fbpixel

Search icon
Search
Η παρουσία των fashion brands στο Salone del Mobile 2024
DESIGN NEWS

Η παρουσία των fashion brands στο Salone del Mobile 2024

Η μόδα δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τη διοργάνωση


Από το "spa" της Valextra όπου μπορούν να επισκευαστούν οι τσάντες μέχρι το λογοτεχνικό club Miu Miu, οι εκδηλώσεις των fashion brands κατά τη διάρκεια της Design Week του Μιλάνου είναι απλά μοναδικές.

Υπάρχει το Valextra "spa" όπου οι τεχνίτες φροντίζουν κι επισκευάζουν τις τσάντες, τις ξαναβάφουν και τις γυαλίζουν και παρατείνουν τη ζωή τους, καθώς η λογοτεχνική λέσχη για τη γυναικεία ενδυνάμωση της Miu Miu, αλλά και οι 24 καλλιτέχνες που προσέλαβε η Loewe, που παρουσιάζουν με μαεστρία με την ευελιξία του μπαμπού, των κλαδιών σημύδας και της τρίχας αλόγου για να δημιουργήσουν μοναδικά φωτιστικά.

Με αφορμή το Fuori Salone 2024, οι οίκοι μόδας δε θέλουν απλώς να είναι εκεί, αλλά θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους δίνοντάς μας μια σημαντική εμπειρία με πλούσια έργα. Τα brands επενδύουν στους τεχνίτες, τους αληθινούς, μεγάλους πρωταγωνιστές του κλάδου της μόδας, προτείνουν έρευνα με ισχυρή κοινωνική, ηθική και περιβαλλοντική δέσμευση, πειραματίζονται με υλικά -από εργοστασιακά απόβλητα έως οργανικά νήματα για τρισδιάστατη εκτύπωση- σκιαγραφούν νέες, ενάρετες μεθόδους παραγωγής και κατανάλωσης. 

Πολυάριθμα αφιερώματα στους δεξιοτέχνες του σχεδιασμού, όπως το αφιέρωμα του Loro Piana στο CiniBoeri, η έκθεση του Saint Laurent αφιερωμένη στον Gio Ponti, η συνεργασία μεταξύ Bottega Veneta, Cassina και Fondation Le Corbusier και οι ειδικές συλλογές της Gucci με έπιπλα και αξεσουάρ, όπως ο καναπές Le Mura του Mario Bellini από το 1972, που επανεκδόθηκε από την Tacchini, και η λάμπα Parola των Gae Aulenti και Piero Castiglioni για τη Fontana Arte το 1980. 

Guess

Fondazione Pini, Corso Garibaldi 2

9e52.jpg

Μια οπτική και οσφρητική συμφωνία χρωμάτων, φώτων και λουλουδιών. Είναι η Iconic εγκατάσταση της Guess, μια ευκαιρία να ενημερωθείτε για το νέο ομώνυμο γυναικείο άρωμα και τα αξεσουάρ, κεριά, αρώματα, diffusers και άλλα αντικείμενα Guess Home. «Εμπνευσμένη από τη βαθιά μου αγάπη για τα λουλούδια, η εκδήλωση οδηγεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι των αισθήσεων, επιτρέποντάς τους να βιώσουν τις οσφρητικές νότες του νέου αρώματος Guess Iconic σε ένα μοναδικό κι ελκυστικό περιβάλλον», εξηγεί ο Paul Marciano, δημιουργικός διευθυντής της Guess. «Μια πρωτοβουλία κατέστη δυνατή χάρη στη μακροχρόνια συνεργασία μας με την Interparfums». Με αφορμή το λανσάρισμα, η μάρκα ντύνει τις βιτρίνες σε ροζ και χρυσό, με ένα μεγάλο μπουκάλι αρώματος να αναδύεται από μια ταπισερί.

Loewe 

Palazzo Citterio, via Brera 12

thumb-loewe-lamps-1200x675.jpg

Η Loewe, ο ισπανικός οίκος μόδας, εκπρόσωπος του artisanal savoir-faire, παρουσιάζει τη Loewe Lamps, στο Palazzo Citterio έως τις 21 Απριλίου. Μια έκθεση με επιδαπέδια, επιτραπέζια και κρεμαστά φωτιστικά που δημιουργήθηκαν από 24 διεθνείς καλλιτέχνες, ο καθένας από τους οποίους εξερευνά και διαμορφώνει το φως μέσα από τον φακό της δικής του πρακτικής. Υπάρχουν εκείνοι που παίζουν με την ευελιξία του μπαμπού, των κλαδιών σημύδας και της τρίχας αλόγου, εκείνοι που πειραματίζονται με τις ημιδιαφάνειες του χαρτιού και του λακαρισμένου φινιρίσματος, που πειραματίζονται με ανακλαστικές αντιθέσεις μεταξύ γυαλιού, δέρματος και κεραμικού, ενώ τα σχήματα αντλούν έμπνευση από τη φύση. Επιπλέον, η Loewe παρουσιάζει βάζα ikebana, πόρτες και βαράκια από υφαντό δέρμα, μαζί με άλλα αντικείμενα που δημιουργήθηκαν με τους καλλιτέχνες, στο Palazzo Citterio και στο κατάστημα στη Via Montenapoleone.

Saint Laurent

Cloisters of San Simpliciano, Piazza Paolo VI 6

saint-laurent-gio-ponti-milan-design-week-designboom-1.jpg

Την περίοδο μεταξύ 1953 και 1957, η Anala και ο Armando Planchart ανέθεσαν στον Gio Ponti να σχεδιάσει το σπίτι τους στο Caracas της Βενεζουέλας. «Αυτή η κατασκευή, όπως και η άλλη μου στο Caracas, η βίλα της Bianca Arreaza, είναι ένα παιχνίδι χώρων, επιφανειών και όγκων που προσφέρουν διαφορετικές όψεις σε όσους μπαίνουν σε αυτήν», έγραψε ο Gio Ponti το 1961. Γι' αυτήν τη βίλα, ο Gio Ponti σχεδιάζει ακόμη και τα πιάτα, σε επιμέλεια του Anthony Vaccarello, δημιουργικού διευθυντή του Saint Laurent, που έχει προγραμματιστεί έως τις 21 Απριλίου στο Cloisters του San Simpliciano.

Thom Browne + Frette 

Palazzina Appiani, viale Byron 2 

Βoutique Thom Browne, via Gesù 10

thom-browne-and-frette-campaign-1-542x362.jpg

Ο πολυτελής οίκος μόδας της Νέας Υόρκης συνεργάζεται με τη Frette για το project Thom Browne + Frette: ώρα για ύπνο, η επέκταση της προσφοράς οικιακών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων τoυ brand. Η συλλογή περιλαμβάνει κλινοσκεπάσματα, πετσέτες μπάνιου, μπουρνούζια, ρόμπες, πετσέτες γυμναστηρίου και τσάντες θαλάσσης. Μεταξύ των καινοτομιών, τα σετ παπλωματοθήκης και τα σεντόνια από λευκό βαμβακερό σατέν επεξεργασμένα με τη μέθοδο Frette που δημιουργήθηκε το 1903 που ενισχύει την απαλότητά τους και δίνει μια ανάλαφρη λάμψη ενώ το ανοιχτό γκρι βαμβακερό βελούδινο μπουρνούζι είναι εμπνευσμένο από το κλασικό trench. Ακόμη, διαθέτει τελείωμα κατά μήκος των μανσετών και στο πίσω μέρος του λαιμού με λευκή, κόκκινη και μπλε κορδέλα γκρο με την υπογραφή Thom Browne.

Gucci

Boutique Gucci, via Montenapoleone 7/a

master-guccidesignancora-470x230mm-scaled.jpg

Ξεκινώντας από μια ιδέα του Sabato De Sarno, του creative director της Gucci, η εγκατάσταση του Guillermo Santomà και την επιμέλεια της Michela Pelizzari, Gucci Design Ancora, είναι μια ειδική έκδοση πέντε cult design αντικειμένων. Τα έργα είναι: ο καναπές Le Mura του Mario Bellini για το Tacchini, από το 1972, που επανεκδόθηκε το 2022, το χαλί Clessidra με μοτίβο Portaluppi που παρουσίασε φέτος η cc-tapis, η συρταριέρα Storet της Nanda Vigo για την Acerbis από το 1994, που επανεκδόθηκε το 2020, τα γυάλινα βάζα Opachi της Tobia Scarpa για την Venini από το 1960 και η λάμπα Parola των Gae Aulenti και Piero Castiglioni για τη FontanaArte το 1980.

Issey Miyake 

Issey Miyake Milan, via Bagutta 12

issey-miyake-we-make-carpets-fold-crease-milan-design-week-2024-designboom-01.jpg

Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της Design Week, η Issey Miyake περιλαμβάνει σχεδιαστές, καλλιτέχνες και δημιουργικούς που μοιράζονται την προσέγγιση τoυ brand και του ιδρυτή της για το design ως κάτι που προκαλεί χαρά και περιέργεια να μοιράζεται με τους ανθρώπους. Αυτή τη φορά, και έως τις 29 Απριλίου, ο οίκος συνεργάζεται με την ολλανδική κολεκτίβα We Make Carpets for Fold και δημιουργεί, μια σειρά από εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν με καθημερινά υλικά και προφανώς ανώνυμα. Ανάμεσα στα έργα που εκτίθενται: ένα μεγάλο «χαλί» διαστάσεων 2 επί 2 μέτρα που αποτελείται από χιλιάδες ξύλινα ραβδιά, και μικρά έργα από σφουγγάρια με άπειρες καρφίτσες που δίνουν ζωή σε νέα σχέδια. Η πολυπλοκότητα και η σχολαστική δουλειά του We Make Carpets θυμίζει τη μαεστρία και τη δεξιοτεχνία των συλλογών Issey Miyake.

Prada 

Μουσείο Bagatti Valsecchi, via Gesù 5

formafantasma-03-prada-frames-being-home-phc-getty-images.jpg

To Prada Frames επιστρέφει στην τρίτη του έκδοση, το διεπιστημονικό συμπόσιο που διερευνά και αντικατοπτρίζει την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ περιβάλλοντος και design. Πρόκειται για μια εις βάθος μελέτη και συλλογική επιστημονική, εκπαιδευτική κι ενημερωτική συζήτηση, ανοιχτή σε όλους, κατόπιν εγγραφής στο prada.com. Η έκδοση του 2024 με τον τίτλο "Being Home" εστιάζει στη ζωντανή διάσταση, ένα ιδιωτικό περιβάλλον από το οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Το συμπόσιο, που επιμελήθηκε και φέτος ο Formafantasma, έχει τη συμβολή μελετητών κι επαγγελματιών από διαφορετικούς τομείς, όπως οι Jamaica Kincaid, Office Kersten Geers David Van Severen, Jack Halberstam, Anna Puigjaner, Alice Rawsthorn, Françoise Vergès, Brigitte Baptiste, Paola Antonelli και Isabella Rossellini.

Bottega Veneta x Cassina

Fondation Le Corbusier, Palazzo San Fedele

bv-pr-1080x1350px-9.webp

Ενώ το LC14 Tabouret γιορτάζεται στην έκθεση "On the Rocks" από τους Matthieu Blazy και Bottega Veneta κατά τη διάρκεια της Design Week του Μιλάνου, αρχικά σχεδιάστηκε από τον Le Corbusier για το προσωπικό του εξοχικό, που βρίσκεται στο Roquebrune-Cap-Martin στη Γαλλική Ριβιέρα. Αυτό το μινιμαλιστικό καταφύγιο, με διαστάσεις μόλις 3,66 x 3,66 μέτρα, διέθετε λιτά έπιπλα σε σχήμα κουτιού. Το ίδιο το ευέλικτο Tabouret άντλησε έμπνευση από ένα ξύλινο κουτί ουίσκι που ανακάλυψε ο Le Corbusier στην ακτή κοντά στο σπίτι του. Ο τίτλος της εγκατάστασης, "On the Rocks", αποτίνει φόρο τιμής στην ιστορία προέλευσης του Tabouret, παραπέμποντας τόσο στο παράκτιο σκηνικό του Cabanon του Le Corbusier όσο και στο κουτί του ουίσκι που πυροδότησε τη δημιουργία του σχεδίου. 

Κεντρική φωτογραφίες: Issey Miyake, Valentina Sommariva