fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την εικαστικό Ερμίνα Αβραμίδου
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την εικαστικό Ερμίνα Αβραμίδου

Με αφορμή την έκθεσή της στη gallery Metamorfosis


Έχοντας από πάντα σαν αντικείμενό της την αισθητική, η Ερμίνα Αβραμίδου ξεκίνησε την καριέρα της ως interior designer και ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια μέχρι το 2007 με το αντικείμενο αυτό. Ταυτόχρονα από πάντα ζωγράφιζε και για πολλά χρόνια έκανε μαθήματα ζωγραφικής, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο. Ένα πρωί αποφάσισε να κάνει αυτό που πάντα της άρεσε και να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό που από πάντα την γοήτευε με την τέχνη. Την επόμενη μέρα το πρωί μάλιστα, ξεκίνησε αυτό το ταξίδι, μπήκε σε ένα στούντιο και άρχισε να πειραματίζεται με τα υλικά. Την πρώτη της ατομική έκθεση την έκανε στη gallery Metamorfosis το 2011 που ήταν sold out και τώρα 13 χρόνια μετά στις 19 Απριλίου ξεκινάει η έκθεση Melt με μια νέα σειρά έργων της. Σημείο-καμπής για τη δουλειά της ήταν όταν μπήκε την πρώτη φορά στο μεγάλο διαγωνισμό του Royal Academy Summer Exhibition στο Λονδίνο το 2015 με το έργο “Rainfall” Από τότε όλα άλλαξαν. Τότε δούλευε ακρυλικά μελάνια πάνω σε χαρτί. Έκτοτε ξαναμπήκε στο "Royal Αcademy Summer Exhibition" στο Λονδίνο το 2019 με το έργο της "black and white film" που είναι ακρυλικό σε καμβά.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά ως εικαστικός, πώς κατέληξες σ’ αυτά και τι είναι αυτό το ξεχωριστό που σου προσφέρουν; 

Για τρία περίπου χρόνια, βρισκόμουν σε έντονη αναζήτηση υλικού για να μπορέσω να δώσω αυτή την 3D όψη. Πειραματίστηκα σε πολλά, όπως το αλουμίνιο και ο καμβάς, όταν κάποια στιγμή βρέθηκε μπροστά μου αυτό το υλικό, το οποίο είναι εύπλαστο με τη ζέστη και μου δίνει τη δυνατότητα να το μεταμορφώσω, να το πλάσω...να το τσαλακώσω! Δεν είμαι πλέον όμηρος του υλικού, αλλά εργάζομαι με αυτό. Το concept παραμένει το ίδιο. Η μεταμόρφωση, η παραπλάνηση, η εξαπάτηση, η πρόκληση. Και έτσι ξεκίνησα τα 3D-γλυπτά. Με την παραπλάνηση στοχεύω στην προσέγγιση της αλήθειας. Σε αυτήν που δεν βρίσκεται στην επιφάνεια.

img-3201-oqGja.jpg

Από που εμπνέεσαι και ποιες είναι οι σωστές δόσεις ενέργειας που διαθέτεις στην Τέχνη, και σε όλα τα υπόλοιπα;

Κάθε φορά που κάνω μία έκθεση δυσκολεύομαι πολύ. Νιώθω περίεργα, αλλά συγχρόνως, ενώ ξέρω ότι εκτίθεμαι μου αρέσει. Γνωρίζω ότι εκείνη την ώρα σίγουρα προκαλώ. Άλλωστε, δείχνοντας την δουλειά σου είναι σαν ανοίγεις την ψυχή σου, είναι σαν να είσαι γυμνός...

Υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος που βοηθάει την εξέλιξη της δημιουργικότητας κάποιου ή είναι προσωπικό ζήτημα; 

Η έμπνευση έρχεται από την ίδια τη δουλειά - όσο πιο πολύ δουλεύεις, τόσο πιο έντονη είναι η αναζήτηση. Αυτό δε σταματάει ποτέ. Και αν κάποιες φορές απομακρύνομαι είναι γιατί πρέπει να πάρω απόσταση από το έργα. Το χρειάζομαι.

bubblegum-series-7-70-40-15-cm-2023-2O6O3.jpg

Ποιες συνεργασίες ξεχωρίζεις και τι έχεις αποκομίσει μέχρι τώρα;

Συνεργάζομαι με την Varvara Roza gallery’s στο Λονδίνο, με την Βlender gallery στην Αθήνα και την Metamorfosis gallery στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα πήρα μέρος σε μία ομαδική έκθεση σε ένα μουσείο στο Λονδίνο με τίτλο “The future is female” σε συνεργασία με το Κing’s Foundation. Επιπλέον, έχω εκθέσει πολλά έργα μου σε διάφορα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, όπως Grande Bretagne και το Κing George στην Αθήνα, το Domes Miramare στην Κέρκυρα και Domes Noruz στη Χαλκιδική, το Hyatt Regency και το Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη και φυσικά θα υπάρχουν και έργα μου στο καινούριο ξενοδοχείο Zoetry Resort and Spa στη Χαλκιδική. Η ατομική μου έκθεση που τρέχει αυτή τη στιγμή είναι στην Metamorfosis gallery με την Θάλεια Εξάρχου και την Μάγδα Βλάχου και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαΐου.

Τι ακολουθεί; 

Επόμενη ατομική έκθεση στη "Simon Lee Gallery" στο Λονδίνο και μετά τον Ιούνιο θα συμμετέχω σε δημοπρασία στο Sotheby’s. Και όλα αυτά, σε συνεργασία με την art manager Βαρβάρα Ρόζα.

img-4466-xC8EI.png

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Η χαρά της ζωής είναι η ίδια η ζωή. Είναι γλυκιά, είναι απρόβλεπτη και γι' αυτό είναι ωραία! Πιστεύω πως η χαρά είναι στάση ζωής! 

Σκέψου ότι βρίσκεσαι  στο αγαπημένο μέρος σου στην Ελλάδα και περνάς μαγικά. Τι χρώματα υπάρχουν, τι φοράς και πώς νιώθεις;

Υπάρχει παντού άσπρο και φως. Είμαι σε ένα κυκλαδίτικο τοπίο και νιώθω ελεύθερη.

Περίγραψέ μου με τρεις λέξεις τον εαυτό σου. 

Θα έλεγα με δύο λέξεις όχι τρεις, ντροπαλά-προκλητική.

Το αγαπημένο σου μουσείο/gallery και η έκθεση που λάτρεψες. 

Μου αρέσουν πολύ οι Tate της νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Μία από τις ωραιότερες έκθεσεις που έχω παρακολουθήσει ήταν της Marina’s Abramovic. 

img-3159-kQkWr.jpg

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς…

Η ομορφιά είναι υποκειμενική, όλα είναι θέμα αισθητικής. 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ; 

Μου την έδωσε ο πολύ καλός φίλος και ζωγράφος Νίκος Ασλανίδης. Μου είπε κάποτε «η τέχνη είναι μαραθώνιος»...

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανη; 

Για την εξέλιξη μου. Που άφησα τον τότε «εύκολο δρόμο» να ασχοληθώ με την οικογενειακή επιχείρηση και αποφάσισα να κάνω αυτό που αγαπώ,  ξεκινώντας από το μηδέν σε αυτό τον χώρο, ο οποίος είναι αρκετά δύσκολος, ιδιαίτερα σε αυτή την πόλη. 

Τι είναι Ελλάδα; 

Είναι ήλιος, φως, ζωή, ζεστασιά, σπίτι. 

Info: Metamorfosis gallery, μέχρι τις 14 Μαΐου. Διεύθυνση: Χρυσοστόμου Σμύρνης 11, Θεσσαλονίκη.