fbpixel

Search icon
Search
3 ελληνικά νησιά που αποτελούν «μονόδρομο» για τους travelers φέτος την άνοιξη
TRAVEL

3 ελληνικά νησιά που αποτελούν «μονόδρομο» για τους travelers φέτος την άνοιξη

Για ξεκούραστες διακοπές αυτήν την εποχή


Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να ταξιδέψετε στα ελληνικά νησιά διότι ο καιρός είναι ιδανικός σε σχέση με τη ζέστη και τον τουριστικό κατακλυσμό που χαρακτηρίζουν το καλοκαίρι στη χώρα μας. Το χαρακτηριστικό των ανοιξιάτικων ταξιδιών στα νησιά είναι η χαλαρότητα και η ηρεμία, οπότε αν οι υποχρεώσεις σας το επιτρέψουν, ο παρακάτω οδηγός περιλαμβάνει τις ιδανικές προτάσεις ώστε να προετοιμαστείτε για το επόμενο ταξίδι σας.

Στη συνέχεια σάς παραθέτουμε τρεις προορισμούς για μικρές ανοιξιάτικες αποδράσεις, που σίγουρα θα ικανοποιήσουν και τους πιο πολυταξιδεμένους!

1. Τήνος, Κυκλάδες

shutterstock-674170537-1.jpg

H Τήνος είναι ένα από τα νησιά που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται must προορισμός για το καλοκαίρι. Αν, όμως, επιλέξετε να την επισκεφθείτε τους ανοιξιάτικούς μήνες μπορείτε να απολαύσετε με ησυχία και χαλαρότητα την περιήγησή σας στα πανέμορφα γραφικά χωρία Πύργος, Πάνορμος, Βώλακας, Καρδιανή και Υστέρνια

Συγκεκριμένα, το χωρίο Πύργος είναι το μεγαλύτερο του νησιού και θυμίζει με υπαίθρια έκθεση με έργα λαϊκής τέχνης, ο Πάνορμος αποτελεί το μοναδικό φυσικό επίνειο της Τήνου και από εκεί μπορείτε να χαζέψετε και τον φάρο στην κοντινή βραχονησίδα «Πλανήτης», η οποία είναι επισκέψιμη μόνο με σκάφος. Η Καρδιανή θα σας προσφέρει την ομορφότερη θέα στο άπλετο γαλάζιο του Αιγαίου, ενώ ο Βώλακας θα σας χαρίσει ένα σπάνιο θέαμα καθώς διαθέτει εντυπωσιακούς γρανιτένιους βράχους που παραπέμπουν σε σεληνιακό τοπίο. Τέλος, τα Υστέρνια είναι ένα χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά, μοιάζουν με ένα μπαλκόνι κρεμασμένο στο πέλαγος.

shutterstock-1393107491.jpg
Πάνορμος


Αυτοί είναι οικισμοί που έχουν διατηρήσει ακέραιο τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών του νησιού, όπως αυτός ήταν γνωστός στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η θέα και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική θα σας εντυπωσιάσουν, οδηγώντας σας σε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Θα συναντήσετε πλακόστρωτα δρομάκια, πολύχρωμα καφενεία με εξαιρετικό καφέ και πραγματικά υψηλής γαστρονομίας φαγητό και γλυκά. Μην ξεχάσετε να γευτείτε τα ολόφρεσκα θαλασσινά στον Πάνορμο! Ένα από τα θετικά είναι ότι δεν πρόκειται για αποκλειστικά τουριστικά διαμορφωμένα καταστήματα εστίασης, με αποτέλεσμα να αποτελούν στέκια και για τους ντόπιους αποδεικνύοντας έτσι την αξία τους.


2. Σύρος, Κυκλάδες

shutterstock-2334712757.jpg

Το νησί δεν ονομάζεται τυχαία «Αρχόντισσα των Κυκλάδων». Η Σύρος την άνοιξη γίνεται ακόμη πιο γοητευτική, καθώς η μοναδικής αισθητικής αρχιτεκτονική της Ερμούπολης συνδυάζεται περίφημα με τα αρώματα της άνοιξης στο νησί. Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για ένα από τα νησιά που έχει ζωή ανεξαρτήτως εποχής. Η Ερμούπολη είναι ιδανική για βόλτες με τα αρχοντικά του 19ου αιώνα να σας μεταφέρουν στον χρόνο με την εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική τους. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε τη βόλτα σας στην Άνω Σύρο, απολαμβάνοντας την υπέροχη αιγαιοπελαγίτικη θέα ενώ περπατάτε στον μεσαιωνικό οικισμό. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ο καθολικός ναός του Σαν Τζώρτζη και η περιοχή έχει ρεμπέτικη αύρα, όπου ο Μάρκος Βαμβακάρης έγραψε την αξεπέραστη Φραγκοσυριανή του. Αν σας αρέσουν τα μουσεία μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, γεμάτο με φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του σπουδαίου μουσικού που βρίσκεται στην άνω Σύρο. Ένα ακόμη ενδιαφέρον μουσείο είναι το Βιομηχανικό, το οποίο περιέχει εκθέματα που αποδεικνύουν την εμπορική άνθηση της Σύρου κατά τον 19ο αιώνα.

Η άνοιξη είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Ποσειδωνία, θέρετρο του νησιού κι ευρέως γνωστή ως Ντελαγκράτσια, για να θαυμάσετε τις εξοχικές κατοικίες με τους ανθισμένους κήπους, σχεδόν 10 χιλιόμετρα από την κοσμοπολίτικη Ερμούπολη. Η Ντελαγκράτσια βρίσκεται κοντά σε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού που μπορείτε να επισκεφτείτε είτε για μια βόλτα είτε -αν ο καιρός το επιτρέπει- να κάνετε μια βουτιά. Bonus, δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στο γραφικό Κίνι και στον Γαλισσά

img-4627.jpg
Ποσειδωνία | Photo: Syros Island


Αν ανήκετε στους λάτρεις της αρχαιότητας, σίγουρα θα γνωρίζετε ότι η Χαλανδριανή, 10 περίπου χιλιόμετρα από την Ερμούπολη, αποτελεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Εκεί, στο τέλος του 19ου αιώνα, ήρθε στο φως μια προσιστορική ακρόπολη που είναι άνω των 5 χιλιάδων ετών. Το Καστρί συνδέεται με την Χαλανδριανή με ένα μονοπάτι, όπου βρέθηκε ένας προϊστορικός οικισμός χρονολογούμενος στην Πρωτοκυκλαδική περίοδο, περιλάμβανε ένα αρχαίο νεκροταφείο, καθώς και ευρήματα κεραμικής, λιθοτεχνίας και μεταλλοτεχνίας.


4. Κέρκυρα, Επτάνησα

shutterstock-1250604826.jpg

Από τη λίστα των ιδανικών ανοιξιάτικων αποδράσεων δε θα μπορούσε να λείπει η Κέρκυρα. Αποτελεί έναν από τους καλύτερους πασχαλινούς προορισμούς. Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε είναι το Λιστόν, η Σπιανάδα, ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος και το δημαρχείο-πρώην θέατρο San Giacomo, χτισμένο τον 17ο αι περπατώντας στα καντούνια της πόλης. Πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια βόλτα στο Παλαιό Φρούριο της Πόλης, ανηφορίζοντας ανάμεσα στα ενετικά οχυρώματα και την τάφρο, όπου θα μπορέσετε να θαυμάσετε τα υπέροχα κτίρια, τους θολωτούς διαδρόμους, τους ναούς και τις βιβλιοθήκες. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο café του φρουρίου και να θαυμάσετε τη συγκλονιστική θέα. Το Νέο Φρούριο στέκει στον λόφο του Αγίου Μάρκου, πάνω από το παλιό ενετικό λιμάνι, όπου απλώνονται υπόγειες στοές, θόλοι και προμαχώνες. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα κι εκεί μπορείτε να δείτε το επιβλητικό λιοντάρι της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας που βρίσκεται στην πύλη του φρουρίου. Κάπου εκεί βρίσκεται το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης της Κέρκυρας.

Το Αχίλλειον (έπαυλη αφιερωμένη στον Αχιλλέα) αποτελεί ένα must-see. Πρόκειται για το εξοχικό παλάτι της αυτοκράτειρας Σίσσυ που βρίσκεται στο Γαστούρι, πολύ κοντά στην πόλη της Κέρκυρας, με μοναδικά έργα τέχνης με αναφορές στην αρχαία ελληνική μυθολογία μέσα σε ελαιώνες και απίστευτη βλάστηση που παραπέμπει σε ιταλικό τοπίο.

shutterstock-78668611.jpg
Αχίλλειον


Aν σκοπεύετε να μείνετε παραπάνω μέρες στο νησί, μπορείτε να οργανώσετε μια ημερήσια εκδρομή στο βόρειο τμήμα του νησιού, την Παλιά Περίθεια, η οποία είναι ο παλαιότερος οικισμός του νησιού, και σήμερα αποτελεί ένα ερειπωμένο ενετικό χωριό εκλεπτυσμένης αρχιτεκτονικής, γεμάτο με παλιά αρχοντικά και λιθόστρωτα δρομάκια. Εκεί θα βρείτε ταβερνάκια για να απολαύσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την παραθαλάσσια Αχαράβη, αλλά και την Κασσιόπη. Αφού θα φτάσετε ως εκεί, πρέπει να ανεβείτε στον Παντοκράτορα, το ψηλότερο βουνό που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού και θα σας ανταμείψει με την καταπληκτική θέα. Στο νότιο τμήμα του νησιού, η περιοχή της Λευκίμμης είναι ό,τι πρέπει για μια mini απόδραση εξωτικού χαρακτήρα, αφού η έκταση μοιάζει πολύ με έρημο: τεράστια λευκή αμμουδιά κεδρόδασος και γαλαζοπράσινα νερά.