fbpixel

Search icon
Search
Facial Swelling: Οι λόγοι που το πρόσωπό σας φαίνεται πρησμένο
HEALTH

Facial Swelling: Οι λόγοι που το πρόσωπό σας φαίνεται πρησμένο

Οι επικίνδυνες ενδείξεις και οι τρόποι αντιμετώπισης


Είτε καταναλώσατε μερικά ποτήρια κρασί παραπάνω το προηγούμενο βράδυ, είτε κάνατε μια δυνατή απολέπιση, το πρήξιμο του προσώπου μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό. Το περιστασιακό facial swelling μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι άλλο συμβαίνει και μερικές συχνές αιτίες του μπορεί να οφείλονται στο στρες, στην αφυδάτωση ή μέχρι και το να κοιμάστε με το μακιγιάζ σας

Ωστόσο, οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι επίσης κοινός ένοχος για το ξαφνικό πρήξιμο του προσώπου και μπορεί να είναι πιο σοβαρές. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα τοπικό στεροειδές, οι σπιτικές θεραπείες δεν μπορούν να διορθώσουν. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να γίνει μια απειλητική για τη ζωή επείγουσα κατάσταση, αν επηρεαστεί το πρόσωπο και η επένδυση των αναπνευστικών οδών, επειδή μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή.

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί λόγοι του facial swelling

1. Είστε αλλεργικοί σε κάτι

Μια αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα ή γύρη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο πρόσωπο, ειδικά γύρω από τα μάτια και τη μύτη σας.

2. Απορυθμίστηκε ο θυρεοειδής σας

Ο θυροειδής αδένας στο λαιμό σας αντλεί μια ορμόνη που ρυθμίζει το μεταβολισμό και τη θερμοκρασία του σώματός σας. Εάν παράγει πολύ λίγη ποσότητα, οι μεταβολικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση των υποδόριων ιστών σας (ή αλλιώς του υλικού που βρίσκεται κάτω από το δέρμα σας).

3. Έχετε ένα κρυφό ηλιακό έγκαυμα

Ναι, είναι δυνατόν να πάθετε ηλιακό έγκαυμα ακόμη και αν δεν αισθάνεστε ότι έχετε απολαύσει τις ακτίνες του ήλιου.

4. Έχετε rosacea

Σε περίπτωση που έχετε ροδόχρου ακμή (είτε το γνωρίζετε είτε όχι), ορισμένα ερεθίσματα μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση. Ο ζεστός καιρός, τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ και το συναισθηματικό στρες μπορούν να οδηγήσουν σε έξαψη του προσώπου, κάψιμο, ακόμη και πρήξιμο.

5. Παίρνετε ένα στεροειδές

Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί ένα στεροειδές φάρμακο τότε το πρησμένο πρόσωπό σας μπορεί να οφείλεται εκεί. Σε γενικές γραμμές, θα υποχωρήσει μετά τη διακοπή του στεροειδούς ή σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών, αλλά αν πρέπει να το πάρετε και οι παρενέργειες σας επηρεάζουν αρνητικά, θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο μείωσης της δόσης.

Πώς να απαλλαγείτε από το πρήξιμο του προσώπου

Να είστε gentle: Χρησιμοποιήστε mild skincare για να αποφύγετε περαιτέρω ερεθισμό ή περαιτέρω επιδείνωση του δέρματος.

Εφαρμόστε κάτι κρύο: Αν ξυπνάτε το πρωί με πρησμένο πρόσωπο, εφαρμόστε μια δροσερή κομπρέσα, πάγο ή ένα ice roller για να μειώσετε το πρήξιμο. 

Δοκιμάστε τη μέθοδο gua sha: Με αυτόν τον τρόπο θα πραγματοποιήσετε ένα lympatic drainage effect, μειώνοντας το πρήξιμο και δημιουργώντας ένα πιο defined αποτέλεσμα. 

Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού: Δεδομένου ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών, αυτό μπορεί να κάνει το πρήξιμο να φαίνεται χειρότερο.

Αποφύγετε τα ερεθίσματα σας:
Εντοπίστε και αποφύγετε τυχόν αίτια που μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στο πρόσωπο, όπως ορισμένα τρόφιμα, αλλεργιογόνα ή περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ακραίες θερμοκρασίες ή σκληρές χημικές ουσίες.

Διαχειριστείτε τις αλλεργίες σας: Εάν έχετε γνωστές αλλεργίες, λάβετε μέτρα για την αποτελεσματική διαχείρισή τους αποφεύγοντας τα εν λόγω αλλεργιογόνα, χρησιμοποιώντας αντιισταμινικά χωρίς συνταγή ή αναζητώντας ιατρική θεραπεία για σοβαρές περιπτώσεις.

Προστατέψτε το δέρμα σας: Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά, ενυδατικές κρέμες και αντηλιακό με τουλάχιστον SPF 30.

Stay hydrated: Η αφυδάτωση μπορεί να συμβάλει στο πρήξιμο του προσώπου, γι' αυτό πίνετε τουλάχιστον 11,5 ποτήρια (2,7 λίτρα) νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καταφύγετε στη χρήση φαρμάκων: Τα αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να είναι ευεργετικά και μερικές φορές χρειάζεστε ένα αντιισταμινικό, ειδικά αν το πρήξιμο είναι αποτέλεσμα αλλεργίας.

Πότε να δείτε έναν γιατρό για το πρήξιμο του προσώπου

Εάν το πρήξιμο είναι επώδυνο στην αφή, σοβαρό ή συνοδεύεται από πυρετό, εξάνθημα, αίσθημα καύσης ή πόνο στις αρθρώσεις, καλέστε το γιατρό σας, διότι αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι λοίμωξης. Και αν το πρήξιμο επιδεινωθεί ή γίνει επίμονο, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Feature image source: @mirandakerr