fbpixel

Search icon
Search
Athens Agenda: Τι νέο έρχεται αυτές τις ημέρες στην πολιτιστική σκηνή της Αθήνας
ARTS & CULTURE

Athens Agenda: Τι νέο έρχεται αυτές τις ημέρες στην πολιτιστική σκηνή της Αθήνας

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


H άνοιξη φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

Kωνσταντίνος Πάτσιος, έκθεση "My father had a big nose"

865201.jpg

H he Blender Gallery παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Πάτσιου με τίτλο "My father had a big nose", Objects and toys from an aggressive childhood, σε επιμέλεια της Χριστίνας Ντουγεροπούλου. Στη νέα του ατoμική έκθεση ο εικαστικός διαμορφώνει ένα Gesamtkunstwerk, ένα συνολικό έργο τέχνης που περιλαμβάνει επιτοίχια έργα, γλυπτά, video και NFTs. O Πάτσιος εμπλουτίζει τη ζωγραφική διαδικασία με τις τεχνικές του κολλάζ και του ντεκολάζ δημιουργώντας ένα παλίμψηστο με σύμβολα και εικόνες που συνδέουν τον ενήλικο κόσμο με τον παιδικό, τον μικρόκοσμο με το συλλογικό ασυνείδητο. Στα γλυπτά του, σύνθετα ready mades, κυριαρχεί μια σαρκαστική διάθεση, ενίοτε αυτοβιογραφική, περιγράφοντας τη σχέση με τον φυσικό αλλά και με τον επουράνιο πατέρα.

Info: The Blender Gallery (Ζησιμόπουλου 4, Γλυφάδα), Τρίτη 10:00 - 18:00, Τετάρτη - Παρασκευή 10:00 - 20:00, Σάββατο 12:00 - 16:00.

Ελένη Ταπτά έκθεση, έκθεση «Τα άτυπα τοπία»

866004.jpg

Η εικαστικός Ελένη Ταπτά, θα παρουσιάσει τα έργα της στο κτίριο Amalias 36 από τις 19 έως τις 21 Απριλίου. Η έκθεση θα περιλαμβάνει μια σειρά μικρών και μεγάλων διαστάσεων έργων ζωγραφικής που αντικατοπτρίζουν και εστιάζουν στην ιδιαιτερότητα της καλλιτέχνιδος. Τα έργα αυτά, που είναι μέρος του πλούσιου έργου της, δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και διακρίνονται από ένα έντονο μεταφυσικό στοιχείο με σουρεαλιστικές προεκτάσεις. Τα συναισθήματά της Ελένης Ταπτά αναδεικνύονται με μεγάλη ευαισθησία, αφήνοντας τα στοιχεία της φύσης να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο πάνω στον καμβά της.

Info: Amalias 36 (Λ. Αμαλίας 36), Παρασκευή 19:00 - 23:00, Σάββατο και Κυριακή 12:00 - 20:00.

Βαγγέλης Βασαλάκης, έκθεση φωτογραφίας «Άνθρωποι»

868708.jpg

Η Blank Wall Gallery παρουσιάζει έργα του Βαγγέλη Βασαλάκη, στην ατομική του έκθεση με τίτλο «Άνθρωποι» σε επιμέλεια του ιδίου. O ίδιος ο καλλιτέχνης γράφει για αυτή του τη δουλειά: «Στην καθημερινή ροή της ζωής συναντούμε ανθρώπους σε διάφορες καταστάσεις -χωροχρόνους- διαθέσεις. Ορισμένοι από αυτούς, άθελά τους, μου πυροδοτούν την περιέργεια να τους παρατηρήσω περισσότερο, να στοχαστώ για την ύπαρξή τους, για το από πού μπορεί να έρχονται και προς τα πού μπορεί να πηγαίνουν, για το πώς υπάρχουν – για το ποιο είναι το modus operandi τους. Οι παρουσίες των ανθρώπων αυτών λειτουργούν ως μικρά εφήμερα αινίγματα, τα οποία με προκαλούν να φανταστώ τι οντότητες είναι, τι κάνουν στη ζωή τους που βρίσκεται πέραν από το χωροχρονικό σημείο όπου τους έχω συναντήσει. Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 19 Απριλίου στις 21:00.

Info: Blank Wall Gallery (Φωκίωνος Νέγρη 55, Κυψέλη), Σάββατο 12:30 - 14:30, Δευτέρα - Τετάρτη 17:30 - 21:30.

«Μεταϊμπρεσιονισμοί» - Θεματικές ξεναγήσεις στη Συλλογή του Ιδρύματος Β και Ε Γουλανδρή

868798.jpg

Με τίτλο «Μεταϊμπρεσιονισμοί», η νέα θεματική ξενάγηση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή που δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν μεταϊμπρεσιονιστικά έργα σημαντικών καλλιτεχνών από τη μόνιμη Συλλογή του Ιδρύματος, ξεκινά στις 19 Απριλίου και θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως τις 30 Ιουνίου. Ξεκινώντας από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού και τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, η ξενάγηση εστιάζει στα μεταϊμπρεσιονιστικά έργα των Claude Monet, Edgar Degas, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Paul Cézanne, Henri de Toulouse-Lautrec και Pierre Bonnard οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν και ξεχώρισαν συνυπάρχοντας πάνω κάτω τις ίδιες περιόδους. Στόχος της ξενάγησης είναι να παρουσιαστεί αναλυτικά η μετεξέλιξη του κινήματος του ιμπρεσιονισμού μέσα από όλα τα νέα στοιχεία που έφεραν οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες από πλευράς τεχνικής, επιρροών και παλέτας, φτάνοντας μέχρι το κίνημα Nabi και με αναφορές και στο κίνημα του Νεοϊμπρεσιονισμού.

Info: Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Παγκράτι - Μετς), Παρασκευή 18:00 - 18:45, Σάββατο και Κυριακή 12:00 - 12:45.


Theatre & Performances

«Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στο Παλλάς

861199.jpg

Με αφορμή τα 130 χρόνια επιθεώρησης, το Βίρα τις άγκυρες είναι μια αναδρομή στο θεατρικό είδος της Επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Το έργο ανέβηκε το 1997 από το Εθνικό Θέατρο με σκοπό να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στο παρεξηγημένο αυτό θεατρικό είδος. Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι δύο συγγραφείς μας ταξιδεύουν στον χρόνο, μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής. Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης. Παίζουν: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μαίρη Ανδρέου, Νικολέττα Βλαβιανού, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δημήτρης Διακοσάββας κ.ά.

Info: Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5), Τρίτη στις 20:30, Πέμπτη - Σάββατο 20:30, Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00.

Δημήτρης Παπαϊωάννου: INK

847325.jpg

Το ΙΝΚ του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει για πέντε παραστάσεις στο Μέγαρο, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο παγκόσμιας περιοδείας. Το ΙΝΚ είναι φτιαγμένο σαν ένα σκοτεινό όνειρο με θέμα τον πόθο και την ακύρωση. Κάτω από μια ασταμάτητη βροχή, μέσα σ’ ένα πλημμυρισμένο τοπίο ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μαζί με τον Šuka Horn ενσαρκώνουν το δίπολο του ΙΝΚ. Η παράσταση αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς σ’ όλο τον κόσμο και θα ολοκληρώσει τη διεθνή περιοδεία της στο ανακαινισμένο ιστορικό Theatre de la Ville του Παρισιού, αμέσως μετά τις παραστάσεις της Αθήνας.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη), 22 - 26 Απριλίου στις 20:00.

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων

864003.jpg

Το Φεστιβάλ αποτελεί ένα μοναδικό υπερθέαμα, καθώς δίνει φωνή σε δεκάδες χορωδίες και ορχήστρες, αλλά και σε εκατοντάδες επαγγελματίες ή ερασιτέχνες μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα γίνεται αφορμή για συνάντηση καλλιτεχνών και πολιτισμών. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν 3.500 καλλιτέχνες, οι οποίοι συγκεντρώνονται για να χαρίσουν ένα ανεπανάληπτο θέαμα, σε μια μοναδική για την Ελλάδα μίξη οργάνων, ήχων και φωνών.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη), Κυριακή στις 10:00 και στις 18:00.

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» στο Θέατρο Αργώ

859403.jpg

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας επιλέγει φέτος η Αιμιλία Υψηλάντη να παρουσιάσει την ανοιξιάτικη σεζόν στο θέατρο «Αργώ», σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν. Η «Μπερνάρντα Άλμπα» (Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα - La Casa de Bernarda Alba), το τελευταίο πριν τον θάνατό του, έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα επικεντρώνεται στην ιστορία της χήρας Μπερνάρντα που μεγαλώνει σύμφωνα με τους κανόνες της εποχής και της τάξης της, τις πέντε κόρες της. Πρωταγωνιστούν: Νεκταρία Γιαννουδάκη, Ιωάννα Αγγελίδη, Αλεξάνδρα Κουλούρη, Δάφνη Καμμένου, Μαρία Σαρέλη, Φλώρα Καραβελατζή.

Info: Θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 15), Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.