονική μέριμνα που δεν γίνονται παρά συγκάτοικοι. Σπάνια είναι συνειδητή επιλογή. είναι κάτι στο οποίο απλώς παρασύρεσαι με την πάροδο του χρόνου.

7. Ανεξάρτητα από το πόσα δίνετε, μπορεί να μην αισθάνεστε ποτέ αρκετά.

Η μητρότητα είναι αυτή η περίεργη ισορροπία του να θέλεις να δώσεις στα παιδιά σου τον κόσμο, αλλά και να μην τα κάνεις αχάριστα. Και ενώ αναγνωρίζετε ότι το παιδί σας δεν μπορεί να κατανοήσει τις θυσίες που κάνετε, κατά κάποιο τρόπο θέλετε να αναγνωριστεί η δουλειά σας. Μερικές φορές θα νιώθετε ότι δίνετε, δίνετε και δίνετε, και κανείς δεν βλέπει τι κάνετε. Ίσως να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε ποτέ να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικιακής ζωής, όπως φαίνεται να μπορεί κάποια άλλη. Στην πραγματικότητα, δίνεις ό,τι μπορείς και είναι αρκετό. Δεν είναι πάντα εύκολο να το αναγνωρίσεις ή να το θυμάσαι.

8. Ενδεχομένως να μισήσετε κάτι στην συμπεριφορά του παιδιού σας.

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν πρέπει να περιφρονείτε το παιδί σας. Ωστόσο, μπορεί να περιφρονείτε κάτι σχετικά με τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Πριν κάνετε παιδιά, πιθανότατα δεν μπορούσατε να φανταστείτε ότι θα περιφρονούσατε οτιδήποτε για ένα «αθώο» παιδί. Δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι νιώθετε οργή εναντίον ενός παιδιού, πόσο μάλλον στο δικό σας παιδί. Εάν, όμως, δείτε το παιδί σας να είναι απλά κακόβουλο για τον αδερφό του ή να λέει ψέματα, ειδικά όταν είναι αρκετά μεγάλο, τότε απλά μπορεί να περιφρονήσετε τη συμπεριφορά με έναν τρόπο που ποτέ δεν φανταζόσασταν δυνατό.

shutterstock-2136024247.jpg


9. Είναι επώδυνο όταν αρχίζουν να απομακρύνονται.

Έρχεται μια στιγμή στη ζωή κάθε παιδιού στην οποία αρχίζουν να εξαρτώνται όλο και λιγότερο από εσάς, και ενώ αυτό ακούγεται σαν όνειρο όταν βρίσκεται στα χαρακώματα της νηπιακής ηλικίας, είναι δύσκολο να το καταπιεί κανείς όταν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Συνειδητοποιώντας ότι δεν είστε πλέον το επίκεντρο του σύμπαντός τους και ότι υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους προτιμούν να περνούν χρόνο από εσάς — ή χειρότερα, ότι βρίσκεστε κοντά στο τέλος της λίστας των ανθρώπων με τους οποίους θέλουν να περνούν χρόνο τώρα — είναι σκληρό.

10. Παρόλα αυτά, θα τα λατρέψετε με μια ένταση που θα σας καταπλήξει.

Ακόμη και εκείνες τις μέρες που τα παιδιά σας σας έχουν οδηγήσει στο απόλυτο χείλος της παραφροσύνης, θα καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τα προστατέψετε από το κακό. Θα τα χαζεύετε ενώ κοιμούνται (επιτέλους) ή σε μια από αυτές τις σπάνιες στιγμές ησυχίας και η καρδιά σας θα λιώσει. Και αυτό συνοψίζει τη μαγεία της μητρότητας: είναι η καλύτερη και η πιο δύσκολη εμπειρία της ζωής σας, αλλά δεν μπορείτε να την φανταστείτε αλλιώς.

Υπάρχει μια ιδιαίτερη ομορφιά στη μητρότητα. Υπάρχει χαρά και εκτίμηση όσον αφορά την απόκτηση παιδιών. Μολαταύτα, η ομορφιά αυτή δεν αναιρεί τα δύσκολα σημεία της γονεϊκότητας. Δεν αναιρεί τα σκοτεινά συναισθήματα που θα σας καταβάλλουν πολλές φορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάτε τα παιδιά σας. Σημαίνει απλώς ότι η μητρότητα έχει ρομαντικοποιηθεί και δεν είμαστε πάντα ανοιχτοί στο να μάθουμε τι είναι φυσιολογικό. Επομένως, ας την γιορτάσουμε για αυτό που πραγματικά είναι!