fbpixel

Search icon
Search
Αυτή η κατοικία στην Οία μετατρέπεται στο απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο
INTERIORS

Αυτή η κατοικία στην Οία μετατρέπεται στο απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο

Σχεδιασμένο από τους Kapsimalis Architects


Το υπάρχον σπίτι, το οποίο βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό της Οίας, στη Σαντορίνη, ανακαινίστηκε, διατηρώντας αναλλοίωτη την αρχική του αρχιτεκτονική. H κατοικία βλέπει ανατολικά προς το ηφαίστειο και το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς είναι χτισμένη στα βράχια της Καλντέρας. Αποτελείται από δύο επίπεδα, ένα σαλόνι, μια κουζίνα και δύο υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους στο ισόγειο και ένα υπνοδωμάτιο με το μπάνιο του στο επάνω επίπεδο. Ένα μέρος του χώρου του στο επίπεδο του εδάφους, βρίσκεται μέσα στην ηφαιστειακή γη, ως σπήλαιο, κοινή πρακτική για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού. Μια εσωτερική σκάλα ενώνει τα δύο επίπεδα του σπιτιού μέσω του χώρου του σαλονιού.

Περιηγηθείτε στους χώρους της υπέροχης κατοικίας!
p0278-cam-01-005-scaled-RTK49.jpg


Το ακίνητο έχει δύο εξωτερικές εισόδους από τον πεζόδρομο, μία στο πάνω επίπεδο και μία στο ισόγειο και μέσω της κύριας αυλής του. Βασική ιδέα της πρότασης ήταν να διατηρηθούν τα υπάρχοντα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία και να αναδείξει την ποικιλομορφία και τις αξίες των εσωτερικών σπηλαιωδών μορφών και των θολωτών χώρων.

Το εξωτερικό στρώμα του κεντρικού κτιρίου διατηρείται και αναμορφώνεται διακριτικά, ενώ η εξωτερική αυλή έχει σχεδιαστεί ως βιώσιμος χώρος με πισίνα στην άκρη της αυλής και κατά μήκος της, προστατευμένο ημικυκλικό σαλόνι, τραπεζαρία κάτω από διάτρητη χαλαρή σκηνή, εξωτερικό ντους και προσθήκη φύτευσης.

9-1-scaled-kXw6Q.jpg


Όσον αφορά στον εσωτερικό χώρο, διατηρούνται ως επί το πλείστον οι θολωτές ή άμορφες οροφές και οι καμπύλοι τοίχοι της υπάρχουσας κατοικίας, ενώ σε ορισμένα σημεία έγιναν παρεμβάσεις ώστε ο χώρος να προσαρμοστεί στις λειτουργικές ανάγκες της κατοικίας και να αυτοσχεδιαστεί αισθητικά. Πρόθεση του έργου ήταν το σπίτι να διατηρηθεί ως εσωτερική δομή και να αναδείξει τη μινιμαλιστική και γλυπτική του φύση, προσθέτοντας παράλληλα μια αίσθηση ηρεμίας και διαχρονικής αισθητικής. 

Όσον αφορά στον εσωτερικό του σπιτιού, υπόλευκος λείος σοβάς για τους τοίχους, μεγάλες πλάκες από κατάλευκο μάρμαρο για τα πατώματα, σκουρόχρωμη βελανιδιά, υπόλευκες μεταλλικές εργασίες, διάφορα είδη μαρμάρων για έπιπλα κατά παραγγελία, αντικείμενα από τερακότα και πλακάκια, μπεζ terrazzo, υφάσματα με διαφορετικές υφές, καθρέφτες, κεραμικά διακοσμητικά αγγεία και πιάτα, φωτάκια από γυαλί οπάλιο, μέταλλο και μάρμαρο, είναι τα υλικά που διαμορφώνουν τον εσωτερικό χώρο και τα αντικείμενα που έχουν συλλεχθεί. 

9-2-scaled-I4sP0.jpg


Ο εξωτερικός χώρος κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς το χρώμα του εξωτερικού τοίχου είναι ζεστό λευκό και το δάπεδό του αποτελεί συνέχεια του δαπέδου του εσωτερικού. Έπιπλα από μάρμαρο, μέταλλο, ξύλο και τερακότα, ολοκληρώνουν τη συνολική αίσθηση. 

Η προσέγγιση της ανακαίνισης του σπιτιού είναι να προσφέρει μια απλότητα και έναν αέρα ελαφρότητας, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, αλλαγμένα χρώματα που συνδυάζονται αρμονικά με τις υπάρχουσες φόρμες του εξωτερικού και του εσωτερικού της κατοικίας, για να τονίσουν τη σημασία της χειροτεχνίας και να αναβαθμίσουν το παραδοσιακό της Σαντορίνης.

4-2-scaled-Qt8et.jpg

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Photographer: Yiorgos Kordakis