fbpixel

Search icon
Search
Μακροζωία: 6 τροφές που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για να ζήσετε περισσότερο
HEALTH

Μακροζωία: 6 τροφές που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για να ζήσετε περισσότερο

Κι όμως γίνεται!


Η μακροζωία είναι ένας μοντέρνος όρος στις μέρες μας: ένας ολόκληρος κλάδος περιστρέφεται γύρω από τη φιλοδοξία μας να ζήσουμε περισσότερο, με πολλά συμπληρώματα, θεραπείες αντιγήρανσης, life coaches, προγράμματα αντίστροφης γήρανσης, εφαρμογές, gadgets, podcasts και βιβλία όπως το best-seller "Longevity: Why We Age and Why We Shouldn't We age and Why We Shouldn't" του David A. Sinclair. Ο συγγραφέας, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard, υποστηρίζει ότι η γήρανση μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα και ως ασθένεια κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Πέρα από τις αισιόδοξες προβλέψεις και τις ακραίες θεραπείες, τα στοιχεία που συμβάλλουν στη μακροζωία - όπως γνωρίζουμε για χρόνια - είναι ένας τρόπος ζωής χωρίς καπνό, αλκοόλ, με τακτική σωματική δραστηριότητα, επαρκή ύπνο, καλή οικογενειακή ζωή και ποικίλες κοινωνικές συναναστροφές. Μα, πάνω απ' όλα, υγιεινή διατροφή - και αν είναι δυνατόν φυτικής προέλευσης. Η τακτική κατανάλωση ορισμένων τροφών φυτικής προέλευσης προάγει την υγιή γήρανση και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής μας. Γι' αυτό, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις 6 τροφές που θα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας για να ζήσουμε περισσότερο! 

1. Μούρα

olena-bohovyk-1rocvsa8uya-unsplash.jpg

Τα μούρα, και ειδικά τα βατόμουρα, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα τρόφιμα μακροζωίας. Πλούσια σε βιταμίνες A, C και K και μέταλλα όπως το μαγγάνιο, προωθούν την υγεία του δέρματος, των οστών, της καρδιάς και του εγκεφάλου. Έχουν μια φυσικά γλυκιά γεύση, παρόλο που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, και μπορείτε να βρείτε παντού εύκολα. Καλύτερα να αγοράσετε βιολογικά αν είναι δυνατόν, να τα καταψύξετε και να προσθέσετε μια μεγάλη χούφτα σε ένα smoothie λίγες μέρες μέσα στην εβδομάδα.

2. Ξηροί καρποί και σπόροι

pavel-kalenik-ql-swytd1c4-unsplash.jpg

Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάσιους, φιστίκια, μακαντάμια και καρύδια Βραζιλίας) και οι σπόροι (όπως η κολοκύθα ή ηλιόσποροι), πλούσιοι σε ωμέγα 3, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών. Ενέργεια ευεργετική για την υγεία του δέρματος και του εγκεφάλου και πρέπει να ενσωματωθεί στη διατροφή σας: απολαύστε μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς και πασπαλίστε τους σπόρους σε σούπες, μαγειρευτά και σαλάτες. ή φρυγανίστε τα ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων, για μια νόστιμη εναλλακτική λύση στα βιομηχανικά snacks.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά 

forest-diver-u1-rkydi8a4-unsplash.jpg

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ιδιαίτερα το σπανάκι και το λάχανο, είναι εξαιρετικές πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, αντιοξειδωτικών που παίζουν και τα δύο βασικό ρόλο στη φυσική προστασία από τις ακτίνες UV. Κατά προτίμηση να τα φάτε ελαφρά ψημένα. Να επιδιώκετε συχνά ένα πιάτο που ν' αποτελείται κατά 50% από πράσινα λαχανικά.

4. Μανιτάρια

christine-siracusa-xjy1c5lvnn8-unsplash.jpg

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η εργοθειονεΐνη και η γλουταθειόνη, τα οποία προάγουν την αναγέννηση των κυττάρων και τις γνωστικές λειτουργίες, ενώ κάνουν καλό και στο συκώτι. Αυτό είναι ένα ευέλικτο συστατικό που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα: βάλτε μανιτάρια σε μια ομελέτα και πάρτε τα μανιτάρια Reishi σε μορφή συμπληρώματος, για παράδειγμα. Όπως οι άνθρωποι, τα μανιτάρια έχουν την ικανότητα να απορροφούν τη βιταμίνη D από τον ήλιο. Επομένως, η έκθεση των μανιταριών στο ηλιακό φως για τουλάχιστον 30 λεπτά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία των οστών χωρίς να διακυβεύεται η υγεία του δέρματος.

5. Matcha

shayna-douglas-zt3djca2wts-unsplash.jpg

Το Matcha είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μια ένωση που ονομάζεται EGCG, ένα φλαβονοειδές που βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. Οι υπερδυνάμεις του βρίσκονται επίσης στα φυτικά του μόρια, τα οποία, μόλις αφομοιωθούν, αυξάνουν την ικανότητά μας να καταπολεμούμε τις ασθένειες και τα σημάδια γήρανσης. Φροντίστε να πίνετε ένα ή δύο φλιτζάνια matcha την ημέρα.

6. Κουρκουμάς

kourkoumas.jpg

Ο κουρκουμάς, πλούσιος σε κουρκουμίνη, είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό που μπορεί να προσφέρει ζωτική κυτταρική προστασία και να ανακουφίσει τις αναπνευστικές παθήσεις: συνδυάστε αυτό το μπαχαρικό με λίγο λάδι καρύδας και λίγο μαύρο πιπέρι για να μεγιστοποιήσετε τη βιοδιαθεσιμότητά του. Σε συνδυασμό με ginger, κανέλα και γάλα καρύδας, ο κουρκουμάς αποτελεί επίσης μια εξαιρετική βάση για το ζέσταμα των μαγειρευτών. Plus, μη διστάσετε να προσθέσετε φρέσκια ρίζα κουρκουμά, με λίγο τζίντζερ και χυμό λεμονιού, στο αγαπημένο σας smoothie.