fbpixel

Search icon
Search
Yoga: 5+1 οφέλη για το μυαλό και την ψυχική ευεξία
WELLNESS

Yoga: 5+1 οφέλη για το μυαλό και την ψυχική ευεξία

Θα σας πείσουν να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας


Είναι γνωστό ότι η yoga είναι μια αρχαία ανατολική πρακτική με πολλά οφέλη στο σώμα και το πνεύμα το ανθρώπου. Παρακάτω θα δείτε ποιες είναι αυτές και πόσο μπορεί να σας βοηθήσει στην καθημερινότητά σας και στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας καθώς όλα ξεκινούν από το μυαλό και την ψυχική ισορροπία. Και, τέλος, μην ξεχνάτε ότι η άσκηση και η κίνηση συμβάλλουν στη θετική ψυχική υγεία.

1. Bελτιώνει τη μνήμη σας

Η yoga είναι μια προπόνηση για τον εγκέφαλό σας, καθώς και για το σώμα σας. Με τον ίδιο τρόπο που η άρση βαρών βοηθά τους μύες σας να γίνουν πιο δυνατοί και μεγαλύτεροι, η yoga βοηθά τα εγκεφαλικά σας κύτταρα να αναπτύξουν νέες συνδέσεις που με τη σειρά τους ενισχύουν τη μνήμη σας. Όταν κάνετε γιόγκα, στην πραγματικότητα συμβαίνουν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, ιδιαίτερα στο τμήμα του εγκεφάλου που παίζει βασικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την επίγνωση, τη σκέψη και τη γλώσσα.

shutterstock-713186671.jpg


Στην πραγματικότητα, μελέτες που χρησιμοποιούν μαγνητικές τομογραφίες και άλλες τεχνολογίες απεικόνισης εγκεφάλου έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν τακτικά στη γιόγκα έχουν παχύτερο εγκεφαλικό φλοιό (η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία πληροφοριών) και ιππόκαμπο (η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται με τις διαδικασίες της μάθησης και της μνήμης) σε σύγκριση με όσους δεν κάνουν γιόγκα. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου συνήθως συρρικνώνονται με την όσο μεγαλώνουμε, αλλά οι μελέτες δείχνουν λιγότερη συρρίκνωση στον εγκέφαλο των μεγαλύτερων ηλικιακά ασκούμενων της γιόγκα από εκείνους της ίδιας ηλικιακής ομάδας που δεν κάνουν γιόγκα. Συνεπώς, η βελτίωση της μνήμης σας και άλλων γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένα όφελος που μπορείτε να αποκομίσετε από τη yoga.

2. Aυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης

Στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν μια καθημερινότητα με πάρα πολλές απαιτήσεις που μας καθιστούν πολυάσχολους με αποτέλεσμα είτε η προσοχή να διασπάται συνεχώς και να μην έχουμε ούτε ελάχιστο χρόνο να αφιερώσουμε στον εαυτό μας. Η yoga προσφέρει χρόνο για τον εαυτό σας, όσο κάνετε γιόγκα εστιάζετε στην παρούσα στιγμή και στην αναπνοή σας χωρίς να μπορεί να σας διαπεράσει το άγχος για όσα πρέπει να κάνετε στη συνέχεια της μέρας σας. Φανταστείτε το σαν ένα προσωπικό τελετουργικό αυτοσυγκέντρωσης προκειμένου να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας μαθαίνοντας όμως να παραμένετε zen.

Αυτή η διαδικασία τεκμηριώνεται επιστημονικά αφού η ενσωμάτωση της φυσικής κίνησης και το να εστιάζει κανείς στην αναπνοή μπορεί να διευκολύνει τη νευρική επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος, η οποία αυξάνει την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε – τόσο σε πνευματικές εργασίες όσο και σε χειρωνακτικές. Έτσι, όταν θέλετε να φέρετε εις πέρας κάποια απαιτητική εργασία μέσα στη μέρα σας, λίγα λεπτά yoga το πρωί μπορεί να σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε χωρίς να αγχωθείτε.

shutterstock-1909519561.jpg

3. Bοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Έχουν δημοσιευτεί 15 σχετικές μελέτες στο περιοδικό "Ageing and Mental Health" σχετικά με το πως η γιόγκα και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να επηρεάσουν την κατάθλιψη και το άγχος στην παλαιότερη γενιά. Εκτός από τη γιόγκα, οι τεχνικές χαλάρωσης που δοκιμάστηκαν από τις μελέτες ήταν η διαχείριση του στρες, η θεραπεία μασάζ, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και η ακρόαση μουσικής. Ανακαλύφθηκε ότι όλες οι τεχνικές παρείχαν κάποιο όφελος, αλλά η γιόγκα και η μουσική ήταν οι πιο αποτελεσματικές τόσο για την κατάθλιψη όσο και για το άγχος. Φάνηκε, επίσης, να παρέχει το πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κατάθλιψης μακροπρόθεσμα σε τακτικούς ασκούμενους της yoga. Η βαθιά και αργή αναπνοή που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της γιόγκα έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως συμπληρωματική θεραπεία για την υποστήριξη ατόμων με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

4. Μειώνει τις ορμόνες του στρες στον εγκέφαλο και αυξάνει την καλή διάθεση

Το χρόνιο στρες δε θεωρείται άδικα «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμιο για τη σωματική σας υγεία. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους για την καταπολέμησή του στην καθημερινή μας ζωή, καθώς και να αφιερώνουμε κάποιον χρόνο μέσα στη μέρα μας για να απομακρύνουμε συνειδητά το άγχος από το σώμα. Η yoga έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι μειώνει τις ορμόνες του στρες στο σώμα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει ενδορφίνες με αποτέλεσμα να δημιουργείται καλή διάθεση και μια πιο θετική θέαση των καταστάσεων που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε.

shutterstock-160978433.jpg

5. Eνισχύει την αυτοεκτίμησή σας

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν γιόγκα το πρωί. Η σωματική δραστηριότητα και οι ασκήσεις όπως η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμησή μας – συγκεκριμένα πόσο θετικά αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και τη θέση μας ανάμεσα στους άλλους.

6. Σας κάνει να νιώθετε συντονισμένοι με τον εσωτερικό εαυτό σας και φέρνει μια αίσθηση εσωτερικής ηρεμίας

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό όφελος της yoga, είναι η ικανότητά της να συνδέει το μυαλό και το σώμα σας, συμβάλλοντας στο να μείνετε συντονισμένοι με τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας. Πολλοί άνθρωποι που κάνουν yoga μάς λένε ότι τους βοηθά να αισθάνονται μεγαλύτερη επίγνωση των σωματικών και συναισθηματικών τους αναγκών, γι' αυτό συχνά οι άνθρωποι την ξεκινούν όταν συμβαίνει κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους. Όταν φτάσεις στο στάδιο όπου η yoga φαίνεται σαν ένα «μυστικό όπλο» για σένα, τότε ξέρεις ότι μπορείς να ξεκλειδώσεις τη δύναμή της σε στιγμές άγχους ή πίεσης – για να συνειδητοποιήσεις ποιος είναι ο ουσιαστικός σου στόχος και κυρίως να μπορείς να αισθάνεσαι διαύγεια, εσωτερική γαλήνη και ηρεμία , σε όποια στιγμή το χρειαστείς.