fbpixel

Search icon
Search
3 εύκολες συνταγές για τα πιο λαχταριστά πασχαλινά τσουρέκια
TASTE

3 εύκολες συνταγές για τα πιο λαχταριστά πασχαλινά τσουρέκια

Με την υπογραφή διακεκριμένων Ελλήνων σεφ


Το Πάσχα πλησιάζει και όλοι το έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με αρώματα και παραδοσιακές γεύσεις. Ένα από τα γλυκά που δε λείπει από κανένα σπίτι αυτήν την περίοδο είναι τα τσουρέκια, γι' αυτό και παρακάτω καταγράψαμε τις συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας στο σπίτι, και σας εγγυόμαστε πως το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Ανακαλύψτε τις συνταγές!

1. Τσουρέκι χωρίς ζύμωμα

tsourekia-xwris-zymwma.jpg

Υλικά:

  • 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (κοσκινισμένο)
  • 1 κύβο φρέσκια μαγιά των 25 γρ. (ή 1 φάκελο μαγιά 8 γρ.)
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. φρέσκο γάλα
  • 50 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κ.γ. κοφτά μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κοφτό κακουλέ σε σκόνη
  • 1 ακέρωτο πορτοκάλι (το ξύσμα)
  • 3 δάκρυα μαστίχα
  • 1 βανίλια
  • 1 κρόκο με 1 κ.σ νερό και 2 πρέζες ζάχαρη για το άλειμμα
  • 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα

Εκτέλεση:

Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να την αφήσετε να ξεκουραστεί μια ολόκληρη νύχτα. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει να την ενεργοποιήσετε ως εξής: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα. Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σκόνη θα τη ρίξετε μέσα στο αλεύρι και θα την ανακατέψετε με ένα κουτάλι. Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο προσθέτοντας το γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη τελείως αλλά να μην ανέβει πολύ θερμοκρασία. Αποσύρουμε το υγρό μείγμα από τη φωτιά. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35ºC. Αν καίει πολύ, περιμένουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε το χυμό από πορτοκάλι και τα αυγά χτυπημένα. Χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για τσουρέκι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα όλα τα υγρά υλικά. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με μία σπάτουλα. Η ζύμη θα είναι κολλώδης, αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά, δεν πιάνεται στο χέρι. Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί.

    Για το φούσκωμα

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 3 ώρες (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος). Βουτάμε μία σπάτουλα ή μια χούφτα ζύμης σε βούτυρο και ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ. Αναδιπλώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης, φέρνοντάς τα προς το κέντρο. Έτσι ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Τη διπλώνουμε 2-3 φορές. Όποτε κολλάει στη σπάτουλα η ζύμη τη βουτάμε σε λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες, δηλαδή κάνουμε το δεύτερο φούσκωμα. Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την όλη νύχτα στο ψυγείο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική. Αν βάλεις τη ζύμη στο ψυγείο σου θα πρέπει την επόμενη μέρα να την αφήσεις στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Η ζύμη συνεχίζει και φουσκώνει και μέσα στο ψυγείο. Εναλλακτικά, μπορείτε να την αφήσετε ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για μία ολόκληρη νύχτα. Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, βουτάμε το δάχτυλό μας σε βούτυρο και το βυθίζουμε στη ζύμη. Εάν το βαθούλωμα παραμένει στη ζύμη, τότε η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά.

    Για το πλάσιμο

    Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πιάνουμε με λαδωμένα χέρια, τη βγάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει. Η ζύμη ζυγίζει 1.250 γρ. Τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φυτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και το άλλο τσουρέκι. Βάζουμε τα πλασμένα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους. Για να μην απλώνουν τα τσουρέκια στο ψήσιμο μπορείτε να τα βάλετε σε μακρόστενες φόρμες για κέικ βάζοντας αντικολλητικό χαρτί μέσα. Δυο φόρμες με διάμετρο 28×10 εκατοστά είναι ιδανικές. Σκεπάζουμε τα τσουρέκια καλά με πετσέτες, να μην ξεραθεί η επιφάνεια.

      Για το ψήσιμο

      Αφήνουμε απόσταση μεταξύ των τσουρεκιών στη λαμαρίνα, γιατί φουσκώνουν. Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά σε ζεστό σημείο. Ιδανικά σε σβηστό φούρνο που πριν είχαμε ζεστάνει στους 50°C. Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού με ένα πινέλο. Επειδή με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους και να τεντώνουν. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο (αν βάλουμε). Φουρνίζουμε τα αφράτα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα και τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά να ροδίσουν. Μέσα στο φούρνο που ψήνονται τα τσουρέκια, βάζουμε ένα ταψάκι με βραστό νερό για να έχουν υγρασία στο ψήσιμο και να γυαλίζουν. Για το διάλυμα αυγού για την επάλειψη, ανακατεύουμε κρόκο αυγού, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό. Με διάλυμα κρόκου τα τσουρέκια παίρνουν σκούρο χρώμα. Για πιο ανοιχτό χρώμα, χρησιμοποίησε μόνο το ασπράδι για την επάλειψη.

        Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


        Vegan τσουρέκι

        xoris-titlo-GGSYQ.jpg

        Υλικά:

        Για το προζύμι

        • 9 γρ. ξηρή μαγιά
        • 20 γρ. ζάχαρη
        • 50 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
        • 150 γρ. χλιαρό γάλα αμυγδάλου άγλυκο

        Υλικά για τα τσουρέκια

        • 80 γρ. ζάχαρη
        • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
        • 120 γρ. γάλα αμυγδάλου
        • 100 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
        • 120 γρ. ηλιέλαιο
        • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
        • 1/4 κ.γ. αλάτι
        • 1/2 κ.γ. μαστίχα
        • 4-5 σπόρους κάρδαμο
        • 50 γρ. γάλα αμυγδάλου για άλειμμα
        • 3 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ

        Εκτέλεση:

        Ξεκινάμε με το προζύμι. Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη, το αλεύρι και το χλιαρό γάλα αμυγδάλου. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μαγιά να «τραφεί» για 10 λεπτά. Προχωράμε με τη ζύμη. Σε μπολ ανακατεύουμε το γάλα αμυγδάλου, το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κοπανάμε σε γουδί τη μαστίχα, τους σπόρους κάρδαμο (βγαλμένους από το κέλυφός τους) και 1/2 κ.γ. ζάχαρη. Ρίχνουμε τα σπασμένα αρωματικά στο μπολ με το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι και το υγρό μείγμα στον κάδο της κουζινομηχανής και τη βάζουμε σε λειτουργία, στην ταχύτητα 1 με προσαρμοσμένο τον γάντζο ζύμης. Αφήνουμε τα υλικά να ζυμωθούν για περίπου 20 λεπτά. Μαζεύουμε τη ζύμη από τον κάδο και τον γάντζο και την ζυμώνουμε σε μία μπάλα. Αλευρώνουμε τον κάδο και τοποθετούμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο του σπιτιού για 1-1,5 ώρα ή στον φούρνο (στους 50οC/αντιστάσεις/μπολ με νερό στον πάτο του φούρνου) για 20 λεπτά. Μόλις φουσκώσει και τριπλασιαστεί η ζύμη την μεταφέρουμε σε έναν καθαρό πάγκο και τη χωρίζουμε στα δύο. Χωρίζουμε το ένα κομμάτι σε τέσσερα κομμάτια και τα πλάθουμε σε ίσες λωρίδες . Ενώνουμε πολύ τις άκρες και τις κολλάμε καλά. Πλάθουμε σε πλεξούδα βάζοντας την πρώτη λωρίδα πλεξούδα πάνω από την τρίτη και την τέταρτη πάνω από τη δεύτερη. Πλέκουμε τις δύο πλεξούδες μεταξύ τους. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα και κλείνουμε καλά τις τέσσερις λωρίδες στο τέλος.

        Συνταγή: Madame Ginger


        Τσουρέκι γεμιστό με κρέμα τυριού και σταφίδες

        fireshot-capture-120-pasca-tsoyreki-ghemisto-me-krema-tiriou-kai-stafides-stelios-parli-wwwsteliosparliarosgr.png
        Υλικά για τη ζύμη:

        • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο και λίγο για το μπολ και τη φόρμα
        • 540 γρ. αλεύρι σκληρό
        • 200 γρ. χλιαρό γάλα
        • 2 κ.γ. ξερή μαγιά (1 φακελάκι)
        • 1 αυγό
        • 100 γρ. ζάχαρη
        • 1 κ.γ. αλάτι
        • 60 γρ. ελαιόλαδο
        • 1 κ.σ. γάλα (αν χρειαστεί)

        Υλικά για τη γέμιση

        • 250 γρ. τυρί ρικότα ή ανθότυρο, ή ακόμα και μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα
        • 2 αβγά
        • 40 γρ. άχνη ζάχαρη
        • ξύσμα από 1 λεμόνι
        • 70 γρ. σταφίδες
        • 2 κ.σ. μέλι ανακατεμένο με 1/2 κ.γ. γάλα

        Εκτέλεση:

        Για τη ζύμη

        Στον κάδο του μίξερ βάζουμε 120 γρ. από το αλεύρι, το χλιαρό γάλα και την ξερή μαγιά και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε από πάνω άλλα 60 γρ. αλεύρι και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 10-15 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει (το αλεύρι στην επιφάνεια θα αποκτήσει ρωγμές).Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς το λιωμένο βούτυρο, το αβγό, τη ζάχαρη και το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο. Σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα 360 γρ. αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Συνεχίζουμε ρίχνοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε μια μαλακή κι ελαστική ζύμη. Αν είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα (1/2-1 κ. σ.) και ζυμώνουμε λίγο ακόμα.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες). Τη χωρίζουμε στα τέσσερα. Παίρνουμε ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκο διαμέτρου 25 εκ. Τον μεταφέρουμε σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα διαμέτρου 25 εκ. και καλύπτουμε όλο τον πυθμένα. Με τα υπόλοιπα τρία κομμάτια ζύμης πλάθουμε ομοιόμορφα μακριά μπαστούνια, μήκους περίπου 90 εκ. Τα ενώνουμε στο επάνω μέρος και τα πλέκουμε πλεξούδα. Τοποθετούμε την πλεξούδα μέσα στη φόρμα, φτιάχνοντας ένα στεφάνι περιφερειακά. Σκεπάζουμε τη φόρμα και αφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά.

        Για τη γέμιση

        Ανακατεύουμε το τυρί της επιλογής μας με τα αυγά, τη ζάχαρη, τις σταφίδες και το ξύσμα. Αδειάζουμε τη γέμιση στο κέντρο του γλυκού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15 λεπτά και στη συνέχεια στους 160°C για άλλα 45 λεπτά, μέχρι να πάρει η ζύμη σκούρο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει. Πριν σερβίρουμε, αλείφουμε την επιφάνεια με το μέλι που έχουμε ανακατέψει με το γάλα.

        Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος