H ημέρα των ερωτευμένων απέχει μόνο ένα 24ώρο και αν αναζητάτε μια αφορμή για να εξιτάρετε τον ουρανίσκο σας, μαζί ή και χωρίς το άλλο σας μισό, τότε εμείς σας έχουμε τις πιο τέλειες γαστρονομικές προτάσεις για να δοκιμάσετε. Λένε πως ο έρωτας περνάει από το στομάχι και όχι άδικα, γι' αυτό αν κι εσείς θέλετε να μπείτε στην κουζίνα και να βάλετε μπροστά στη μαγειρική σας έμπνευση, εμείς σας έχουμε τη λύση: 3 μοναδικά αγαπησιάρικες συνταγές για αυτήν την special day!
Ανακαλύψτε τες!
Red velvet churros
Υλικά
- 600 γρ. νερό
- 100 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 5 γρ. αλάτι
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
- 1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για τη σύνθεση
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το σερβίρισμα
- 150 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας.Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση, σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το αλεύρι και το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ζύμη η οποία θα έχει απορροφήσει όλο το αλεύρι χωρίς να έχει καθόλου σβόλους.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεσαίο μπολ, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη προσέχοντας να εφάπτεται πάνω στη ζύμη, και αφήνουμε το μπολ στην άκρη ώστε να πέσει η θερμοκρασία της ζύμης και να είναι χλιαρή. Προσοχή! Δεν θέλουμε να κρυώσει εντελώς καθώς δεν θα περνάει από τη σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Στρώνουμε 2 ορθογώνια ταψιά με λαδόκολλα, τα οποία να χωράνε στην κατάψυξη.Βάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη κορνέ αστέρι διαμέτρου 10 χιλ. Σχηματίζουμε τα churros μήκους 10 εκ. το καθένα μέσα στα ταψιά με τη λαδόκολλα.Μεταφέρουμε τα ταψιά στην κατάψυξη για 1-2 ώρες, μέχρι να παγώσουν τελείως.Βάζουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί την κρυσταλλική ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.Ρίχνουμε το ηλιέλαιο σε μια μεσαία κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ιδανικά θέλουμε η θερμοκρασία του να φτάσει τους 180°C. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 5-6 churros τη φορά και τηγανίζουμε για 4-6 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να ψηθούν καλά μέχρι μέσα. Αφαιρούμε τα churros από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε κατευθείαν στο ταψί με τη ζάχαρη.Ανακινούμε ελαφρά το ταψί ώστε να καλυφθούν καλά τα churros από τη ζάχαρη. Τινάζουμε την περιττή ζάχαρη από τα churros και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Σερβίρουμε με τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Love potion cocktail
Υλικά
Για το σιρόπι φράουλας
- 200 γρ. φράουλες
- 60 γρ. νερό
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
- ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
- 30 γρ. γρεναδίνη
Για τη σύνθεση
- 500 γρ. αφρώδη οίνο
- 4 φράουλες
Εκτέλεση
Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις φράουλες και τις τοποθετούμε στον πολυκόφτη. Προσθέτουμε στον πολυκόφτη το νερό, τη ζάχαρη, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πολτοποιηθούν οι φράουλες και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σίτα την οποία τοποθετούμε πάνω από μια μικρή κατσαρόλα και σουρώνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα, πιέζοντάς το με ένα κουτάλι, ώστε να φύγει όλη η υγρασία του. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση το μείγμα για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα από το λάιμ, τη γρεναδίνη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά το σιρόπι φράουλας.Διατηρείται στο ψυγείο για 1-2 ημέρες σε ένα μπολάκι καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη.
Για τη σύνθεση
Μοιράζουμε σε ποτήρια σαμπάνιας μέχρι τη μέση τον αφρώδη οίνο και προσθέτουμε το σιρόπι φράουλας μέχρι να γεμίσουν όλα τα ποτήρια. Κόβουμε τις φράουλες λίγο στην άκρη τους ώστε να μπορέσουν να σταθούν στο ποτήρι. Τοποθετούμε από μία φράουλα στο κάθε ποτήρι και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Κέικ σουφλέ με berrys & σοκολάτα
Υλικά
- 8 αυγά, large
- 450 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 225 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
Για το γαρνίρισμα:
- Berries
- Φράουλα
- Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120°C στον αέρα. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο με τη μέθοδο μπεν μαρί. Αδειάζουμε τα αυγά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σιγά σιγά το σοκολατένιο μείγμα μέσα στον κάδο του μίξερ που έχουμε τα αυγά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Αφαιρούμε τον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με μια μαρίζ. Παίρνουμε μία αποσπώμενη φόρμα για κέικ διαμέτρου 20 εκ., την τυλίγουμε καλά γύρω-γύρω και από κάτω πρώτα με μεμβράνη, στη συνέχεια με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να μη φύγει το μείγμα κατά το ψήσιμο. Τέλος, την βουτυροκακαώνουμε. Τοποθετούμε τη φόρμα αυτή πάνω σε ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει πετσέτα. Αδειάζουμε μέσα στη φόρμα το μείγμα και θα το ψήσουμε μέσα στο φούρνο με την μέθοδο μπεν μαρί. Ρίχνουμε μέσα στο ταψί καυτό νερό, το οποίο θέλουμε να φτάσει μέχρι τη μέση του σκεύους. Ψήνουμε στο φούρνο για 25 με 30 λεπτά. Σερβίρουμε με φράουλες, berries και άχνη ζάχαρη.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης