fbpixel

Search icon
Search
Week Agenda: Ό,τι νέο «τρέχει» αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Week Agenda: Ό,τι νέο «τρέχει» αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τις πιο updated προτάσεις


H νέα εβδομάδα μάς βάζει σε ανοιξιάτικο mood, φέρνοντας νέες προτάσεις στην πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Δρώμενα και events για όλα τα γούστα και για κάθε στιγμή της ημέρας, από σήμερα Δευτέρα έως και την Κυριακή. Παρακάτω, καταγράψαμε τις καλύτερες προτάσεις που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου: Λατρευτική μουσική για βιολοντσέλο πίκολο

depositphotos-35366413-ljpg.webp

Δύο κορυφαίοι πολιτιστικοί οργανισμοί της πόλης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Μία Δευτέρα ανά μήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο θα φιλοξενεί στους χώρους του διακεκριμένους καλλιτέχνες που θα παρουσιάζουν ενδιαφέροντα προγράμματα μουσικής δωματίου, που θα συνδέονται άμεσα με τις επερχόμενες συναυλίες της Κ.Ο.Θ.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), Δευτέρα στις 20:30.

«Βότκα Μολότοφ» του Neil Simon στο Κολοσσαίον

792502.jpg

Ο Anton Chekhov σκιαγραφεί χαρακτήρες τόσο από τα αστικά κέντρα, όσο και από την επαρχία της προεπαναστατικής Ρωσίας, μεγεθύνοντας με γλαφυρό τρόπο, αλλά πάντα με συμπάθεια, τις συνήθειες, τις εμμονές τους, τους φόβους τους, την προσήλωσή τους στα μικροσυμφέροντά τους, την αφέλειά τους, αλλά και την πονηριά τους. Επί σκηνής, παρελαύνουν χαρακτηριστικοί τύποι της εποχής και της κοινωνίας του: από δασκάλες και νταντάδες, μέχρι παπάδες και οδοντίατροι. Όλοι οι ήρωες παραδίδονται, πανανθρώπινοι και παντοτινοί, στην κρίση όλων μας για το χθες, το σήμερα και το αύριο. Διασκευή: Ελένη Ράντου. Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης. Παίζουν: Ιωάννης Απέργης, Παναγιώτα Βιτετζάκη, Κατερίνα Γερονικολού, Λυδία Σγουράκη, Πάνος Σταθακόπουλος, Δήμητρα Στογιάννη, Χάρης Χιώτης.

Info: Κολοσσαίον (Βασιλίσσης Όλγας 150), Δευτέρα στις 20:30.

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων - «Πάσχα στο Άγιον Όρος»

mountathoscenter1.png

Η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει στις εκδηλώσεις της «Λατρευτικής Εβδομάδας» του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την διοργάνωση της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων με τίτλο: «Πάσχα στο Άγιον Όρος», στην οποία παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό με θέμα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στην Αθωνική Πολιτεία.

Info: Αγιορειτική Εστία - Κτίριο Νεδέλκου (Εγνατία 109), Δευτέρα 09:00 - 15:00.


Τρίτη

Ταινία "L'été Dernier"

867398.jpg

Η Αν είναι μια επιτυχημένη δικηγόρος που ζει με τον σύζυγο και τις δυο τους κόρες. Όταν ο 17χρονος γιος του άντρα της από τον προηγούμενο γάμο του μετακομίζει στο σπίτι τους, η Αν θα ξεκινήσει μια παθιασμένη σχέση μαζί του, θέτοντας σε κίνδυνο την καριέρα και την οικογενειακή της ζωή. Σκηνοθεσία: Catherine Breillat. Σενάριο: Catherine Breillat, Pascal Bonitzer, Maren Louise Käehne. Πρωταγωνιστούν: Léa Drucker, Samuel Kircher, Olivier Rabourdin.

Info: Ολύμπιον - Αίθουσα «Παύλος Ζάννας» (Πλατεία Αριστοτέλους 10), Τρίτη στις 21:30.

Πασχαλινή Συναυλία της MOYSA - "Easter Arias"

b06.jpg

Αυτήν την Τρίτη μη χάσετε την πασχαλινή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα συναυλίας:

L.v. Beethoven: Εισαγωγή «Κοριολανός», έργο 62
G.F. Händel: Μεσσίας, HWV 56
-Sinfonia (Εισαγωγή)
-"Thus Saith the Lord... But who may be Abide" - Ερμής Μιχαήλ Αθανασόπουλος
-"For behold, darkness shall cover the earth" - Δημήτρης Καλούμενος

G.B. Pergolesi: Stabat Mater
- "Stabat Mater Dolorosa", Grave - Μαργαρίτα Κεβρεκίδου, Σοφία Σεμερτζίδου
- "Cujus animam gementem", Andante amoroso - Μαργαρίτα Κεβρεκίδου
- "Fac ut portem Christi mortem", Largo - Σοφία Σεμερτζίδου

J.S. Bach: "Christ lag in Todesbanden", Cantata BWV 4
- Sinfonia
- "Hier ist das rechte Osterlamm" Βαγγέλης Χατζησταύρου

F. Mendelssohn: Elijas, έργο 70 (Elias)
- If with all your hearts - Λευτέρης Καλπακτσίδης
- Höre Israel - Μαργαρίτα Κεβρεκίδου

L.v. Beethoven: Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92
2ο μέρος - Allegretto
Μαρία Μαργαρίτα Κεβρεκίδου Σοπράνο
Σοφία Σεμερτζίδου Άλτο
Λευτέρης Καλπακτσίδης Τενόρος
Ερμής-Μιχαήλ Αθανασόπουλος Βαρύτονος (σπουδαστής μονωδίας Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, τάξη Νάντιας Φιόρου)
Ευάγγελος Χατζησταύρου Μπάσος
Δημήτρης Καλούμενος Μπάσος
MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μιχάλης Τραχαλιός Διεύθυνση Ορχήστρας

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Τρίτη στις 20:30.

Ναταλία Καραγιάννη, ηχητική εγκατάσταση «Nτάγκο»

img-7149-1-1jpg.webp

Το «Nτάγκο», μια ηχητική εγκατάσταση της Ναταλίας Καραγιάννη παρουσιάζεται στο Ισλαχανέ. Είναι ένα ηχητικό έργο με τρεις φωνές, μουσική και αρχειακές ηχογραφήσεις. Το έργο πραγματεύεται τον θάνατο ενός δεκαεννιάχρονου 'Ελληνα μετανάστη στην Τασμανία το 1956, μια εποχή όπου η πολιτική μετανάστευσης της Αυστραλίας ήταν ακόμα δημοσίως ρατσιστική.

Info: Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ (Ελένης Ζωγράφου 2), Τρίτη 10:00 - 14:00.


Τετάρτη

«Σκηνές από έναν Γάμο» του Ingmar Bergman στο Θέατρο Αυλαία

776998.jpg

Το σπαρακτικό αριστούργημα του Ingmar Bergman «Σκηνές από έναν Γάμο», γράφηκε ακριβώς 50 χρόνια πριν, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία. «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω» έλεγε ο Bergman. Πράγματι, η ιστορία της Μαριάννε και του Γιόχαν αποτυπώνει με αδυσώπητη ειλικρίνεια και σχεδόν ντοκουμενταρίστικο ρεαλισμό τα στάδια της φθοράς και της παρακμής μιας συζυγικής σχέσης. Κρατώντας την δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των «σκηνών», η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Νίκο Ψαρρά σε μια παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον Άλλον. Μετάφραση- Δραματουργική Επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Τετάρτη στις 21:00.

«Ρωμαίος και Αννέτα» του Jean Anouilh στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

864518.jpg

Ο έρωτας είναι αυτός που κυριαρχεί στη νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που έρχεται το Σάββατο 13 Απριλίου, στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου. Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και Αννέτα» του σπουδαίου συγγραφέα Ζαν Ανούιγ θα θυμίσει στους θεατές τον ρομαντισμό, και τη θυσία που χρειάζεται να γίνει για έναν μεγάλο έρωτα. Σκηνοθεσία: Άννα Φόνσου. Παίζουν: Έφη Δρόσου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Αίγλη Κατσίκη.

Info: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Τετάρτη στις 19:00.

Ομαδική έκθεση «Μες το δάσος»

864337.jpg

Αυτόν τον Απρίλιο θα έχει κανείς την ευκαιρία να εξερευνήσει στην γκαλερί Nitra, ένα δάσος με έργα τέχνης από συνολικά 8 καλλιτέχνιδες/καλλιτέχνες. Δάσος, γιατί όλα ανεξαιρέτως τα έργα της έκθεσης αφορμούνται από την ίδια τη φύση και την σχέση μας με αυτήν. Από την άρρηκτη σχέση μας με τον φυσικό μικρόκοσμο και μακρόκοσμο, που αποτελεί και τον κοινό -εννοιολογικό και εικονογραφικό-παρονομαστή στις δουλειές των επιλεγμένων καλλιτεχνών της έκθεσης.

Info: Nitra Gallery (Φιλίππου 51), Τετάρτη 11:00 - 14:30.


Πέμπτη

«Οικογένεια Μπες - Βγες» του Γιάννη Ξανθούλη

oik7.jpg

Η θεατρική διασκευή του ομότιτλου διηγήματος του Γιάννη Ξανθούλη, Οικογένεια Μπες Βγες, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Τ. Πρόκειται για ένα κράμα θρίλερ και κωμωδίας με γκροτέσκ αισθητική, που καυτηριάζει τον θεσμό της ελληνικής οικογένειας, την υποκρισία, την σήψη, αλλά και την βλακεία που κυριαρχεί στον κόσμο των μεγάλων. Έναν κόσμο στον οποίο μόνο το παιδικό βλέμμα είναι ικανό να διακρίνει την αλήθεια. Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Νικολάτου. Παίζουν: Λυδία Καλογιάννη, Δημοσθένης Μιχαηλίδης, Άννα Μαρία Μπογιατζόγλου, Γρηγόρης Φρέσκος.

Info: Θέατρο «Τ» (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16), Πέμπτη 21:15.

«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Bertolt Brecht στο Βασιλικό Θέατρο

862788.jpg

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας είναι μια διαχρονική σπουδή χαρακτήρων και συμπεριφορών, μία βαθιά ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της εποχής του που παραμένει, ωστόσο, έως και σήμερα επίκαιρη. Ένα έργο ποιητικό, τολμηρό, με αγωνία, σασπένς, ανατροπές που πραγματεύεται την αέναη διαμάχη του Καλού με το Κακό, «μιλάει» για την καλοσύνη και κατά πόσο αυτή μπορεί να «επιβιώσει» σε μια κοινωνία φαύλη και διεφθαρμένη, ένα έργο που προκαλεί τον θεατή να σκεφτεί. Δε δίνει λύσεις ή απαντήσεις αλλά μας αφήνει ελεύθερους να καταλήξουμε σε δικά μας συμπεράσματα. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Παίζουν: Μελίνα Αποστολίδου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Στέλιος Καλαϊτζής κ.ά.

Info: Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου), Πέμπτη στις 20:30.

Τάκης Τσεντεμαΐδης: Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής-χαρακτικής

863846.jpg

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - κτίριο Casa Bianca παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση έργων του ζωγράφου και χαράκτη Τάκη Τσεντεμαΐδη (1944-2019) σε επιμέλεια Δρος Κάτιας Κιλεσοπούλου, Ιστορικού Τέχνης. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει περί τα 90 έργα, προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές.

Info: Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη), Παρασκευή 10:00 - 18:00, Σάββατο 10:00 - 16:00.

Έκθεση χαρακτικής "SOULSCAPE"

snapinstaapp-437303585-410474365029837-7635225776158778253-n-1080.jpg

Την Πέμπτη 25 Απριλίου στις 20:00 θα εγκαινιαστεί η έκθεση χαρακτικής "SOULSCAPE" της Hannioko στο Ύψιλον. Κάθε χαρακτικό έργο αυτής της συλλογής λειτουργεί ως μια βαθιά οπτική αφήγηση, πλούσια σε συμβολισμούς και εμπνευσμένη από την απλότητα και την αισθητική καθαρότητα της τέχνης της αρχαιότητας.
Σας προσκαλούμε να εξερευνήσετε τις ιστορίες πίσω από κάθε σχολαστικά κατασκευασμένο έργο, όπου αρχαίοι ρυθμοί συναντούν τις σύγχρονες ανησυχίες, επιδιώκοντας να προκαλέσουν ενσυναίσθηση σε έναν κόσμο που συχνά διχάζεται. H έκθεση θα ολοκληρωθεί τη Κυριακή 28 Απριλίου όπου θα πραγματοποιηθεί δημιουργικό εργαστήριο χάραξης σε λινόλεουμ με εισηγήτρια την ίδια την καλλιτέχνιδα!

Info: Ύψιλον (Εδέσσης 5), Πέμπτη στις 20:00.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

Οι συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο: Φοίβος Παναγιωτίδης

04af3f34de2f909b68ae5d07ed6ca171-xl.jpg

Μετά τον δεύτερο επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων, οι αφίξεις αγαπημένων συγγραφέων του αναγνωστικού κοινού θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Αντλώντας συνομιλητές από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ιδιοτήτων και με συγγραφείς κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο, φιλοδοξία του ΟΜΜΘ είναι να συμβάλει στη διεύρυνση του πολιτισμικού διαλόγου και να προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης αλησμόνητες συζητήσεις. Στις 26/04, προσκεκλημένοι είναι ο συγγραφέας Φοίβος Παναγιωτίδης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Πολυμενέας και η καθηγήτρια Νίνα Τοπιντζή.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Παρασκευή στις 19:00.

«Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» του Jeff Baron στο Ράδιο Σίτυ

822043.jpg

Ένας μοναχικός Νεοϋορκέζος, ο κύριος Γκρην ο οποίος έχει αποτραβηχτεί μετά το θάνατο της γυναίκας του στο διαμέρισμά του στο Manhattan δέχεται τις επισκέψεις ενός νεαρού κοινωνικού λειτουργού. Η σχέση αυτή θα αλλάξει για πάντα και τους δύο. Θα σύρει τον καθένα έξω από τη ζώνη ασφαλείας του, θα απειλήσει τις επιφανειακές τους βεβαιότητες, θα απαλύνει τα αγκάθια τους. Οι δύο αυτοί τόσο γνώριμοι σε όλους μας χαρακτήρες ο ηλικιωμένος Γκρην και ο νεαρός Ρος που τους έφερε κοντά ένα επιπόλαιο ατύχημα, θα διανύσουν όλη την ανθρώπινη διαδρομή από το ξεκαρδιστικό γέλιο ως τα πιο λυτρωτικά δάκρυα συγκίνησης. Μαζί θα καταργήσουν την απόσταση που τους χωρίζει και θα γίνουν - με έναν τρόπο βαθύ και αμετάκλητο – συγγενείς. Δυο μοναξιές που συναντιούνται για να βγουν μαζί έξω από το καβούκι, προς το φως. Ερμηνεύουν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Αποστόλης Τότσικας.

Info: Ράδιο Σίτυ (Λεωφ.Βασιλίσσης Όλγας 11 - Παρασκευοπούλου 9), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Επιστροφή στον Φόνο» της Αγκάθα Κρίστι στο Θέατρο Αμαλία

823005.jpg

Μια παράσταση βασισμένη στην ιστορία μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι «Πέντε Μικρά Γουρουνάκια», που η ίδια διασκεύασε για το θέατρο. Τα γουρουνάκια είναι πέντε. Το ένα είναι ο δολοφόνος. Και ο λύκος αυτή τη φορά δεν είναι ο κακός, αλλά εκείνος που θα λύσει το μυστήριο. Πώς όμως, χωρίς κανένα χειροπιαστό στοιχείο στα χέρια του. Τίποτα δεν είναι όπως νομίζουμε και όπως φαίνεται. Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φρατζεσκάκης. Ερμηνεύουν: Γιώργος Φρατζεσκάκης, Αννέτα Παπαθανασίου, Ελένη Βουτυρά, Σαράντος Γεωγλερής, Κωνσταντίνος Λάγκος, Παναγιώτης Καρμάτης, Ελένη Μπουκουβάλα, Στέλλα Κοσμοπούλου, Στυλιανή Κλείδωνα.

Info: Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο και Κυριακή στις 18:30 και στις 21:15.

«Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε» στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών

860863.jpg

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, έρχεται το Μάρτιο στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός). Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Οδυσσέας Ιωάννου δημιουργούν ένα μουσικό όσο και θεατρικό έργο αφιερωμένο στις γυναίκες του Λαϊκού Τραγουδιού, το οποίο θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη. Το έργο και η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Οι γυναίκες του Τραγουδιού μας, ηρωίδες της σκηνής και της ζωής, με την τέχνη τους και την πίστη τους στο θαύμα, υψώθηκαν σε θαυμαστά πρόσωπα του Ελληνικού Πολιτισμού. Οι φωνές τους έχουν συντροφέψει και σημαδέψει την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν αλλά και οι ζωές που έζησαν, αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία και πνευματική παρακαταθήκη. Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση. Ερμηνεύουν: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κορίνα Λεγάκη. Αφηγήτρια: Παναγιώτα Βιτετζάκη.

Info: Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Πέμπτη στις 21:00.

H UNESCO μαγειρεύει νηστίσιμα στην Αγορά Μοδιάνο

key-visual.jpg

Ένα Γαστριμαργικό Masterclass για τις Γεύσεις της Σαρακοστής, από τους πολυβραβευμένους chefs Σωτήρη Ευαγγέλου και Δημήτρη Τσανανά. O Δήμος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, διοργανώνει τη «Λατρευτική Εβδομάδα», έναν θεσμό με ιστορία μεγαλύτερη των δύο δεκαετιών που επιστρέφει ανανεωμένος κι εμπλουτισμένος, μία εβδομάδα πριν από την Εβδομάδα των Παθών. Στα πλαίσια της Λατρευτικής εβδομάδας, το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στις 13:00 οι πολυβραβευμένοι και αγαπημένοι chef ambassadors του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ευαγγέλου και Δημήτρης Τσανανάς έρχονται στην Κεντρική Αγορά Τροφίμων της πόλης, την Αγορά Μοδιάνο και μαγειρεύουν Σαρακοστιανές συνταγές στον ειδυλλιακό εξώστη της Αγοράς. Ένα μοναδικό γαστριμαργικό masterclass από δύο κορυφαίους chefs που θα τελεστεί υπό την αιγίδα του δικτύου των δημιουργικών πόλεων της UNESCO για την γαστρονομία και όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει τα μυστικά της δημιουργίας παραδοσιακών σαρακοστιανών πιάτων.

Info: Αγορά Μοδιανό (Ερμού 24 και Βασ. Ηρακλείου 33), Σάββατο στις 13:00.

ΔΕΗ 3×3 POWER TO THE HOOD by Eurohoops

wss9530a.jpeg

Η κορυφαία διοργάνωση 3x3 μπάσκετ ανεβαίνει ξανά στη Θεσσαλονίκη για να χαρίσει ξεχωριστές στιγμές σε συμμετέχοντες και θεατές! Το ΔΕΗ 3×3 POWER TO THE HOΟD by Eurohoops, η μεγάλη γιορτή του μπάσκετ 3×3 που απευθύνεται σε όλους και όλες, ανεβαίνει για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 27 Απριλίου. Συγκεκριμένα, η Πλατεία Ευόσμου θα «μεταμορφωθεί» σε ένα ανοιχτό μπασκετικό πολυχώρο με το τουρνουά μπάσκετ 3x3 και πολλές παράλληλες δράσεις να λαμβάνουν χώρα ολόκληρη την ημέρα, για τους λάτρεις του αθλήματος και όχι μόνο.

Info: Πλατεία Ευόσμου, Σάββατο 11:00 – 21:30.

«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe Claudel στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών

857887.jpg

Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη διάσημη νουβέλα του Philippe Claudel «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν». Ο κύριος Λιν κρατώντας στην αγκαλιά του τη Σανγκ ντιού, τη μικρή εγγονή του και τη μόνη επιζήσασα της οικογένειάς του, εγκαταλείπει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο χωριό του και φτάνει στην Ευρώπη πρόσφυγας. Εκεί, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τη νέα χώρα και χωρίς να αντιλαμβάνεται τη γλώσσα των ξένων, αφήνει τη μοίρα του στα χέρια των αρμόδιων αρχών που τον περιθάλπουν. Μέχρι που γνωρίζει τον κ. Μπαρκ. Ο κ. Μπαρκ μιλάει συνέχεια στη γλώσσα του και ο κ. Λιν σιωπηλός απολαμβάνει την παρέα του. Μια δυνατή φιλία καλλιεργείται ανάμεσα στους δύο άντρες, με εξομολογήσεις, με σεβασμό απέναντι στον εκφρασμένο ή στον σιωπηλό πόνο, με συμπόνοια και φροντίδα. Η νουβέλα La petite fille de monsieur Linh του Φιλίπ Κλοντέλ δημοσιεύτηκε το 2005 στη Γαλλία. Μέσα από την ιστορία του κ. Λιν, ο συγγραφέας μιλάει για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, την αγάπη αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία. Ο Guy Cassiers συνδυάζει το πάθος του για τη λογοτεχνία με τα οπτικά μέσα και οδηγείται σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα, που αποτυπώνει τη δική του πολύ ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή. Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

Έκθεση "Dali Cybernetics: The Immersive Experience"

1920photo2-1.jpg

Η επίσημη έκθεση Dali Cybernetics, μια παραγωγή που περιοδεύει ανά τον κόσμο κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στην Αποθήκη Γ' στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης έως 29 Ιουνίου. Ένα σύμπαν καθηλωτικών εικόνων, χρωμάτων και εφέ. Ο εικαστικός κόσμος του μεγάλου σουρεαλιστή ζωγράφου Salvador Dalí ζωντανεύει με καταπληκτικό τρόπο μαγεύοντας όλες τις ηλικίες. Δείτε περισσότερα εδώ.

Info: Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ'), Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 09:30 - 21:30.