fbpixel

Search icon
Search
Μήπως τα social media έχουν ξεκινήσει να μας προκαλούν έναν κορεσμό που έρχεται να τα αλλάξει όλα;
PEOPLE & MOMENTS

Μήπως τα social media έχουν ξεκινήσει να μας προκαλούν έναν κορεσμό που έρχεται να τα αλλάξει όλα;

Μία νέα πραγματικότητα ή μία διαφορετική τάση;


Είναι γεγονός ότι τα social media έχουν εξελιχθεί σε βασικό part της καθημερινότητάς μας τα τελευταία χρόνια και όλοι μας, αφιερώνουμε αρκετό χρόνο σε αυτά. Ειδικά οι νεότερες γενιές, έχουν μεγαλώσει σε μια διαδικτυακή εποχή κι έχουν συνηθίσει να είναι «ένα» με την τεχνολογία, με την εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αλλάζει τη ζωή μας και πολλά από όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι όλο αυτό, με κάποιον τρόπο έχει πάρει απίστευτα μεγάλες διαστάσεις, φτάνοντας στο σημείο του κορεσμού. Είναι αρκετοί αυτοί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν το δικό τους break κι ακόμη περισσότεροι, αυτοί που παίρνουν την απόφαση να απενεργοποιήσουν τελείως τους λογαριασμούς τους σε συγκεκριμένες πλατφόρμες, γυρίζοντάς τους οριστικά την πλάτη. Μήπως κάτι αλλάζει λοιπόν;

Μία νέα εποχή!

Τhe new reality

shutterstock-2281897877.jpg

Είναι κάτι που έχει ειπωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τα τελευταία χρόνια και λίγο ή πολύ, το γνωρίζουμε πλέον όλοι μας. Τα social media έχουν εξελιχθεί σε βασικό κομμάτι της ζωής μας, καθώς υπάρχουν αυτοί που τα χρησιμοποιούν ως βασικό εργαλείο για την εργασία τους, αυτοί που αλληλεπιδρούν -ακόμη κι αποκλειστικά- μέσα από αυτά, αυτοί που τα επιλέγουν για την ενημέρωσή τους κι αυτοί, που απλώς αδυνατούν να φανταστούν έστω και μία ημέρα δίχως αυτά. Σε οποιαδήποτε κατηγορία κι αν ανήκει κανείς, είναι ξεκάθαρο πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον τη νέα «κανονικότητα» και σε πολλές περιπτώσεις, υπερκαλύπτουν ή καμουφλάρουν συγκεκριμένες ανθρώπινες ανάγκες, με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από ορατά στις σύγχρονες κοινωνίες, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Σύγχρονοι αναλυτές, αλλά και ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η ανάγκη για social share προέρχεται από το συναίσθημα του ανικανοποίητου, ενώ είναι δεδομένο πως όλο και περισσότεροι κάνουν κατάχρηση των social media κι φτάνουν στο σημείο να παραδέχονται πως θα προτιμούσαν να έχουν μία διαφορετική ζωή, με αποτέλεσμα να αναζητούν διέξοδο στον online κόσμο. Έχουν μάθει κι έχουν συνηθίσει να επικοινωνούν και να μοιράζονται ακόμη και τις πιο μικρές, αλλά σημαντικές λεπτομέρειες της ζωής τους μέσα από αυτά, αγνοώντας τους κινδύνους που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις, ενώ είναι ξεκάθαρο πως η εικόνα που προβάλλουν δεν είναι 100% αληθινή. Ακόμη και οι πιο γνωστοί influencers, έχουν παραδεχθεί δημόσια τα τελευταία χρόνια πως τα περισσότερα posts και τα stories προβάλλουν την εικόνα του ιδανικού εαυτού τους κι έχουν την τάση να ωραιοποιούν κάθε πληροφορία που θα εμφανιστεί δημόσια στο profile μας - και φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που το κάνουν μόνο τα δημόσια πρόσωπα, αλλά κι εμείς οι ίδιοι.

The big change

Όλα τα παραπάνω -ωστόσο- φαίνεται πως μας οδηγούν πλέον σε μία νέα εποχή. Όλη αυτή η υπερβολή, η υπερπληροφόρηση, η υπερβολική ενασχόληση με τις γνωστές πλατφόρμες που στην ουσία δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτα το super σημαντικό, φαίνεται πως οδηγεί πλέον αρκετούς στην απέραντη πλευρά. Μία σειρά από έρευνες το τελευταίο διάστημα, έρχονται να μας δείξουν πως ο αριθμός αυτών που παίρνουν την απόφαση να απενεργοποιήσουν ένα -ή και περισσότερα- προφίλ στα social media, συνεχώς μεγαλώνει και πλατφόρμες όπως το Facebook ή το Twitter για παράδειγμα έχουν πλέον χάσει σημαντική από τη δυναμική τους, ενώ και το Instagram ή το TikTok δε μένουν σε καμία περίπτωση ανεπηρέαστα. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί αναρίθμητα άρθρα, έρευνες και βιβλία που τονίζουν τις κακές επιπτώσεις των social media στην ψυχική μας υγεία κι αυτός, είναι ένας μόνο από τους λόγους που είναι πολλοί αυτοί που γυρίζουν την πλάτη σε αυτά, συνειδητοποιώντας πλέον πως είναι μεγαλύτερο το κακό που μπορούν να προκαλέσουν, παρά το καλό.

shutterstock-328854113.jpg

Οι πλατφόρμες, αυτές, έδωσαν την ελευθερία στον καθένα από εμάς να μοιραστεί την άποψή του ανοικτά για πολλά διαφορετικά ζητήματα και topics κι αυτό, από μόνο του δεν είναι σίγουρα κάτι κακό, ωστόσο, τα όρια σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράστηκαν, με αποτέλεσμα να επικρατήσει η τοξικότητα και ο σκοταδισμός, με το Twitter -στον μεγαλύτερο βαθμό- να είναι η πρώτη πλατφόρμα που έχασε αρκετή από τη δυναμική της, εξαιτίας αυτού του φαινομένου. Οι ειδικοί αναλυτές σημειώνουν -σε αυτό το σημείο- πως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το πώς επιλέγει ο καθένας να αντιμετωπίσει τα social media, έχοντας δημιουργήσει μια σχέση εξάρτησης με το smartphone του κι αυτό, είναι το Νο1... καμπανάκι, που πρέπει να εντοπίζουμε από μόνοι μας, προκειμένου να βάλουμε εμείς οι ίδιοι ένα stop στον εαυτό μας, ωστόσο, πλέον είναι ξεκάθαρο πως η κατάσταση που επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απομακρύνει αρκετούς από όλες αυτές τις πλατφόρμες.

Τα τελευταία χρόνια, είδαμε τη δύναμη των social media να γίνεται πραγματικά τεράστια και συνεχώς να μεγαλώνει κι αναμφίβολα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι celebrities από όλο τον κόσμο, έφτασαν στο σημείο να κερδίζουν το μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων τους μέσα από αυτά κι όχι από τη βασική τους δουλειά, με τον Dwayne Johnson, την Kylie Jenner και τον Cristiano Ronaldo να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πλέον -όμως- τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται διαφορετικά και όπως συμβαίνει και σε πολλές, άλλες, πτυχές της καθημερινότητάς μας, έτσι και σε αυτήν έφτασε η ώρα του next step. Ο κόσμος εντοπίζει πλέον τα... σκοτεινά σημεία κι αντιλαμβάνεται πως σε αυτή τη νέα πραγματικότητα τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, με την τοξικότητα και τον αρνητισμό να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι το οριστικό τέλος του Facebook ή του Twitter; Κανείς δε γνωρίζει ακόμη την ακριβή απάντηση, ωστόσο, από μόνο του γεγονός ότι οι χρήστες συνεχώς μειώνονται -κι όχι μόνο σε αυτές τις πλατφόρμες- έρχεται να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα social media βλέπουν τη δυναμική τους να μειώνεται και αποκτούν μία νέα θέση στη σύγχρονη πραγματικότητα, που ίσως και να είναι αυτή που τους αξίζει...