fbpixel

Search icon
Search
Για πρώτη φορά η συνάντηση 5 επιταφίων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης
CITY VIBES

Για πρώτη φορά η συνάντηση 5 επιταφίων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής πρόκειται να προκαλέσει συγκίνηση και δέος για όσους θα βρεθούν στο κέντρο της πόλης


Το φετινό Πάσχα η Ιερά Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά 5 επιτάφιοι από διαφορετικούς ναούς της πόλης θα συναντηθούν στο κέντρο της πόλης, συγκεκριμένα στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι μεταξύ των υπόλοιπων ιερών Ακολουθιών και λατρευτικών συνάξεων της φετινής Μεγάλης Εβδομάδας, έχει επίσης προγραμματιστεί μία πρωτότυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Την 3η Μαΐου 2024 στις 21:00 Επιτάφιοι από διάφορους Ιερούς Ναούς του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης έπεται να συναντηθούν στην Πλατεία Αριστοτέλους κατά την περιφορά.

shutterstock-244799212.jpg
Ιερός Ναός του Αγίου Γρηγορίου και Παλαμά

Η διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης πραγματοποιείται με σκοπό την αναβίωση του θρησκευτικούς γεγονότος με εντονότερη αίσθηση για τους πιστούς. Η Εβδομάδα των Παθών πρόκειται να κλείσει στην πόλη μας με το συναίσθημα της ένωσης να διακατέχει τους πολίτες, υπενθυμίζοντας μας την σωτήρια για όλους θυσία που αναπαριστά η περιφορά των Επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής.

Η συγκεκριμένη ενέργεια συμβάλλει στην ουσιαστικότερη προβολή του αυθεντικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, στην ίδια τη καρδιά της πόλης. Αμέριστη είναι και η στήριξη και συμπαράσταση του Δήμου Θεσσαλονίκης προς το συγκεκριμένο γεγονός. Η συνάντηση των Ιερών Ακολουθιών υποστηρίζεται δια της Διευθύνσεως Πολιτισμού, Τουρισμού, αλλά και προσωπικά του Δημάρχου κ. Στέλιου Αγγελούδη και του Αναπληρωτή Δημάρχου, Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Διεθνών Σχέσεων & Διαδημοτικής Συνεργασίας κ. Βασιλείου Γάκη, καθώς και με την ουσιαστική συνεισφορά και συμβολή του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

shutterstock-730003591.jpg
Ιερός Ναού Αγίου Δημητρίου

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής λοιπόν όλοι οι πολίτες προσκαλούνται να βιώσουν την μοναδική και κατανυκτική αυτή εμπειρία  που θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά. Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου και Παλαμά θα χοροστατήσει, πριν την έναρξη της περιφοράς, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος κατά την Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, τη Μεγάλη Παρασκευή στις 7:00 το απόγευμα.

Θα ακολουθήσει η περιφορά του Επιταφίου του ναού, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Στρατού και στρατιωτικού αγήματος, που θα περάσουν από τις οδούς Αγίας Σοφίας, Λεωφόρος Νίκης και έπειτα από την Πλατεία Αριστοτέλους για να πραγματοποιηθεί η μεγάλη συνάντηση των Επιταφίων.

shutterstock-54228931.jpg
Ιερός Ναός Παναγίας των Χαλκέων

Στο ίδιο σημείο θα καταφθάσουν κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 21:00 και 21:30 και οι υπόλοιπες πομπές των Επιταφίων. Συγκεκριμένα, στην Πλατεία Αριστοτέλους θα βρεθούν εξίσου οι Επιτάφιοι του Καθεδρικού Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας, του Ιερού Ναού Παναγίας των Χαλκέων, της Ιεράς Μονής της Αγίας Θεοδώρας και του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου του Τρανού.

Στο σημείο της συνάντησης της Πλατείας Αριστοτέλους, επί της οδού Μητροπόλεως, οι πομπές των Επιταφίων θα ψάλουν από κοινού τα τροπάρια του Επιταφίου Θρήνου για να πραγματοποιηθεί κατά τη στιγμή αυτή η Δέηση.

shutterstock-610096265.jpg
Ιερός Ναός της Του Θεού Σοφίας


Είτε ανήκετε στην κατηγορία των πιστών είτε όχι η Μεγάλη Εβδομάδα και οι λατρευτικές συνάξεις έχουν την ικανότητα να συνεπάρουν τον καθένα μας στην μαγευτική και κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται. Φτάνοντας τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή τα συναισθήματα και συγκίνηση αυξάνονται και η συγκεκριμένη συνάντηση στο κέντρο της πόλης μας αποτελεί την ιδανική εμπειρία να για βιώσουμε όλοι μαζί τη δέηση των Αγίων Ημερών του Πάσχα.