fbpixel

Search icon
Search
Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει σήμερα αυλαία για πρώτη φορά ψηφιακά
CITY VIBES

Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει σήμερα αυλαία για πρώτη φορά ψηφιακά

Ο τρόπος παρακολούθησης των ταινιών και τα 5 πιο ενδιαφέροντα ελληνικά films που ξεχωρίσαμε


Μπορεί φέτος τα πράγματα να ήρθαν λίγο διαφορετικό για ολόκληρο τον πλανήτη, ωστόσο ο κόσμος της Τέχνης δεν σταματά να παράγει έργο και να εκφράζεται μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες και φυσικά εκμεταλλευόμενος όλα τα σύγχρονα λειτουργικά μέσα που προσφέρει το διαδίκτυο. Κάπως έτσι, λοιπόν, δεν σταματά και το σινεμά, με το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να επιστρέφει online από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου με ανεξάρτητο κινηματογράφο από όλο τον κόσμο, με πρόσφατες ελληνικές παραγωγές, με συναρπαστικά αφιερώματα και ανατρεπτικές ταινίες που θα σας ταξιδέψουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε αυτές τις απρόβλεπτες και πρωτόγνωρες ημέρες. Πηγαίνοντας στο www.filmfestival.gr, θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τις 177 ταινίες του Φεστιβάλ και ανοίξετε έναν άκρως ενδιαφέρον καλλιτεχνικό κόσμο μπροστά στα μάτια σας...

Άλλωστε όπως είναι και το motto του φετινού θεσμού, «Σινεμά με κάθε τρόπο, φεστιβάλ με κάθε τρόπο»!
festibal.jpg

«Όπως ακριβώς κάναμε και τον Μάρτιο με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ό,τι και αν συμβεί, το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα γίνει. Το οφείλουμε στο κοινό, στους δημιουργούς, στη βιομηχανία του κινηματογράφου και στην ομάδα μας. Σινεμά με κάθε τρόπο, σινεμά οπουδήποτε για να φωτίσει τις μέρες και τις νύχτες μας» ανέφερε πριν λίγο καιρό χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό, και έτσι κι έγινε!

Παρουσιάζοντας την online εκδοχή του Φεστιβάλ, η πόλη μας, αλλά και ο κόσμος της τέχνης της, αναζητά ταυτόχρονα νέα θεωρητικά εργαλεία ερμηνείας του κινηματογράφου και των τεχνών καθώς και της ίδιας της πραγματικότητας που μας περιβάλλει. 

«Το Σινεμά με κάθε τρόπο είναι φέτος ένας τρόπος αγάπης και κατανόησης, ένας τρόπος να θέσουμε και εμείς μερικούς κανόνες πάνω από τους κανόνες που μας επιβάλλει ο νέος κορωνοϊός, ένας τρόπος αντίδρασης στον αντεστραμμένο κόσμο που μπήκαμε», σημείωνε επίσης ο διευθυντής του ΦΚΘ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

All about the Posters

3.png

Σημαντική ωστόσο σημείωση στη διοργάνωση, όπως και κάθε χρόνο, είναι τα δύο φανταστικά, πολύχρωμα posters του 61ου Φεστιβάλ, τα οποία υπογράφει ο βάσκος illustrator Louis Mathon, τακτικός συνεργάτης των New York Times, New Yorker και Little White Lies. Ο γνωστός καλλιτέχνης έχει γεννηθεί στη Χώρα των Βάσκων και ζει στη Βαρκελώνη. Η δουλειά του είναι γεμάτη χρώματα και κίνηση. Για τα έργα του χρησιμοποιεί τόσο ψηφιακά μέσα, όσο και σχεδίαση στο χέρι, ενώ έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το σκεπτικό πίσω από τις αφίσες

2-4onqT.jpg

Μια πυξίδα, πολλά χρώματα, καμία κατεύθυνση. O καθιερωμένος θεσμός επιστρέφει στα βασικά και στις σταθερές που χάσαμε τον τελευταίο καιρό. Κάνει έκκληση τον παιδικό μας εαυτό και μας θυμίζει τη μεγαλύτερη εσωτερική μας ανάγκη για μια εποχή πιο ξέγνοιαστη.

Η πυξίδα του Φεστιβάλ αναζητά νέο πλοηγό το σινεμά. Οι ταινίες δείχνουν ζωτικά σημεία του ανθρώπινου ορίζοντα, δείχνουν όσα μας φέρνουν πραγματικά κοντά. Προτείνουν καινούριους τρόπους να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από κινηματογραφικές στιγμές, μέσα από την διαρκώς εναλλασσόμενη εμπειρία της θέασης, καθώς βρισκόμαστε σε συνεχή αναζήτηση προσανατολισμού για το αύριο.

How to Watch

Μπείτε στο www.filmfestival.gr και ακολουθείστε τον σύνδεσμο TIFF61 ONLINE. Δημιουργήστε λογαριασμό, επιλέγοντας Create account στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης και συμπληρώνοντας όνομα, e-mail και κωδικό. Στη συνέχεια, ανακαλύψτε την ταινία που σας ενδιαφέρει στο κεντρικό μενού. 

Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένο αριθμό θεάσεων και απευθύνεται αποκλειστικά σε θεατές από την Ελλάδα. Επιλέγοντας την ταινία, εμφανίζεται η τιμή του εισιτηρίου -η οποία ανέρχεται στα €3 και στη συνέχεια αφού εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας, ολοκληρώνετε την πληρωμή. 

Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο για όλες τις προβολές που σας ενδιαφέρουν, ανεξαρτήτως ημέρας, όμως κάθε ταινία μπορείτε να τη δείτε μόνο την ημέρα της ηλεκτρονικής προβολής της. Την ημέρα αυτή, το φιλμ θα είναι διαθέσιμο από τις 10 το πρωί και για 24 ώρες. 

Extra Info: Το Φεστιβάλ παρέχει live chat καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 24:00, όπου θα απαντά σε ερωτήσεις και απορίες του κοινού. 

The Top 5 

Γιατί Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης χωρίς ελληνικές παραγωγές δεν γίνεται, εμείς σας παρουσιάζουμε αυτές που ξεχωρίσαμε!

Μήλα του Χρήστου Νίκου

1-kB4uF.jpg

Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άντρα γύρω στα 40, να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Άρης βγάζει μια φωτογραφία πολαρόιντ ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις, θα συναντήσει την Άννα – μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα. Το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου διαθέτει μια σουρεαλιστική και αινιγματική πρώτη ύλη και καταλήγει ως μια γοητευτική εξερεύνηση της ταυτότητας και των ορίων της πραγματικότητας. Πρωταγωνιστούν οι: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής.

Πράσινη Θάλασσα της Αγγελικής Αντωνίου

2-67Xzs.jpg

H Άννα υποφέρει από αμνησία, όμως θυμάται πώς να μαγειρεύει. Βρίσκει δουλειά και φιλοξενία σε μια λαϊκή παραθαλάσσια ταβέρνα που ανήκει στον μοναχικό Ρούλα. Στην κουζίνα, ανάμεσα στις μυρωδιές των μπαχαρικών και σε παλιές ξεχασμένες συνταγές, αγωνίζεται να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της. Τα απλά αλλά πεντανόστιμα φαγητά της ξυπνάνε αναμνήσεις στους θαμώνες και δημιουργούν δεσμούς ανάμεσα σε αυτούς και στην Άννα. Όμως τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή όταν ο Ρούλα πέφτει τυχαία πάνω στην Πράσινη Θάλασσα και ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα της Άννας. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπούλια, Γιάννης Τσορτέκης, Τάσος Παλαντζίδης, Χρήστος Κοντογιώργης.

Σαρμάκο - Μια Ιστορία του Βορρά του Μάρκου Παπαδόπουλου

3-IpMk4.jpg

Οκτώβριος 1949: Λένε πως τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος, αλλά ακόμα οι άνθρωποι ζουν με τις επιπτώσεις και το μεγάλο χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ τους. Ο τεκετζής Αντώνης παραμένει ουδέτερος και διατηρεί το μαγαζί του. Τώρα ήρθε η ώρα του να κλείσει έναν ανοιχτό λογαριασμό από το παρελθόν. Καθώς τελειώνει μια δεκαετία και μια ολόκληρη εποχή, η κομπανία παίζει τα τελευταία ρεμπέτικα τραγούδια της. Με τους: Αλέξανδρο Νικολαίδη, Χριστίνα Δαγκάκη, Δημήτρη Κρίκο, Νίκο Πολοζιάνη.

H Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ του Δημήτρη Μπαβέλλα

4.JPG

Ο Αντώνης Τιτσάνης και ο Χρήστος Φερτάκης είναι δύο φίλοι που συγκατοικούν σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα. Άνεργοι και πλήρως αποκομμένοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο, ζουν όπως μπορούν, είτε με τα ελάχιστα έσοδα από τις μικροδουλειές που κάνουν, είτε με τα χρήματα από το ταμείο ανεργίας του Χρήστου. Τους δυο φίλους ενώνει ο κοινός, πλατωνικός έρωτας για τη Λώρα Ντουράντ, μια μυθική πορνοστάρ της δεκαετίας του ’90, τα ίχνη της οποίας έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, οι φίλοι αποφασίζουν κι αυτοί να πάνε κόντρα στην τύχη τους ξεκινώντας την αναζήτηση της Λώρα. Πρωταγωνιστούν: Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σαράντης, Άννα Καλαϊτζίδου, Δάνης Κατρανίδης.

Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς του Γιάννη Οικονομίδη

5.JPG

Σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας, όταν το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με την απληστία για το χρήμα, τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται το ένα μετά το άλλο και η «ωραία κοιμωμένη», η Όλγα, δεν θα μάθει ποτέ από τι πραγματικά έχει γλιτώσει… Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης.