Βαδίζοντας προς την καρδιά του χειμώνα έχουν ξεκινήσει να ακούγονται οι πρώτες αναφορές για το κλασικό κρυολόγημα. Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιογενή παράγοντα και δεν έχει ουσιαστικά «γιατρικό» αλλά μεθόδους για τον περιορισμό των συμπτωμάτων. Συμπτώματα αποτελούν η ρινική καταρροή, το φτάρνισμα, το μπούκωμα, ο βήχας, ο πόνος στον λαιμό κ.α. Υπάρχει ωστόσο τρόπος να μειώσουμε την πιθανότητα να αρρωστήσουμε τους κρύους μήνες του χειμώνα;
Ανακαλύψτε πέντε πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης.
Ισορροπημένη διατροφή
Δεν υπάρχει ένα θαυματουργό τρόφιμο, είτε μιλάμε για απώλεια βάρους είτε για καταπολέμηση ασθένειας. Το κλειδί στο ενδυναμωμένο και καλά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι η πληρότητα της διατροφής σε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Πως θα το πετύχετε; Εντάξτε στη διατροφή σας επιλογές από όλες τις ομάδες τροφίμων, και μάλιστα τις πιο ωφέλιμες εκδοχές τους όπως: εποχικά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ωφέλιμες πρωτεΐνες (μην ξεχνάτε και τα superfoods όσπρια), καλά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο, αμύγδαλα, ταχίνι) και γαλακτοκομικά χαμηλής λιποπεριεκτηκότητας.
Επαρκής ενυδάτωση
Η κατανάλωση υγρών μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τοξινών από το σώμα αλλά και στην έμμεση αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αδιαθεσία και κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε χειρότερα. Βάλτε στόχο την κατανάλωση τουλάχιστον 1,5-2 λίτρων υγρών καθημερινά. Εξαιρετικές πηγές είναι επίσης τα ζεστά αφεψήματα (που συγχρόνως ανακουφίζουν τον ξηρό λαιμό) και οι σούπες, ο οποίος είναι ένας εύκολος τρόπος να καταναλώσετε ένα πλήρες γεύμα προσθέτοντας μέσα μια πρωτεΐνη (π.χ. κοτόσουπα, γιουβαρλάκια, ψαρόσοπα) μαζί με μία πηγή υδατάνθρακα (π.χ. ρύζι, φιδέ, πατάτες) και λαχανικά.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D μελετάται για τις ιδιότητές της σε πολλούς τομείς της ιατρικής, όπως στη αρθρίτιδα, στη λειτουργία του θυρεοειδή και φυσικά την αποτελεσματικότητα της άμυνας του οργανισμού. Μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι που έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από το κοινό κρυολόγημα. Αν και η διατροφή προσφέρει πηγές αυτής της βιταμίνης, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, τα αμύγδαλα, τα καρύδια κ.α., δεν επαρκούν για να φτάσουμε τα συνιστώμενη δόση. Απαραίτητη είναι η καθημερινή ηλιακή έκθεση και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, η λήψη συμπληρώματος εφόσον παρατηρηθεί έλλειψη μέσω αιματολογικών εξετάσεων.
Ύπνος, ο θαυματουργός
Πολλά ισχύουν για τα οφέλη του ποιοτικού και επαρκή ύπνου, όπως ότι είναι απαραίτητος για την ευκολότερη διαχείριση βάρους, για την καλύτερη απόδοση στη φυσική δραστηριότητα και φυσικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (και γενικότερα του οργανισμού). Στοχεύστε για 7-9 ώρες ποιοτικού, συνεχούς ύπνου. Προσπαθήστε να κοιμάστε σε μία άνετη θερμοκρασία, με ρούχα που δεν είναι σφιχτά και το τελευταίο γεύμα να είναι τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν την κατάκλιση.
Το πιο σημαντικό; Καλό πλύσιμο χεριών!
Δύο είναι οι τρόποι να κολλήσουμε έναν ιό, είτε να τον εισπνεύσουμε είτε να έρθουν τα χέρια μας σε επαφή μαζί του και έπειτα να ακουμπήσουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας. Γι’ αυτό λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικό να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι και χλιαρό νερό αφού έρθουμε σε επαφή με κάτι που πιθανώς να μην είναι καθαρό. Τέτοια παραδείγματα είναι τα χρήματα ή τα χέρια σε μία χειραψία. Επίσης είναι καλό να πλένουμε τα χέρια μας πριν από κάθε γεύμα (π.χ. σε ένα εστιατόριο) ή μόλις επιστρέψουμε σπίτι μας από κάποια έξοδο.
Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.