fbpixel

Search icon
Search
Women Empowerment: Tα 5 δυναμικά ντοκιμαντέρ που κάθε γυναίκα πρέπει τώρα να δει
ARTS & CULTURE

Women Empowerment: Tα 5 δυναμικά ντοκιμαντέρ που κάθε γυναίκα πρέπει τώρα να δει

Εμπνευσμένα films που θα σας βάλουν σε σκέψεις


Από τις πρώτες περιόδους ενδυνάμωσης των δικαιωμάτων των γυναικών, έως την έναρξη του σύγχρονου γυναικείου κινήματος και την εκπροσώπησή τους στα mainstream media, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζουμε για τον φεμινισμό και τις σπουδαίες προσωπικότητες που τον υπηρέτησαν και συνεχίζουν να το κάνουν. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη θέση και τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, αν επιθυμείτε να εμβαθύνετε σε ζητήματα που αφορούν άμεσα τη ζωή σας, αλλά και να αμφισβητήσετε ίσως απόψεις και ιδέες που κυριαρχούν για χρόνια στον πλανήτη, τότε δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε τις παρακάτω προτάσεις.  

Ένας ολόκληρος κόσμος από εξαιρετικά powerful ντοκιμαντέρ, στα οποία αξίζει να αφιερώσετε τον χρόνο σας. Προετοιμαστείτε να ανοίξετε τους ορίζοντές σας, να γνωρίσετε διαφορετικές κουλτούρες και να εμπνευστείτε από πολύτιμες συμβουλές έχοντας σε πρώτο πλάνο τη γυναίκα... 

Miss Representation

1-RQTNo.jpg

Το Miss Representation διερευνά την έλλειψη εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις εξουσίας και δύναμης, ενώ αμφισβητεί τις περιορισμένες και συχνά δυσφημιστικές απεικονίσεις των γυναικών στα μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για ένα must-watch ντοκιμαντέρ, το οποίο παρόλο που αναφέρεται στις ΗΠΑ, η θεματική του αφορά ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζοντάς μας μια εσωτερική ματιά στα μηνύματα που περνούν τα ΜΜΕ όσον αφορά τις γυναίκες. Συνολικά, θα ερευνήσετε το γεγονός αν ουσιαστικά μέρος της 4ης εξουσίας απορρίπτει την πρωταρχική αξία μιας γυναίκας, θέτοντας ως προτεραιότητές της, την ομορφιά και τη σεξουαλικότητά της- και όχι την ικανότητά της να είναι ηγέτης.

Homecoming

2-LnOHM.jpg

Με περιγραφή από τη Maya Angelou -τη γνωστή Αμερικανίδα ποιήτρια, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια πολιτικών δικαιωμάτων-, αυτό το ντοκιμαντέρ ρίχνει μια προσεκτική ματιά στο ιστορικό δίωρο show της Beyoncé στο Coachella του 2018. Η ταινία της δημοφιλούς σταρ αποκαλύπτει το συναισθηματικό ταξίδι για ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε από μια ιδέα κι έγινε πολιτιστικό κίνημα. Το εμβληματικό σετ περιλάμβανε πέντε αλλαγές κοστουμιών, εκατό χορευτές και πυροτεχνήματα. Όλο το φιλμ, χωρίζεται ανάμεσα σε πλάνα και συνεντεύξεις που περιγράφουν την ισχυρή πρόθεση πίσω από το όραμα της τραγουδίστριας.

Period. End Of Sentence

3-svVmk.jpg

Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά φιλμ των τελευταίων χρόνων, αφού η δημιουργός του, Rayka Zehtabchi είναι η πρώτη Ιρανή-αμερικανίδα γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ για ταινία μικρού μήκους. Το 26λεπτο ντοκιμαντέρ θα σας ταξιδέψει σε ένα χωριό έξω από το Δελχί της Ινδίας, όπου μια ομάδα γυναικών στοχεύει στην επανάσταση του στίγματος γύρω από την εμμηνόρροια. Για γενιές, αυτές οι γυναίκες δεν είχαν πρόσβαση ούτε καν σε σερβιέτες (με το 23% των κοριτσιών να εγκαταλείπουν το σχολείο όταν τους έρχεται η πρώτη τους περίοδος). Ωστόσο, όταν ένα μηχάνημα που τους προσφέρει τα απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών υγιεινής εγκαθίστανται στην περιοχή, εκείνες αποφασίζουν να πολεμήσουν για την ισότητά τους.

Feminists What Were They Thinking

5-nrJdp.jpg

Για μια απόλυτη αναμέτρηση σχετικά με την ιστορία του παγκόσμιου φεμινιστικού κινήματος, που απογειώθηκε κατά τη δεκαετία του 1970, δώστε μια ευκαιρία στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για μια παραγωγή του Netflix, που κάνει μια «βαθιά βουτιά» στο πώς προέκυψε αρχικά το κίνημα (και στα γεγονότα που προκάλεσαν τη συλλογική του πορεία), αλλά κι εξερευνά σε μια σειρά πορτρέτων φεμινιστριών της εποχής, τα οποία τραβήχτηκαν από τη φωτογράφο Cynthia MacAdams. Έπειτα από 40 χρόνια, βάζει δυναμικές γυναίκες του σήμερα να συγκρίνουν την κουλτούρα του τότε και του τώρα.

Becoming

4-RFGtP.jpg

To Becoming ρίχνει μια σπάνια και στενή ματιά στη ζωή της πρώην Πρώτης Κυρίας, Michelle Obama, σε μια στιγμή βαθιάς αλλαγής, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τη χώρα που εκείνη και ο σύζυγός της υπηρέτησαν για οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο. Το εν λόγω ντοκιμαντέρ παρασέρνει τους θεατές στα backstage μιας περιοδείας που πιάνει 34 πόλεις και υπογραμμίζει τη δύναμη της κοινότητας και πώς αυτή μπορεί να γεφυρώσει τα χάσματα. Με λίγα λόγια αναδεικνύει την άποψη ότι το πνεύμα της συλλογικότητας έρχεται όταν είμαστε ανοιχτοί και μοιραζόμαστε με ειλικρίνεια τις ιστορίες μας.

Kεντρική Φωτογραφία: ΑP