Το τυρί θεωρούνταν έως τώρα μια μικρή, αλμυρή αμαρτία. Ωστόσο, από εδώ και πέρα τα δεδομένα θα αλλάξουν. Κι όμως, σήμερα θα ανατρέψουμε όσα έχουν λεχθεί και υποστηριχθεί, αποκαλύπτοντας σας πως μπορείτε να καταναλώνετε τα αγαπημένα σας γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίς τύψεις και ενοχές. Παρόλα αυτά, εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα πιο ελαφριά και υγιεινά τυριά που πρέπει πάντα να έχουν μια θέση στο ράφι του ψυγείου σας; Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε με προσοχή τις παρακάτω γραμμές.
Cottage cheese
Το τυρί cottage αποτελεί μια λατρεμένη επιλογή, όλων εκείνων των ανθρώπων που θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους λιγάκι παραπάνω. Συγκεκριμένα, έχει πλούσια διατροφική αξία, πρωτεΐνες, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά και μειωμένες θερμίδες (83-103 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια). Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε πως έχει ξεχωριστή υφή, αφού επρόκειτο για ένα μαλακό τυρί με σβόλους που παράγεται από αγελαδινό γάλα, ενώ συνιστάται από τους περισσότερους ειδικούς στους διαιτώμενους που έχουν ως απώτερο σκοπό την απώλεια του περιττού βάρους.
Φέτα
Το τυρί που είναι συνυφασμένο με την Ελλάδα δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Έτσι, λοιπόν, αν είσαι και εσύ λάτρης της φέτας, όπως είμαστε άλλωστε κι εμείς, δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο να την αποκλείεις από το διατροφικό σου πρόγραμμα, αφού περιέχει βιταμίνες και συμβάλλει στην εγρήγορση του μεταβολικού ρυθμού. Αξίζει να γνωρίζεις πως ένα κομμάτι (28 γραμμάρια) αντιστοιχεί σε 80 θερμίδες και 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, βάσει πρόσφατων επιστημονικών ερευνών.
Παρμεζάνα
Το σκληρό, ιταλικό τυρί που μας έχει “κλέψει” την καρδιά πρέπει να βρίσκεται πάση θυσία στο ράφι του ψυγείου μας. Αναλυτικότερα, παράγεται από αγελαδινό γάλα, ωριμάζει για τουλάχιστον έναν χρόνο και ένα κομμάτι (28 γραμμάρια) αντιστοιχεί σε 110 θερμίδες. Αξίζει να γνωρίζετε πως είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο, γεγονός που την καθιστά “πρωταγωνίστρια” στην πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με τα οστά μας.
Chevre
Αν δεν το έχεις ακούσει ξανά έφτασε η ώρα όχι μόνο να το μάθεις, αλλά και να το δοκιμάσεις όσο πιο άμεσα γίνεται. Ειδικότερα, το chevre είναι ένα γαλλικό τυρί, παραγόμενο από κατσικίσιο γάλα, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα στη βιταμίνη Α. Ένα κομμάτι (28 γραμμάρια) αντιστοιχεί σε, μόλις, 75 θερμίδες, ενώ είναι πιο εύπεπτο από τα υπόλοιπα τυριά και χαμηλότερο σε λακτόζη.
Και αφού μάθαμε μαζί ορισμένα από τα πιο ελαφριά τυρία που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο, ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε και μια πολυαγαπημένη, καλοκαιρινή, τυρένια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε το συντομότερο δυνατόν.
The Recipe
Παραδοσιακή ντοματόπιτα με φέτα
Υλικά
- 1 συσκευασία φύλλα
- 4 κρεμμύδια
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκ. Σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 2 κιλά ντομάτες
- 1 κ. γλ. Ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 250 γρ. Φέτα
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.σ. βασιλικό
- 100 γρ. Σιμιγδάλι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και το θυμάρι. Κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια και τις ρίχνουμε κι αυτές. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη δάφνη, τον πελτέ και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για μια ώρα. Μόλις είναι έτοιμο αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Σπάμε τη φέτα στο μείγμα και προσθέτουμε τη ρίγανη, το σιμιγδάλι και τον βασιλικό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Απλώνουμε λίγο λάδι σε ένα ταψί και τοποθετούμε ένα φύλλο. Ραντίζουμε με λάδι και καλύπτουμε με ένα ακόμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 5 φύλλα συνολικά. Απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα. Χαράσουμε την πίτα και πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά). Ψήνουμε για 50 λεπτά και απολαμβάνουμε.
Θερμίδες: 370
Eάν είστε λάτρης των τυριών δε χρειάζεται να τα απαρνηθείτε σε καμία περίπτωση, αλλά να συνεχίσετε να τα προτιμάτε και να τα καταναλώνετε πάντα με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία. Απολαύστε κάθε μπουκιά, χωρίς ενοχές και τύψεις και ζήστε στο έπακρο την κάθε στιγμή, δίχως περιορισμούς.