Το τσάι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο - και όχι αδίκως! Λίγα πράγματα είναι τόσο ικανοποιητικά ή καταπραϋντικά όσο η κατανάλωση ενός ζεστού φλιτζανιού τσάι, αλλά τα πλεονεκτήματα αυτού του ροφήματος δεν σταματούν εκεί.
Το τσάι χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στην Παραδοσιακή Ιατρική εδώ και αιώνες. Επιπλέον, οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές ενώσεις του τσαγιού μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Αν και η μέτρια κατανάλωση τσαγιού είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους, η υπέρβαση των 3-4 φλιτζανιών την ημέρα θα μπορούσε να έχει κάποιες αρνητικές παρενέργειες.
Πώς μπορεί το τσάι να βλάψει τον οργανισμό;
1. Ναυτία: Αν έχετε πιει ποτέ πράσινο τσάι με άδειο στομάχι, μπορεί να σας έχει προκαλέσει ναυτία. Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με τις τανίνες. Αυτές οι πολυφαινόλες έχουν ποικίλα νευροπροστατευτικά οφέλη και είναι αυτές που δίνουν στο τσάι την πικρή, ξηρή γεύση του. Όμως, ανάλογα με το πόσο ευαίσθητο είναι το πεπτικό σας σύστημα και πόσο τσάι πίνετε, μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι σας και να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ναυτία και στομαχόπονο. Επιπλέον, τόσο οι τανίνες όσο και η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στο πράσινο τσάι μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του στομαχικού οξέος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά συμπτώματα και καούρα.
2. Μειωμένη απορρόφηση σιδήρου: Οι τανίνες μπορούν, επίσης, να δεσμεύσουν το σίδηρο σε ορισμένα τρόφιμα, καθιστώντας τον μη διαθέσιμο για απορρόφηση στο πεπτικό σας σύστημα. Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μία από τις πιο κοινές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στον κόσμο και αν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.
3. Αυξημένο άγχος, στρες και ανησυχία: Τα φύλλα τσαγιού περιέχουν φυσικά καφεΐνη. Η υπερκατανάλωση καφεΐνης από το τσάι, ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, μπορεί να συμβάλει σε αισθήματα άγχους, στρες και ανησυχίας. Τα μαύρα τσάγια τείνουν να περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από τις πράσινες και τις λευκές ποικιλίες, και όσο περισσότερη ώρα αφήνετε το τσάι σας, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Οι έρευνες δείχνουν ότι δόσεις καφεΐνης κάτω των 200 mg την ημέρα είναι απίθανο να προκαλέσουν σημαντικό άγχος στους περισσότερους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης από άλλους και μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσληψή τους. Αν παρατηρήσετε ότι η συνήθεια του τσαγιού σας σας κάνει να αισθάνεστε νευρικοί, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε πιει πάρα πολύ και ίσως να θέλετε να το ελαττώσετε.
Οι λύσεις που θα βοηθήσουν:
Η πρώτη και η πιο προφανής λύση είναι, φυσικά, να πίνετε το τσάι σας μετά το γεύμα. Αν το πράσινο τσάι αναστατώνει το στομάχι σας, μπορείτε είτε να δοκιμάσετε να το καταναλώσετε μαζί με το φαγητό είτε να αναζητήσετε αντιοξειδωτικά από άλλες τροφές. Αν, για κάποιο λόγο, πρέπει να πιείτε το τσάι σας με άδειο στομάχι, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο γάλα ή γάλα φυτικής προέλευσης, ώστε οι τανίνες να συνδεθούν με τις πρωτεΐνες του γάλακτος.
Ανάλογα με την ευαισθησία σας, μπορείτε επίσης, να δοκιμάσετε να μειώσετε την ποσότητα του τσαγιού που πίνετε ή να το ετοιμάσετε για λιγότερο χρόνο. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επιλέξετε τσάι από βότανα και εκχυλίσματα φρούτων, χωρίς καφεΐνη.
Image source: Everblossom.net