fbpixel

Search icon
Search
Δύο breathtaking βίλες βουτηγμένες στο πράσινο γίνονται «ένα» με τη φύση
INTERIORS

Δύο breathtaking βίλες βουτηγμένες στο πράσινο γίνονται «ένα» με τη φύση

Τις βίλες Achiote υπογράφει η αρχιτεκτονική ομάδα Formafatal


Αυτό το έργο είναι η πρώτη εφαρμογή «rammed earth» στην Costa Rica. Η αρχιτεκτονική ομάδα Formafatal χρησιμοποίησε πλήρως αργιλώδες χώμα από τις εκσκαφές για την κατασκευή όλων των περιμετρικών οικημάτων. Κοντά στην πόλη Uvita, σε οικόπεδο 11.000 τετραγωνικών μέτρων σε ύψος 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, σχεδίασαν δύο μικρές βίλες σε ένα λόφο κατάφυτο από ζούγκλα. Και οι δύο επαύλεις, που φαίνονται να αιωρούνται εν μέρει πάνω από την απότομη νότια πλαγιά, έχουν σχεδιαστεί για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αναψυχής. Η οικιστική επιφάνεια καθενός από αυτές είναι 90 m2.

Πρόθεσή τους ήταν να σχεδιάσουν βιώσιμα σπίτια με βιοφιλικούς εσωτερικούς χώρους, τα οποία θα είναι σοφιστικέ μελετημένα και ταυτόχρονα η διαμόρφωσή τους θα είναι έντονα μινιμαλιστική και απλή. Χωρίς περιττό επιπλέον στοιχείο, αλλά και τίποτα να χάσει κανείς. Η αρχιτεκτονική των βιλών είναι σκόπιμη με λεπτές κι έντονες γραμμές σε αντίθεση με την πλούσια τροπική βλάστηση, αλλά τα επιλεγμένα υλικά και χρώματα συμπίπτουν απόλυτα με το περιβάλλον.

4.png

Και τα δύο σπίτια είναι αρχιτεκτονικά ίδια. Τα υλικά, η διάταξη της κάτοψης ή ο προσανατολισμός προς τα κύρια σημεία είναι επίσης πανομοιότυπα. Ωστόσο, διαφέρει στο εσωτερικό, ειδικά από το χρωματικό του concept, το οποίο εν μέρει αντικατοπτρίζεται και στο εξωτερικό. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός βασίζεται στους genius loci - στον προσανατολισμό του οικοπέδου προς την απέραντη θέα του Ειρηνικού Ωκεανού και τη μορφολογία του εδάφους. Η χρωματική αντίληψη των εσωτερικών χώρων ανταποκρίνεται στις ενέργειες που έγιναν αντιληπτές στη θέση των βιλών πριν από την κατασκευή τους.
Παρόλο που απέχουν μόνο 12 μέτρα μεταξύ τους, κάθε μία από αυτές έχει σαφώς διαφορετικούς κραδασμούς που αντανακλώ στην εσωτερική διακόσμηση.

Η βίλα Jaspis (jaspis = ίασπις, φωτεινή βίλα) είναι μια αντανάκλαση της ενέργειας γιν. Συνδέεται με τον ωκεανό και τον ουρανό, όχι μόνο οπτικά, αλλά και τις δονήσεις του. Με χρωματική αντίληψη στις αποχρώσεις της άμμου, απαντώ σε αυτή τη διασύνδεση. Η βίλα Nefrit (νεφρίτ = νεφρίτης, σκοτεινή βίλα) είναι μια αντανάκλαση της ενέργειας γιανγκ. Στη βίλα Nefrit μπορείτε να νιώσετε τη σύνδεση με το έδαφος και τη ζούγκλα. Και εδώ, η επιλεγμένη χρωματική ιδέα είναι αντίδραση σε αυτές τις ενέργειες και το κόκκινο-τερακότα χρώμα του τσιμεντένιου δαπέδου μεταδίδει τη σκιά του τοπικού εδάφους στο εσωτερικό του σπιτιού. Κατά την άφιξη, και οι δύο κατοικίες φαίνονται πολύ δυσδιάκριτες, ταπεινές. Στο πλάι τους ξεχωρίζουν νεοφυτεμένα τροπικά φυτά. Μόλις όμως περάσετε από τη βίλα, πιο πέρα ​​προς τις αιωρούμενες βεράντες, μετά από λίγα βήματα, ανοίγει η θέα στον ωκεανό και θα βρεθείτε στον γενναιόδωρο χώρο της κύριας κρεβατοκάμαρας με τις διπλανές βεράντες και την πισίνα υπερχείλισης. Σαν να βρίσκεσαι ξαφνικά σε διαφορετική βίλα από αυτή που μπήκες. 

2-njgHT.jpg

Τα ακατέργαστα οπτικά υλικά των χωμάτινων τοίχων και του σκυροδέματος συμπληρώνονται από τις δομικές χαλύβδινες δοκούς "H", που στηρίζουν μια τσιμεντένια μονολιθική πλάκα οροφής. Οι δοκοί και η δακτυλιοειδής δοκός του σπιτιού είναι ορατά μόνο στην επάνω όψη της οροφής, η οποία είναι επενδεδυμένη με ένα ζευγάρι ατσάλινα προφίλ "U". Εκπληρώνουν επίσης τη λειτουργία της σοφίτας οροφής. Όλες οι προσόψεις που προσανατολίζονται σε ατελείωτη θέα στον ωκεανό είναι σχεδιασμένες από γυαλί χωρίς πλαίσιο. Τα προφίλ των συρόμενων και συμπαγών τμημάτων των γυάλινων προσόψεων είναι τοποθετημένα σε εσοχή στις αυλακώσεις της πλάκας οροφής από σκυρόδεμα. Με αυτόν τον τρόπο εφαρμόστηκε και η τοποθέτηση ράγες εσωτερικού φωτισμού και η συνδετική ράγα για την κουνουπιέρα και τις κουρτίνες γύρω από το κρεβάτι. Η πλάκα από σκυρόδεμα καλύπτεται με αντιολισθητική δομημένη τσιμεντοκονία, η οποία είναι διαφορετική σε κάθε βίλα. Οι υπόλοιποι εσωτερικοί τοίχοι, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων από σκυρόδεμα κατά παραγγελία, βρίσκονται επίσης στην επιφάνεια τσιμεντοκονίας, αλλά εδώ σε λείο ματ φινίρισμα. 

1-jqzbF.jpg

Τα υλικά είναι όσο πιο ανθεκτικά μπορούσαν, λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα της περιοχής και την υψηλή υγρασία. Για τους πήλινους τοίχους "Rammed Earth" επιστρατεύτηκε ένας έμπειρος ειδικός από τη Βραζιλία, ιδιοκτήτης της εταιρείας Terra Compacta, γιατί στην Costa Rica κανείς δεν είχε εμπειρία με αυτήν τη μέθοδο κατασκευής. Ο Daniel Mantovani από την Terra Compact εκπαίδευσε αρκετούς ντόπιους τεχνίτες και μαζί μπορούν να αποδώσουν την πρώτη τους θέση στην υλοποίηση της αρχιτεκτονικής Rammed Earth στη γη τους.

3-2OOHc.jpg

Η μινιμαλιστική αρχιτεκτονική αντικατοπτρίζεται επίσης στο interior design, όπου δεν υπάρχει πόρτα εκτός από το συρόμενο πάνελ μεγάλου μεγέθους στο τμήμα του ντους και της τουαλέτας. Εκπληρώνει επίσης τη λειτουργία ενός τοίχου με μεγάλο καθρέφτη. Ο εξοπλισμός των εσωτερικών χώρων είναι κυρίως custom-made. Ο πάγκος της κουζίνας, ο νεροχύτης, τα ράφια και τα κομοδίνα είναι κατασκευασμένα από σκυρόδεμα. Τα έπιπλα, τα φωτιστικά, τα αξεσουάρ και τα έργα τέχνης επιλέχθηκαν προσεκτικά απευθείας από σχεδιαστές σε όλες τις ηπείρους, ώστε να ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία τους.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!