fbpixel

Search icon
Search
4+1 food secrets που ακολουθούν οι Ιάπωνες για μακροζωία
WELLNESS

4+1 food secrets που ακολουθούν οι Ιάπωνες για μακροζωία

Μήπως ήρθε η ώρα να τους δώσουμε μια ευκαιρία


Η μακροζωία είναι ένα όνειρο για πολλούς και συχνά οι άνθρωποι αδυνατούν να καταλάβουν ότι αυτό είναι εφικτό μόνο ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Εξετάζοντας την έκθεση για το προσδόκιμο ζωής, η Ιαπωνία κατέχει τον τίτλο της πιο δημοφιλούς χώρας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής 2,31 εκ. ανθρώπων που φτάνουν στην ηλικία των 90 ετών. Στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται μάλιστα ότι εκείνη τη στιγμή υπήρχαν πάνω από 71.000 εκατοντάρηδες στην Ιαπωνία. 

Πώς λοιπόν οι Ιάπωνες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της μακροζωίας; Ας το μάθουμε!

Ποια είναι όμως, η ιαπωνική διατροφή;

shutterstock-2464680921.jpg

Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, η ιαπωνική διατροφή περιλαμβάνει θαλασσινά, σόγια, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, τσάι και ψάρια. Στην japanese diet, θα βρείτε λιγότερη έμφαση στα κρέατα (συμπεριλαμβανομένου του βοδινού), τη ζάχαρη, τις πατάτες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φρούτα επίσης. Επίσης, είναι γνωστή ως μία από τις πιο ισορροπημένες δίαιτες στον κόσμο και έτσι, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν υπέροχο δέρμα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αν θέλετε κι εσείς να μάθετε τα διατροφικά μυστικά της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, τότε πρέπει να διαβάσετε παρακάτω...

1. Τρώτε αργά 

Οι Ιάπωνες τείνουν κυριολεκτικά να απολαμβάνουν το φαγητό τους μασώντας σωστά την τροφή καλά και τρώγοντας αργά. Αυτό τους δίνει επίσης το χρόνο να επικοινωνούν καλά με την οικογένεια και τους φίλους τους, γεγονός που αυξάνει τον δεσμό τους. Κι έτσι παραμένουν επίσης ευτυχισμένοι. Το σωστό μάσημα της τροφής είναι εξαιρετικά σημαντικό για την καλή πέψη.

2. Έλεγχος μερίδας

Στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στη λαιμαργία και τρώνε το φαγητό μόνο για να γεμίσουν το στομάχι τους. Έτσι, θα δείτε συχνά τους Ιάπωνες να το καταναλώνουν σε μικρότερα πιάτα, γεγονός που τους κρατάει χορτάτους χωρίς να τους προσθέτει επιπλέον θερμίδες.

shutterstock-2417738367.jpg

3. "Τea drinkers"

Η Ιαπωνία είναι γνωστή ως μια χώρα που αγαπά το τσάι, όπου οι άνθρωποι τείνουν να το πίνουν πολύ στο αγαπημένο φλιτζάνι τους ως κάποιου είδους ιεροτελεστία. Επιπλέον, απολαμβάνουν το τσάι Matcha, το οποίο είναι γνωστό ότι έχει θρεπτικές ιδιότητές τους. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και κάνει καλό και στο δέρμα.

4. Μην ξεχνάτε το πρωινό

Το πρωινό λέγεται ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Για τον ίδιο λόγο, περιλαμβάνουν στο πρωινό τους ρύζι στον ατμό με ρυζόγαλο και ψητά ψάρια. Αυτό τους κρατάει χορτάτους και αποτρέπει τις ανθυγιεινές λιγούρες.

shutterstock-2380150583.jpg

5. Less desserts, please!

Το "Hara Hachi Bun Me", μια κοινή ρήση στην Ιαπωνία που μεταφράζεται περίπου ως «φάτε μέχρι να χορτάσετε κατά 80 τοις εκατό», είναι κάτι που οι Ιάπωνες τηρούν. Δεν τρώνε υπερβολικά και σταματούν τον εαυτό τους συνειδητά. Επίσης, απεχθάνονται τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά. Αν και η Ιαπωνία έχει πολλά δημοφιλή επιδόρπια, οι άνθρωποι που ζουν εκεί έχουν μεγαλύτερη προτίμηση στα αλμυρά πιάτα.