fbpixel

Search icon
Search
Η έκθεση Mondo Mendini στο Groninger Museum τιμά τον εμβληματικό, Iταλό designer Alessandro Mendini
MAGAZINE

Η έκθεση Mondo Mendini στο Groninger Museum τιμά τον εμβληματικό, Iταλό designer Alessandro Mendini

World of design


About

1-alessandro-mendini.jpg

Ο Alessandro Mendini (1931-2019) ήταν ένας σπουδαίος, ιταλός σχεδιαστής και αρχιτέκτονας, ο οποίος απέρριπτε τη διάκριση ανάμεσα στην «υψηλή» και «χαμηλή» τέχνη, αλλά και τη διαίρεση ανάμεσα στο design, την αρχιτεκτονική και την τέχνη γενικότερα. Εκκεντρικός, ιδιαίτερος και με μια φουτουριστική ματιά, ανήκει στην κάστα των σπουδαιότερων μεταμοντέρνων σχεδιαστών, αναβαθμίζοντας τον ιταλικό, ριζοσπαστικό κόσμο του design. Γεννήθηκε και διέπρεψε στο Μιλάνο, ενώ το 2014 κέρδισε το European Prize for Architecture. Λάτρευε να παντρεύει μέσω της τέχνης του διαφορετικούς πολιτισμούς, κουλτούρες κι εκφραστικά μέσα, δημιουργώντας, έτσι μια καλλιτεχνική ταυτότητα ολότελα δική του.

The exhibition

2b-groninger-museum.jpg
Groninger Museum

Ως φόρο τιµής στον Alessandro Mendini, το Μουσείο Groninger στην Ολλανδία φιλοξενεί µια έκθεση για τον ιταλό σχεδιαστή από τις 12 Οκτωβρίου 2019 µέχρι τις 5 Μαΐου 2020, το Mondo Mendini - Ο Κόσµος του Alessandro Mendini, που σχεδιάστηκε αρχικά από τον ίδιο για το ολλανδικό ίδρυµα στο οποίο εκτελούσε χρέη Chief Architect πριν από 25 χρόνια.

Επέλεξε να παρουσιάσει όχι µόνο µια ευρεία επιλογή από το δικό του έργο, αλλά θέλησε, επίσης, να εντάξει στην έκθεση κι έργα καλλιτεχνών µε τους οποίους αισθάνθηκε οικεία και τον ενέπνευσαν, όπως οι Paul Signac, Gio Ponti και Michele De Lucchi. Αποτελούµενος από περισσότερα από 200 αντικείµενα, ο Mondo Mendini είναι ένας οπτικά συναισθηµατικός, ποιητικός και χιουµοριστικός προβληµατισµός της καριέρας του καλλιτέχνη ως σχεδιαστή και αρχιτέκτονα. «Αντιµετωπίζω τη δουλειά µου σαν µια νουβέλα µέσα στην οποία η σοβαρότητα, ο πόνος, η κωµωδία και η ποίηση συνυπάρχουν πλάι-πλάι. Οι δηµιουργίες µου, αντίστοιχα, είναι οι κωµικοτραγικοί χαρακτήρες της υπόθεσης», έχει δηλώσει ο αείµνηστος σχεδιαστής. Απρόσµενο, πλουµιστό και µε µια εντυπωσιακή βεντάλια χρωµάτων. Έτσι θα µπορούσαµε να περιγράψουµε το έργο και την αισθητική του. Η καλλιτεχνική ζυγαριά του έγερνε πάντα περισσότερο στη φαντασία των έργων του απ’ ότι στη λειτουργικότητά τους και γι’ αυτό ξεχώριζε.

The highlights

11-ontwerp-voor-fursys.jpg
Ontwerp voor Fursys

Η σηµαντική έκθεση-αφιέρωµα περιλαµβάνει περισσότερες από 200 δηµιουργίες του, µεταξύ των οποίων µια τριών µέτρων version της πολύχρωµης πολυθρόνας Poltrona di Proust και το Anna G, ένα τιρµπουσόν σε σχήµα χορεύτριας για την ιταλική εταιρία houseware Alessi. Ένα ακόµη highlight της έκθεσης είναι το εντυπωσιακό Petite Cathédrale, ένας µικροσκοπικός καθεδρικός που καλύπτεται εξολοκλήρου από µωσαϊκό. Το interior του καθεδρικού είναι χρυσό, όπως και το γλυπτό Visage Αrchaïque, που βρίσκεται στο εσωτερικό -σύµφωνα µε τον σχεδιαστή λειτουργεί ως παγκόσµιο σύµβολο αρµονίας.

3-poltrona-di-proust.jpg
Poltrona di Proust

Ο Mendini ώθησε την ιδέα πέρα από τα όρια της εφευρετικότητας, ψάχνοντας ασταµάτητα, µε τον πιο αντισυµβατικό τρόπο, την πιο ουσιαστική σχεδιαστική µορφή της. ∆ηµιουργίες σύγχρονες, αλλοπρόσαλλες -µε µια κατανοητή, οικεία αίσθηση- και διαχρονικές συνθέτουν µια πορεία που καθόρισε έναν ολόκληρο σχεδιαστικό αιώνα. Η ανεπανάληπτη έκθεση πραγµατοποιείται σε µια σηµαντική χρονική στιγµή για το Groninger Museum, καθώς φέτος γιορτάζει την 25η επέτειο του κτιρίου του.

17-tate-gcante.jpg
Tàte gÇante

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 154 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2019