fbpixel

Search icon
Search
Art De La Table: Απλοί κανόνες για την ιεροτελεστία του “savoir faire”
INTERIORS

Art De La Table: Απλοί κανόνες για την ιεροτελεστία του “savoir faire”

Διαμορφώστε την τραπεζαρία σας με κομψό τρόπο


«Η τραπεζαρία λέει μια ιστορία, τη δική σου ιστορία, σηματοδοτεί την προσωπικότητά σου, αποκαλύπτει τις αναμνήσεις σου». Ο διάσημος expert της τέχνης, Jean Francois, έχοντας «χτίσει» την δική του “Art De La Table” αυτοκρατορία, κατέχει τα σκήπτρα στο casual και fine dining! Μια εκλεκτή τεχνογνωσία, με τα θεμέλιά της να στηρίζονται γερά στην αρχιτεκτονική του τραπεζιού και την αρμονία! Κύριος στόχος: Η ευθυμία όλων των συνδαιτημόνων! Η γαλλική φιλοσοφία ζωής, άλλωστε, είναι ταυτόσημη με την διασκέδαση και την ψυχαγωγία!

Η τελετουργία της προετοιμασίας και παρουσίασης του φαγητού αποτελεί διαχρονική αξία του γαλλικού «ευ ζην» με χρονικό ορόσημο τον 15ο αιώνα! Χάνοντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, κατάφερε να επιστρέψει στην αρχική της αίγλη χάρη στον Ναπολέοντα! Η εθιμοτυπία και η κομψότητα, έτσι, αποτέλεσαν εκδηλώσεις κυριαρχίας και κοινωνικής ισχύος!

Σήμερα, η «ετικέτα» της τραπεζαρίας, από το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων μέχρι και και τον τρόπο που είναι τοποθετημένα τα ποτήρια, είναι ο βασικός καθρέφτης του προσωπικού μας γούστου! Η τέχνη της «ανάμειξης και επέκτασης» της διακόσμησης του τραπεζιού δημιουργεί μια οικεία ατμόσφαιρα ακόμη και αν έχουμε ετοιμάσει ένα απλό, καθημερινό πιάτο! Οι κανόνες της είναι απλοί και μπορούν να συμβάλλουν ως κύριοι σύμμαχοί μας σε κάθε περίσταση!

Ας ξεκινήσουμε καθώς προετοιμάζουμε την τραπεζαρία για το αποψινό μας γεύμα!

Χρωματική παλέτα - Η βάση του κεντρικού θέματος

dior-mBXZq.jpg

Πολλές φορές, ίσως, να έχετε παρατηρήσει ότι ο τρόπος που αποφασίζετε για τις κύριες χρωματικές αποχρώσεις της διακόσμησης του τραπεζιού διαφέρει σε κάθε συνθήκη. Το concept της αισθητικής της εξαρτάται από σημαντικούς παράγοντες, όπως η διάθεσή μας ή το είδος της σχέσης με τους καλεσμένους μας! Κεντρικό άξονα, όμως, αποτελεί η προσωπική μας «σφραγίδα» καθώς και τα μηνύματα που μεταδίδουμε! «Συστήνοντας» στους προσκεκλημένους μας το ατομικό μας γούστο, κεντρίζουμε την προσοχή τους και δημιουργούμε την πρώτη μας εικόνα!

    Βασικό tip: Όσοι έχετε ανάγκη από χρήσιμες κατευθυντήριες γραμμές για να συνδυάσετε λεπτομέρειες με έντονα χρώματα, μια safe λύση είναι το λευκό χρώμα! Είναι minimal, κομψό και «σώζει» μέχρι και την τελευταία στιγμή σαν το little black dress!

    Φρέσκα λουλούδια - Οι πρωταγωνιστές ενός επιτυχημένου δείπνου

    luxury-romantic-wedding-invitation-9.jpg

    Αποπνέουν «ζωντάνια», καθαριότητα και αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας προσεγμένης προεργασίας! Προσδίδουν πολυτελή χαρακτήρα και επισημότητα στην τραπεζαρία. Χρειάζεται σημαντική προσοχή από την μεριά μας να επιλέξουμε λουλούδια αντίστοιχης αισθητικής με το concept της διακόσμησης του τραπεζιού! Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγουμε τον κίνδυνο πρόκλησης μιας χαοτικής ατμόσφαιρας στους καλεσμένους μας! Στην ίδια βάση κινούμαστε και όσον αφορά την μυρωδιά των λουλουδιών που σκεφτόμαστε να παραγγείλουμε. Κρατάμε ισορροπία και επιδιώκουμε ένα soft άρωμα που να μην είναι ενοχλητικό για κανέναν κατά τη διάρκεια του γεύματος!

      Βασικό tip 1: Μια κομψή πρόταση είναι να συμπληρώσουμε την τελική διαμόρφωση με μικρότερα μπουκέτα σε μια απλή διάταξη και σε γυάλινα, κοντά βάζα!

      Βασικό tip 2: Μια elegant επιλογή λουλουδιών είναι τα τριαντάφυλλα και οι τουλίπες! Διατίθενται σε ποικίλα χρώματα διευκολύνοντας τη συνολική εικόνα!

      Λευκά πορσελάνινα σερβίτσια - Διαχρονικό «κόσμημα» στην τραπεζαρία

      vase-table-fleur.jpg

      Η πρόσφατη συνεργασία της καλλιτέχνιδας Alix D.Reynis με την αγαπημένη food blogger, Mimi Thorisson αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης διακόσμησης της τραπεζαρίας με κυρίαρχα στοιχεία τα λευκά πορσελάνινα σερβίτσια! Μια εκλεπτυσμένη σειρά πιάτων που συντελεί δυναμικά στη δημιουργία παριζιάνικης νεοκλασικής ατμόσφαιρας!

        Βασικό tip 1: Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε τον συγκεκριμένο τύπο σερβίτσιου σε ένα καθημερινό γεύμα στο σπίτι, ακόμη και όταν δειπνείτε μόνοι σας! Εμπιστευτείτε τη φαντασία σας και τολμήστε να συνδυάσετε την απλότητα με την κομψότητα! Το αποτέλεσμα θα σάς δικαιώσει! Ένα απλό κουβέρ, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και ένα «γρήγορο» γεύμα αγγίζουν την αισθητική τελειότητα ειδικά όταν σερβίρονται σε ένα πολυτελές σετ!

        Βασικό tip 2: Όπως μάς διδάσκουν η Alix και η Mimi, μια ρετρό ξύλινη τραπεζαρία και χαμηλός φωτισμός συνθέτουν το ιδανικό “Art De La Table” όταν συνδυαστούν αρμονικά με τα λευκά πορσελάνινα σερβίτσια!

        Σετ υφασμάτινες χαρτοπετσέτες - Το απαραίτητο αξεσουάρ στο γεύμα

        table-setting-for-mom.jpg

        Είτε αφορούν ένα επίσημο είτε ένα ανεπίσημο δείπνο, είναι αδύνατον να μην έχουν τη δική τους θέση στη διακόσμηση του τραπεζιού! Και αυτό γιατί, ο πρακτικός τους χαρακτήρας, όσον αφορά την προσωπική καθαριότητα, αλλά και η αισθητική τους λειτουργία με άξονα την παρουσίαση, παίζουν καθοριστικό ρόλο!

          Όσον αφορά το μέγεθος των υφασμάτινων χαρτοπετσετών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το πρωτόκολλο που έχει καθιερωθεί. Το είδος του γεύματος και ο τρόπος που πρόκειται να γευματίσουμε, είτε όντας όρθιοι με ένα aperitif, είτε καθιστοί γύρω από την τραπεζαρία, ορίζουν το πατρόν και τις διαστάσεις του σετ! Είναι κανόνας ότι όσο πιο επίσημο είναι το κάλεσμα, τόσο πιο μεγάλες είναι οι χαρτοπετσέτες και αρκετές φορές, με πρωτοβουλία του οικοδεσπότη, σχεδιάζονται με ένα κομψό λογότυπο!

          Βασικό tip 1: Οι υφασμάτινες χαρτοπετσέτες, σύμφωνα με τις αρχές του savoir vivre, τοποθετούνται ή δίπλα ή πάνω στην επιφάνεια του πιάτου. Σε ένα επίσημο γεύμα, επίσης, μπορούμε να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας, διπλώνοντας τις χαρτοπετσέτες με chic τρόπο σε ορθογώνιο, τριγωνικό ή τετράγωνο σχήμα!

          Βασικό tip 2: Σύμφωνα με το βιβλίου του expert Χρήστου Κ. Ζαμπούνη, “SAVOIR VIVRE” : « Δεν τινάζουμε ποτέ την πετσέτα μας για να την ανοίξουμε, απλώς την ξεδιπλώνουμε και την ακουμπάμε πάνω στα πόδια μας». Και ακόμη: « Πριν χρησιμοποιήσουμε το ποτήρι μας, πάντα σκουπιζόμαστε και το ίδιο κάνουμε και αφού πιούμε».

          Bon appétit!