fbpixel

Search icon
Search
Γιατί το να κοιμάσαι πάνω από ένα 8ωρο είναι επίσης κακό;
WELLNESS

Γιατί το να κοιμάσαι πάνω από ένα 8ωρο είναι επίσης κακό;

Is too much sleep harmful?


Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει ότι μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδιαίτερα του δυτικού κόσμου, αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολίες όταν έρχεται η ώρα του ύπνου. Το έντονο stress, το άγχος, η πίεση και η γεμάτη καθημερινότητα με τις πολλές, διαφορετικές υποχρεώσεις είναι μερικές από τις αιτίες που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση, ωστόσο, στον αντίποδα υπάρχουν κι αυτοί που αγαπούν, που λατρεύουν τον ύπνο. Που δεν αισθάνονται ξεκούραστοι, αν δεν κοιμηθούν minimum 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Δεν έχουν ενέργεια, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. 

Για όσους δεν απολαμβάνουν τον βραδινό ύπνο, έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί πολλά, όμως, λίγοι γνωρίζουν πως από την άλλη μεριά και το too much sleeping μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες, έστω και σε βάθος χρόνου. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε τα πάντα γύρω από τον βραδινό ύπνο...

Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε!

Sleeping parts

toa-heftiba-zu7a1gcsjze-unsplash.jpg

Ξεκινώντας από τα βασικά, πρέπει να ξεκαθαριστεί πως ο ύπνος δεν είναι σε καμία περίπτωση μια κατάσταση αδράνειας. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα στάδιο -αναγκαίο για όλους- αποκατάστασης κι επανόρθωσης που επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του σώματος, από την επούλωση μέχρι τις ορμόνες κι είναι γεγονός, πως η έλλειψη ή ακόμη και η κακή ποιότητα ύπνου, πλήττουν τόσο την ευεξία, όσο και την υγεία σε βάθος χρόνου. Κάθε βράδυ, η διαδικασία αυτή χωρίζεται σε τέσσερα διαφορετικά parts τα οποία εναλλάσσονται κι ο ύπνος χωρίζεται στους κύκλους REM και μη REM.

Το μη REM Στάδιο 1, διαρκεί 1-10 λεπτά και περιλαμβάνει τον πολύ ελαφρύ ύπνο, όπου το μυαλό και το σώμα μπορεί να μην αισθάνονται καν ακόμη ότι κοιμούνται. Το μη REM Στάδιο 2, διαρκεί 20 λεπτά και εδώ είναι που αρχίζουμε «πραγματικά» να κοιμόμαστε, με τους χτύπους της καρδιάς να επιβραδύνονται και τη θερμοκρασία του σώματος να πέφτει. Αυτό το στάδιο καταλαμβάνει το 45% της συνολικής διάρκειας του ύπνου, ενώ ακολουθεί το μη REM Στάδιο 3, όπου πλέον κοιμόμαστε τόσο βαθιά, ώστε δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε τους θορύβους, αλλά κι άλλα παρόμοια ερεθίσματα. Το τελευταίο part του κύκλου του ύπνου, είναι το Rem Στάδιο 4, που διαρκεί από 10 λεπτά έως 1 ώρα και παρουσιάζει κάποια περίεργα χαρακτηριστικά. Οι χτύποι της καρδιάς κι ο ρυθμός της αναπνοής αυξάνονται, ενώ σε αυτό το στάδιο του ύπνου δημιουργούνται τα πιο έντονα όνειρα κι οι μύες παραλύουν. 

Oversleeping

jamie-street-wvz4dte7dli-unsplash.jpg

Tα τελευταία χρόνια, έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο βραδινός ύπνος, τόσο περισσότερα είναι τα benefits του για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η αλήθεια -ωστόσο- είναι σε μεγάλο βαθμό πολύ διαφορετική. Οι ώρες του ύπνου είναι πολύ σημαντικές κι ιδανικά, πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, με φόντο μία καλή και ισορροπημένη ψυχική και σωματική υγεία. Αντίστοιχα, ο πολύς ύπνος, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα κι ένας άνθρωπος που κοιμάται πολύ παραπάνω από 8-9 ώρες σε συνεχόμενη βάση, μπορεί σε βάθος χρόνου να βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικά ζητήματα. Ποια είναι αυτά;

Αυξάνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης

Σύμφωνα με μία σειρά από έρευνες, σε ορισμένες περιπτώσεις οι πολλές ώρες ύπνου, συνδέονται άμεσα με την κατάθλιψη. Είναι ενδεικτικό, πως από μία από αυτές, προέκυψε πως οι συμμετέχοντες που συνήθιζαν να κοιμούνται 7-9 ώρες κάθε βράδυ, είχαν 27% πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ εκείνοι που ξεπερνούσαν αυτό το χρονικό διάστημα είχαν 49%. Επιπλέον, ο πολύς ύπνος μειώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αναπαραγωγική διαδικασία

Μία μεγάλη, ερευνητική ομάδα στην Κορέα πριν από μερικά χρόνια, ανέλυσε τις συνήθειες ύπνου 650 γυναικών που βρίσκονταν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης κι από τα αποτελέσματα της έρευνας, προέκυψε ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης ήταν υψηλότερα στις γυναίκες που συνήθιζαν να κοιμούνται 7-8 ώρες κάθε βράδυ και χαμηλότερα στις υπόλοιπες, που ξεπερνούσαν το χρονικό όριο.

annie-spratt-bxt-twsf-ko-unsplash.jpg

Αύξηση βάρους

Την ίδια στιγμή, μέσα από μία άλλη έρευνα, προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται πάνω από 8-9 ώρες -για ένα σταθερό χρονικό διάστημα- είναι πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους. Συνεπώς, ειδικά σε περίπτωση που βρίσκεται κανείς σε διαδικασία απώλειας κιλών, είναι σημαντικό να δημιουργήσει μία σταθερή sleeping routine, που δε θα ξεπερνάει τις 8 ώρες.

Πνευματικές διαταραχές

Πάλι μέσα από διάφορες έρευνες, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η υπνική άπνοια, κατά την οποία η αναπνοή σταματά επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και η ναρκοληψία, που χαρακτηρίζεται από σοβαρή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και κρίσεις ύπνου, μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε ανθρώπους που έχουν την τάση να κοιμούνται πολύ σε καθημερινή βάση, ξεπερνώντας τις 8-9 ώρες.

Και στην περίπτωση του βραδινού ύπνου -λοιπόν- είναι ξεκάθαρο πως είναι καλό να υπάρχει ένα μέτρο. Δώστε την ευκαιρία στο μυαλό και στο σώμα σας να χαλαρώσουν, αλλά μην το παρακάνετε...