fbpixel

Search icon
Search
Ρύπανση: Ο εχθρός της αντιγήρανσης - Πώς να προστατέψετε την επιδερμίδα σας
MAGAZINE

Ρύπανση: Ο εχθρός της αντιγήρανσης - Πώς να προστατέψετε την επιδερμίδα σας

Περιορίζοντας τις αρνητικές συνέπειες


H ατμοσφαιρική ρύπανση και οι τοξίνες στον αέρα όχι μόνο βλάπτουν την υγεία μας, αλλά προκαλούν γήρανση στο δέρμα μας. Μαζί ανακαλύπτουμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειές τους στην επιδερμίδα μας!

Όταν οι δερματολόγοι εξέτασαν 102 γυναίκες που ζούσαν στην κινεζική πόλη Baoding και άλλες 102 γυναίκες 500 χιλιόμετρα μακριά, στην πόλη Dalian, περίμεναν όντως πως θα εντόπιζαν διαφορές στα επίπεδα γήρανσης. Βιομηχανικές πόλεις της βόρειας Κίνας και οι δύο, με παρόμοια κλίματα και δείκτες ακτινοβολίας UV, παρουσίαζαν μία βασική διαφορά που κέντρισε το ενδιαφέρον τους: τα επίπεδα ρύπανσης της Baoding ήταν πάνω από τρεις φορές υψηλότερα από εκείνα της Dalian. Μέσω αυτής της πολυκεντρικής κλινικής μελέτης, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τελικά τη θεωρία τους πως η χρόνια έκθεση στην αστική ρύπανση προκαλεί πρόωρη γήρανση στην επιδερμίδα. Τα καλά νέα είναι ότι η υιοθέτηση μερικών εύκολων βημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος περιποίησης μπορεί να περιορίσει την έκταση της βλάβης.

Αρχικά, ας εξετάσουμε γιατί οι επιπτώσεις της αστικής ρύπανσης εκδηλώθηκαν στις γυναίκες της Baoding με δύο τρόπους: με κατά πολλές περισσότερες ρυτίδες και με υψηλότερα επίπεδα υπερμελάγχρωσης. Μεταξύ των γνωστών ρύπων, τέσσερις έχουν αποδεδειγμένη επίδραση στην επιδερμίδα: τα μικροσωματίδια PM10 και PM2.5 από την αιθάλη, καυσαέρια από τη βιομηχανία, το διοξείδιο του θείου από την καύση ορυκτών καυσίμων, το όζον από το όζον χαμηλού υψομέτρου και το διοξείδιο του αζώτου από τα καυσαέρια και το αέριο. Όλοι αυτοί οι ρύποι που εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της πόλης έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ελεύθερες ρίζες - τα ασταθή μόρια για τα οποία ακούμε συχνά να γίνεται λόγος.

Ο κακής ποιότητας αέρας μπορεί να δημιουργήσει τόσες ελεύθερες ρίζες, που οι φυσικοί αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί του σώματος να αδυνατούν να τις αντιμετωπίσουν. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως οξειδωτικό στρες, η βιολογική διαδικασία που εκφυλίζει τα κύτταρα στο σώμα και αποτελεί κύρια αιτία γήρανσης της επιδερμίδας. Το οξειδωτικό στρες προκαλεί βλάβες στο κολλαγόνο, οδηγώντας στον σχηματισμό ρυτίδων και διεγείροντας την παραγωγή χρωστικών ουσιών. Η επιδερμίδα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στη σύνθετη διαδικασία του, με δύο απλούστατα βήματα:

SPF για πάντα

shutterstock-2320775179.jpg

Αποφύγετε τον «διπλό αντίκτυπο» της ρύπανσης σε συνδυασμό με την ακτινοβολία UV, που μετατρέπει τη ρύπανση σε φωτο-ρύπανση. Η δερματολόγος Dr. Nina Roos υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης SPF κάθε μέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε η επιδερμίδα να προστατεύεται από την ακτινοβολία UV που επιδεινώνει τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Οι συνθέσεις με SPF, ωστόσο, αφήνουν κατάλοιπα στην επιδερμίδα, εκτός αν αφαιρεθούν σωστά, πράγμα που μας φέρνει στο επόμενο βήμα.

Πραγματικά βαθύς καθαρισμός

shutterstock-2055447860.jpg

Η Dr. Roos συνιστά τον ενδελεχή, βαθύ καθαρισμό, προκειμένου να απομακρυνθούν πλήρως τα ρυπογόνα σωματίδια που δημιουργούν ελεύθερες ρίζες. Μια καθημερινή λοσιόν καθαρισμού 3 σε 1, σε συνδυασμό με εντατική απολέπιση μία με δύο φορές την εβδομάδα, θα καθαρίσει την επιδερμίδα από τις συσσωρευμένες τοξίνες που προκαλούν οξειδωτικό στρες, απομακρύνοντας παράλληλα τα υπολείμματα μακιγιάζ και προϊόντων περιποίησης. Αν πάσχετε από δερματικές διαταραχές, όπως ροδόχρου νόσο ή ακμή, που μπορεί να επιδεινωθούν από τη ρύπανση, είναι καλό να κάνετε τον καθαρισμό αμέσως μετά την έκθεσή σας στη ρύπανση. Επίσης, ανεπιφύλακτα θα πρότεινα τη βιολογική οξυγονοθεραπεία που δοκίμασα στο Derma Act στη Θεσσαλονίκη (Μητροπόλεως 37), που πραγματικά με εντυπωσίασε. Γενικότερα η σύσταση είναι: «Αγαπήστε και φροντίστε το δέρμα σας, κι αυτό θα σας το ανταποδώσει!»

bimg-20210306-wa00003.jpg


Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα μυστικά », «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», και «Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί» δημιουργός του site www.omorfamystika.gr, του podcast "Πάμε Αλλιώς" στο pod.gr, του YouTube channel VICKY'S VITA, διοργανώτρια δια ζώσης σεμιναρίων αυτοβελτίωσης και διατροφής (πληροφ. 6944144117) και Life Coach αριστούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024