fbpixel

Search icon
Search
Τα σημάδια που δείχνουν ότι το αντηλιακό σας δεν είναι κατάλληλο για χρήση
MAGAZINE

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το αντηλιακό σας δεν είναι κατάλληλο για χρήση

Plus: Tροφές που συμβάλλουν στην προστασία από τον ήλιο


Προτού ετοιμάσετε βαλίτσα, ελέγξτε το αντηλιακό σας. Μήπως το έχετε από πέρσι; Γιατί, όπως κάθε καλλυντικό έχει κι αυτό ημερομηνία λήξης. «Τα αντηλιακά λήγουν κάποια στιγμή, ανεξάρτητα από το αν το διαβάζετε κάπου στη συσκευασία τους ή όχι», τονίζει η κορυφαία δερματολόγος Dr. Lauren Fine σε συνέντευξή της στο περιοδικό Prevention, και συνεχίζει: «Μολονότι τα περισσότερα προϊόντα προστασίας από τον ήλιο αναγράφουν ημερομηνία λήξης -πράγμα που σημαίνει ότι είναι και αρκετά στα οποία δεν αναφέρεται-, εντούτοις ο FDA και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστούν να μην τα απλώνετε στο δέρμα αν τα έχετε αποθηκευμένα πάνω από 12 μήνες. Αυτός είναι ο μέγιστος χρόνος ζωής πολλών ουσιών που περιέχονται σε αυτά. Μετά το πέρας του, η προστατευτική σύνθεσή τους αλλοιώνεται και διαχωρίζεται, με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν την προστασία που πρέπει από ένα έγκαυμα ή από βαθιά κυτταρική βλάβη, δηλαδή, καρκίνο». Όταν τα αντηλιακά λήξουν, δεν προστατεύουν, καθώς επηρεάζεται ο δείκτης προστασίας τους.

Σημάδια που προειδοποιούν ότι έληξε το αντηλιακό

shutterstock-513652267.jpg

Ακόμη κι αν η χρονική περίοδος ασφάλειάς του δεν έχει ξεπεράσει το ένα έτος, πρέπει να το ελέγξετε και να μην το χρησιμοποιήσετε, έστω κι αν αναγράφει ότι θα λήξει σε τρία χρόνια, στην περίπτωση που:

  • Έχει αλλοιωθεί η υφή κι εμφανίζει περίεργες φυσαλίδες
  • Δεν απορροφάται εύκολα και λιώνει αμέσως πάνω σας
  • Μυρίζει περίεργα
  • Έχει αλλάξει χρώμα

    *Το μυστικό

    Φροντίστε να αποθηκεύετε το αντηλιακό σε δροσερό και σκιερό σημείο, για να μην αλλοιωθεί η σύνθεσή του.

    Food for sun

    shutterstock-594248648.jpg

    Εκτός από τ’ αντηλιακά προϊόντα για την επιδερμίδα, υπάρχουν και τροφές που βοηθούν στην ηλιοπροστασία!

    Το νεκταρίνι

    Είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, βήτα καροτίνη, C και K), μέταλλα, ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο) και πρωτεΐνες, μ’ ενυδατικές, τονωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

    Το καρπούζι

    Αποτελείται κατά 92% από νερό γι’ αυτό κι ενυδατώνει εκ των έσω τον οργανισμό. Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών (λυκοπένιο, βιταμίνες Α και C), που επανορθώνουν και τονώνουν τη θαμπή επιδερμίδα.

    Το αγγούρι

    Σημαντική πηγή ασκορβικού οξέως. Εξαφανίζει άμεσα τους μαύρους κύκλους, την κατακράτηση υγρών, που ευθύνεται για τις «σακούλες», και τους ερεθισμούς από τον ήλιο, και όχι μόνο. Με ποσοστό υψηλότερο του 90% σε νερό, προσφέρει συνολική ενυδάτωση, ενώ οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και κάλιο. Μπορείτε να το απλώσετε ακόμη και στα μάτια σας, κόβοντάς το σε μικρές φέτες.

    Ελιά και λάδι

    Αποτελούν ελιξίριο υγείας και νεότητας της επιδερμίδας. Εκτός από την καθημερινή κατανάλωσή τους μέσα από τις σαλάτες, όσα προσφέρουν ο καρπός και τα φύλλα του ελαιόδεντρου μπορείτε να τα βρείτε σε μια ενυδατική κρέμα ημέρας ή νύχτας, ενισχύοντας τον προστατευτικό φραγμό του δέρματός σας και βελτιώνοντας την υγιή εμφάνισή του.

    Το γιαούρτι

    Ίσως το πιο παλιό ελληνικό γιατροσόφι για την ανακούφιση των ερεθισμών από τον ήλιο. Πλούσιο σε ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και προβιοτικά, που συμβάλλουν στην κυτταρική ανανέωση, είναι ενυδατικό και αντιγηραντικό, ενώ ενισχύει τον φραγμό της επιδερμίδας, διατηρώντας το μικροβίωμά της υγιές. Απλώστε πλούσιες δόσεις από δροσερό γιαούρτι στο πρόσωπο ή το σώμα μετά την έκθεση στον ήλιο.

    Κεντρική Φωτογραφία: MAX MARA BEACHWEAR



    -tUFoU.jpg

    Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα Μυστικά» και «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», καθώς και δημιουργός του site www.omorfamystika.gr και του application omorfamystika.

    Instagram: @vikyhatzivasiliou

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020