fbpixel

Search icon
Search
Το νέο trend για ελαφρύ και δροσερό γλυκό
TASTE

Το νέο trend για ελαφρύ και δροσερό γλυκό

Το δοκιμάσαμε και το λατρέψαμε!


Κάθε εποχή έχει τις δικές της τάσεις, τόσο στη μόδα όσο και στο φαγητό. Το TikTok αλλά και το Instagram είναι πιθανώς οι δύο πιο δημοφιλείς πλατφόρμες που δημιουργούνται viral food trends. Ευχάριστο είναι ότι πλέον οι τάσεις περιέχουν και θρεπτικές επιλογές ώστε να ανανεώνουμε την «γκαρνταρόμπα» των συνταγών μας χωρίς απαραίτητα να χαλάμε τη διατροφή μας.

Ποιο είναι λοιπόν το νέο δροσερό αλλά και υγιεινό γλυκό που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνική δικτύωσης;

Ο λόγος… για το shaved strawberry!
shutterstock-1857102139.jpg

Ο πρωταγωνιστής της συνταγής είναι οι φράουλες. Εκτός από πεντανόστιμες, ειδικά τώρα που είναι εποχής, οι φράουλες προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το κάλιο. Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει παρόμοια ποσότητα βιταμίνης C όσο ένα πορτοκάλι! Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, χωρίς ωστόσο να έχουν περιέχουν πολλές θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι προκαλούν κορεσμό χωρίς να χρειαστεί να χαλάσουμε το ενεργειακό ισοζύγιο. Επίσης περιέχουν πολυφαινόλες, μία κατηγορία αντιοξειδωτικών που φαίνεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Τέλος έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να συμβάλουν σε καλύτερης γλυκαιμική ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Βασικό προτέρημα της συνταγής, είναι η απλότητά της! Αρχικά τοποθετούμε πλυμένες φράουλες στην κατάψυξη για να παγώσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες κατεψυγμένες φράουλες που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ. Μετά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε το αγαπημένο σας μπολ και να περάσετε τις φράουλες από τον ψιλό ρεντέ. Πασπαλίζετε με τις αγαπημένες σας γεύσεις, για παράδειγμα φυστικοβούτυρο, μαρμελάδα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και τριμμένα φιστίκια και είστε έτοιμοι! Οι συνδυασμοί είναι ανεξάντλητοι για να ικανοποιήσουν όλες τις γευστικές προτιμήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ γλύκισμα χωρίς πρόσθετη ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών ή συντηρητικών το οποίο είναι και υγιεινό και θρεπτικό!

shutterstock-1944726748.jpg

Η συνταγή

Υλικά

  • Φράουλες
  • Φυστικοβούτυρο
  • Μαρμελάδα κόκκινων φρούτων χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
  • Φιστίκια

Οδηγίες

  1. Πλένουμε και τοποθετούμε τις φράουλες στην κατάψυξη. Ιδανικά τις κρατάμε ολόκληρες και με το κοτσάνι τους, το οποίο κάνει πιο εύκολο το επόμενο βήμα.
  2. Σε ένα μπολ και χρησιμοποιώντας τον ψιλό ρεντέ (ή τον ειδικό ρεντέ για το ξύσμα εσπεριδοειδών), τρίβουμε τις φράουλες κρατώντας τες από το κοτσάνι.
  3. Όταν έχουμε την ποσότητα που επιθυμούμε, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τip: Για να πασπαλίσουμε πιο εύκολα το φυστικοβούτυρο, ή οποιοδήποτε βούτυρο ξηρού καρπού, μπορούμε να το ζεστάνουμε ελαφρά στα μικροκύματα.
Καλή όρεξη!
niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.