fbpixel

Search icon
Search
Η πρόπολη είναι το πιο δημοφιλές συστατικό για την περιποίηση της επιδερμίδας - αυτά είναι τα οφέλη της
FACE & BODY

Η πρόπολη είναι το πιο δημοφιλές συστατικό για την περιποίηση της επιδερμίδας - αυτά είναι τα οφέλη της

Το συστατικό "πολύ-εργαλείο" που αξίζει να δοκιμάσετε


Τα οφέλη της πρόπολης για το δέρμα είναι αρκετά εντυπωσιακά - είναι αντιβακτηριακή, αντιμυκητιασική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που η πρόπολη είναι σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά ομορφιάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η διαφημιστική εκστρατεία είναι τόσο ισχυρή που η αγορά πρόπολης αναμένεται να φτάσει τα 881,96 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028. Αλλά τι ακριβώς είναι η πρόπολη, από πού προέρχεται και τι κάνει; 

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της πρόπολης για το δέρμα και την υγεία!

Τι είναι η πρόπολη;

Αν νομίζατε ότι το μόνο υγιεινό πράγμα που παράγουν οι μέλισσες είναι το μέλι, κάνατε λάθος. Η πρόπολη είναι μια ουσία που παράγουν οι μέλισσες - ένα είδος ρητίνης με την οποία επικαλύπτουν τις κυψέλες τους για να εμποδίζουν την είσοδο ιών ή βακτηρίων.

Γνωστή και ως "κόλλα μελισσών", η πρόπολη είναι ουσιαστικά αυτό που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να σφραγίζουν τις κυψέλες τους. Στα ελληνικά, πρόπολη σημαίνει "άμυνα της πόλης". Πρόκειται για ένα προϊόν που συλλέγουν οι μέλισσες από τις εκκρίσεις και τις ρητίνες που καλύπτουν τους οφθαλμούς διαφόρων φυτικών ειδών, όπως λεύκη, καστανιά, ιτιά, δρυς ή σημύδα. Η ακριβής χημική της σύνθεση εξαρτάται από την πηγή του φυτού, αλλά γενικά η πρόπολη αποτελείται από ρητίνες, βάλσαμα, κερί μέλισσας, αιθέρια έλαια και γύρη.

Η πρόπολη δεν είναι μέλι, αλλά μοιράζεται πολλές από τις μοναδικές θεραπευτικές, αναγεννητικές και θρεπτικές ιδιότητες του γλυκού. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν σε αλοιφές για τη θεραπεία πληγών και πληγών για γρήγορη επούλωση. 

snapinstaapp-440113875-449859377621026-36680984111542337-n-1080.jpg

Αν και η πρόπολη χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες, η σύγχρονη λειτουργία της παραμένει η ίδια. Όταν κάτι λειτουργεί, γιατί να το αλλάξουμε; Σήμερα χρησιμοποιείται ως φυσικό αντιβιοτικό και μπορεί να καταναλωθεί τόσο από το στόμα όσο και τοπικά. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση βακτηρίων, ιών και μυκήτων.

Η πρόπολη είναι ένα από εκείνα τα φαρμακευτικά, φυσικά συστατικά που είναι πάντα καλό να έχετε στα χέρια σας - όπως το έλαιο ρίγανης ή ο κουρκουμάς. Έρχεται σε πολλές μορφές: παστίλιες (που βοηθούν στη μείωση του πονόλαιμου και του ερεθισμού), ενυδατικά (για να θρέψει και να αναγεννήσει), τονωτικά (για να καταπραΰνει και να θεραπεύσει). Διατίθεται επίσης στην πιο αγνή του μορφή: εκχύλισμα πρόπολης.

Τα οφέλη της πρόπολης για το δέρμα

Αν και τα οφέλη της πρόπολης για το δέρμα είναι πολλά και ποικίλα, η Monje τη συνιστά ειδικά για όσους έχουν δέρμα με τάση ακμής χάρη στις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Η πρόπολη προάγει επίσης την επούλωση πληγών, κοψιμάτων και μικρών εγκαυμάτων και -χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες- προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Είναι πραγματικά πολλαπλών χρήσεων.

Πότε ακριβώς, λοιπόν, θα πρέπει να εφαρμόζουμε τα προϊόντα περιποίησης που είναι εμπλουτισμένα με πρόπολη; Δεδομένου ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συνιστούμε να προσθέσετε την πρόπολη στην πρωινή σας ρουτίνα - αν και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί το βράδυ για την επανορθωτική της δύναμη. Ωστόσο, εξαρτάται πραγματικά από το είδος του προϊόντος περιποίησης που χρησιμοποιείτε. Τα περισσότερα καλλυντικά που περιλαμβάνουν πρόπολη μεταξύ των ενεργών συστατικών τους είναι σχεδιασμένα ως κρέμα. Έτσι, ο χρόνος εφαρμογής εξαρτάται από τη μορφή με την οποία έχει διαμορφωθεί. Σε γενικές γραμμές, η λογική σειρά της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας θα ήταν: καθαριστικό προσώπου, περίγραμμα ματιών, ορός περιποίησης, ενυδατική κρέμα και αντηλιακό.

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί πρόπολη;

e5f79ae221bec07e6902b8fe521d22cf.jpg

Σχεδόν όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν πρόπολη, αλλά αν είστε αλλεργικοί στις μέλισσες ή στο μέλι, προχωρήστε με προσοχή. Οι άνθρωποι που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν αλλεργική αντίδραση στα τσιμπήματα των μελισσών θα πρέπει να αποφεύγουν την πρόπολη. Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να παρατηρηθεί ως κοκκίνισμα του δέρματος ή κάψιμο ή φαγούρα. Έτσι, καλό είναι να κάνετε ένα τεστ αλλεργίας πριν την εφαρμόσετε τοπικά ή την καταναλώσετε από το στόμα.

Αν δεν είστε αλλεργικοί, μπορείτε να θεωρήσετε την πρόπολη σαν μια προστατευτική ασπίδα για το δέρμα σας. Όπως και στις κυψέλες, η πρόπολη δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα στο δέρμα που εμποδίζει την προσκόλληση βακτηρίων, ενώ βοηθά το δέρμα να αναγεννηθεί. Αν τη χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία μιας ουλής, θα επιταχύνει τη διαδικασία της ουλής και θα ελαχιστοποιήσει το σημάδι. Η πρόπολη λειτουργεί επίσης και για το έκζεμα - μια κατάσταση που κάνει το δέρμα ξηρό, φαγούρα και φλεγμονή. Οι πλύσεις με πρόπολη αναμεμειγμένες με νερό είναι πολύ αποτελεσματικές. Έτσι, οι τρεις βασικοί πυλώνες αυτού του δραστικού συστατικού θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η προστασία, η επούλωση και η αναγέννηση.

Πώς πρέπει να καταναλώνετε πρόπολη;

Φυσικά, η πρόπολη έχει οφέλη που υπερβαίνουν την ομορφιά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή σπρέι, δισκίων, σιροπιών και παστίλιων - ειδικά για τη θεραπεία παθήσεων του λαιμού, που είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές χρήσεις της.

Ο πιο γνωστός τρόπος κατανάλωσης της πρόπολης είναι με τη μορφή εκχυλίσματος αραιωμένου σε νερό. Μπορείτε να τη λαμβάνετε με αυτόν τον τρόπο δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Είναι επίσης ενυδατική - έτσι αν, για παράδειγμα, έχετε πονόλαιμο, θα ενυδατώσει τα ξηρά μέρη των βλεννογόνων μεμβρανών, μαλακώνοντας και καταπραΰνοντας τον ερεθισμό.