Έχετε αισθήματα κούρασης και εξάντλησης; Η προσπάθεια να εντοπίσετε την ακριβή αιτία πίσω από αυτά μπορεί να σας κουράζει, επίσης. Ναι, ο ύπνος και η ενυδάτωση θα πρέπει να είναι τα δύο πρώτα πράγματα που πρέπει να εξετάσετε, αλλά αν αυτές οι συνήθειες είναι σε καλό standard, τότε μάλλον παίζει ρόλο η διατροφή σας.
Πιο συγκεκριμένα, ο αναπάντεχος ένοχος πίσω από την κούραση σας μπορεί να είναι η ποσότητα πρωτεΐνης που έχετε στη διατροφή σας. Η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας.
Δείτε γιατί και τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την πρόσληψη της..
5 λόγοι για τους οποίους η έλλειψη πρωτεϊνών βλάπτει τα επίπεδα ενέργειας σας
Τα αμινοξέα που παρέχουν οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς στο σώμα. Έτσι, η υποκατανάλωση αυτού του ζωτικού μακροθρεπτικού συστατικού έχει επιπτώσεις, όπως τις παρακάτω:
- Υποβέλτιστη ανάπτυξη των μυών: Τα αμινοξέα είναι το καύσιμο που απαιτείται για τη σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών (MPS). Ο μυϊκός ιστός ανανεώνεται συνεχώς (διασπάται και επισκευάζεται τακτικά) και για τη διαδικασία αυτή απαιτείται συνεχής παροχή αμινοξέων. Χωρίς αυτή την παροχή, οι μύες σας μπορεί να αισθάνονται πιο αδύναμοι και κουρασμένοι και αδύναμοι, ακόμη και μετά από κάτι που απαιτεί ελάχιστη άσκηση.
- Μειωμένος μεταβολικός ρυθμός: κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Έτσι, αν δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη για να διατηρήσετε την τρέχουσα μυϊκή σας μάζα (πόσο μάλλον για να χτίσετε περισσότερους μυς), μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολικό σας ρυθμό και να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές για την υγεία στην πορεία.
- Μειωμένη παραγωγή αιμοσφαιρίνης: Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε κάθε ερυθρό αιμοσφαίριο στο σώμα και μεταφέρει οξυγόνο σε άλλα κύτταρα και ιστούς. Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα των χαμηλών επιπέδων αιμοσφαιρίνης και η χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών είναι ένας από τους διατροφικούς παράγοντες που την προκαλούν. Οι πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας (όπως αυτές που βρίσκονται στο κρέας και τα ψάρια) είναι επίσης καλές πηγές σιδήρου. Καθώς ο σίδηρος συμμετέχει επίσης στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ενέργεια.
- Ορμονικές ανισορροπίες: Ονομάζονται αυξητική ορμόνη (ζωτικής σημασίας για την κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση), θυρεοειδείς ορμόνες (στενά συνδεδεμένες με το μεταβολισμό), ινσουλίνη (που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα), και λεπτίνη και γκρελίνη (που ελέγχουν την όρεξη). Εάν αυτές οι ορμόνες δεν λειτουργούν βέλτιστα, αυτό επηρεάζει το ενεργειακό ισοζύγιο του σώματος και το πόσο ενεργητική αισθάνεστε.
- Αιχμές σακχάρου στο αίμα: Αυτό είναι κάτι που θα αισθανθείτε αμέσως. Οι υδατάνθρακες είναι το μακροθρεπτικό συστατικό που οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά η πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την απορρόφηση αυτών των υδατανθράκων - συνεπώς επιβραδύνει την απελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν τα γεύματα και τα σνακ σας στερούνται πρωτεΐνης, οι δραστικές διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε ενεργειακή κατάρρευση και ευερέθιστη διάθεση.
Πώς να αυξήσετε εύκολα την πρόσληψη πρωτεΐνης
Αν νομίζετε ότι δεν καλύπτετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες, μην ανησυχείτε. Είναι πιο εύκολο να αυξήσετε την πρόσληψή σας από ό,τι νομίζετε. Η πρώτη λύση είναι να αυξήσετε το μέγεθος της μερίδας των πλούσιων σε πρωτεΐνες τροφίμων που ήδη καταναλώνετε. Αυτό περιλαμβάνει τροφές όπως κρέας, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά και όσπρια.
Μπορείτε επίσης να επιλέξετε επιλογές υψηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για ορισμένα από τα αγαπημένα σας τρόφιμα. Αν αγαπάτε τα ζυμαρικά, δοκιμάστε να επιλέξετε αντί αυτών ζυμαρικά με φακές ή ρεβίθια. Εκτός αυτών, μπορείτε να απευθυνθείτε βραχυπρόθεσμα αν έχετε άμεση ανάγκη, σε μια σκόνη πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.