fbpixel

Search icon
Search
Christmas blues: Τελικά μήπως τα Χριστούγεννα μας δημιουργούν extra πίεση και stress;
PSYCHOLOGY

Christmas blues: Τελικά μήπως τα Χριστούγεννα μας δημιουργούν extra πίεση και stress;

Τι είναι η μελαγχολία των Χριστουγέννων και ποιους επηρεάζει


Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι από τις πιο δημοφιλείς κι αγαπημένες και δεν είναι καθόλου τυχαίο, το γεγονός ότι μικροί και μεγάλοι τις περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία. Όμως, είναι και μια περίοδος που σε αντίθεση με το χαρούμενο εορταστικό κλίμα, ορισμένοι μπορεί να βιώνουν συναισθήματα θλίψης, άγχους και μοναξιάς. Τα Christmas blues, aka η μελαγχολία των Χριστουγέννων, είναι μία σκληρή πραγματικότητα για μερικούς ανθρώπους, που μένουν μακριά από το φως και καλούνται να διαχειριστούν μία δύσκολη κατάσταση.

Τα πολλά «πρέπει» αλλάζουν τη ζωή μας!

Christmas effect

shutterstock-499219129.jpg

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επικρατήσει παγκοσμίως η αντίληψη ότι στην περίοδο των γιορτών πρέπει να είναι όλοι «ευτυχισμένοι» και να διέπονται από αισθήματα χαράς, πληθωρικότητας και γενναιοδωρίας. Ωστόσο, η συνθήκη αυτή ήρθε να αλλάξει σημαντικά τη ζωή πολλών ανθρώπων και να τους επιβαρύνει με extra άγχος και πίεση. Από τη φύση μας, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να συγκρίνουμε -ακόμη και- τα συναισθήματά μας, αγνοώντας ότι η ψυχολογία του καθενός μπορεί να διαφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη δική μας. Ουσιαστικά, πλέον στις ανθρώπινες κοινωνίες που έχουμε δημιουργήσει εμείς οι ίδιοι, δε φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για απόκλιση στη διάθεση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία μορφή κοινωνικής πίεσης. Η εσωστρέφεια, η θλίψη ή κι η κατάθλιψη είναι εδώ, βρίσκονται παντού γύρω μας κι έρχονται να μας δείξουν την σκληρή πραγματικότητα.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τα Christmas blues συνδέονται με τη Διαταραχή της Εποχιακής Κατάθλιψης (SAD: Seasonal Depression Disorder), ένα γνωστό φαινόμενο ψυχικής διαταραχής που ξεκινά μέρες ή εβδομάδες ή και μήνες πριν την έλευση των γιορτών, με κύρια χαρακτηριστικά το άγχος και την καταθλιπτική διάθεση. Τα συμπτώματά της είναι γενικά πιο ήπια από αυτά της κατάθλιψης και περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- πεσμένη διάθεση, αρνητικές σκέψεις, ευερεθιστότητα, τάση απομόνωσης, δυσκολίες στον ύπνο, μειωμένη ενέργεια και κόπωση. Όλα αυτά, έχουν σαν αποτέλεσμα την αποξένωση και την απόσυρση από τις κοινωνικές δραστηριότητες, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα δεν πρόκειται για επίσημη ψυχολογική διαταραχή. Οι υποχρέωσεις που αυξάνονται κι ο οικονομικός αντίκτυπός τους, μία απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή απλώς το άγχος και η απαιτητική καθημερινότητα, δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα κι είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που πυροδοτούν τη χριστουγεννιάτικη μελαγχολία. Εμείς όμως τι πρέπει να κάνουμε;

Take action

shutterstock-1206994339.jpg

Big «no» στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Ξεκινώντας από τα βασικά, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρα σε όλους πως δεν υπάρχει το τέλειο δείπνο, το τέλειο δώρο, η τέλεια παρέα, η τέλεια οικογένεια. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να δημιουργούμε πολύ υψηλές προσδοκίες κι ειδικά στην εποχή των social media, όλοι μοιράζονται την πιο όμορφη, την ιδεατή καθημερινότητά τους, που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Φέτος τα Χριστούγεννα, ήρθε η ώρα να πείτε ένα μεγάλο «όχι» σε όλα αυτά και στις υπερβολικά υψηλές προσδοκίες, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα με ρεαλισμό. Τα προβλήματα που απασχολούν εσάς, απασχολούν και τους γύρω σας, όσο κι αν δεν το δείχνουν. Απολαύστε την κάθε στιγμή, είτε μόνοι σας, είτε με παρέα κι εκτιμήστε την όπως της αξίζει.

Τέλος στις συγκρίσεις

Μία ακόμη κακή συνήθεια που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους, είναι οι συγκρίσεις. Όλοι πέφτουμε σε αυτή τη μικρή παγίδα, αλλά τώρα πρέπει να μπει πραγματικά ένα τέλος. Όπως προαναφέρθηκε, ο κάθε ένας από εμάς παρουσιάζει τη δική του εξιδανικευμένη πραγματικότητα και καθημερινότητα μέσα από τα social media, ωστόσο, όταν σβήνουν τα φώτα, όταν σβήνει η οθόνη, μένει η απόλυτη σιωπή, η αλήθεια. Κάθε στιγμή, κάθε σχέση, είναι μοναδική μέσα στο δικό της πλαίσιο κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε. 

Focus on the bright side

Για άλλους μοιάζει δύσκολο, για άλλους αυτονόητο. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, προσπαθήστε αυτή τη φορά να εστιάσετε πραγματικά στα θετικά parts της καθημερινότητάς σας. Όχι σε αυτά που -ενδεχομένως- δεν καταφέρατε, δεν εκπληρώσατε ή δεν έχετε, αλλά στις καταστάσεις στις οποίες ανταποκριθήκατε με επιτυχία. Η ζωή μας είναι γεμάτη με βήματα κι οι άνθρωποι καθημερινά προοδεύουμε, δεν μένουμε στάσιμοι κι αυτό από μόνο του είναι σπουδαίο. Ακόμη κι ένα οικογενειακό δείπνο με την οικογένεια ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα πρέπει να είναι αρκετό για να σας γεμίσει με θετικά συναισθήματα κι ευγνωμοσύνη, καθώς υπάρχουν άλλοι, που δεν έχουν ούτε αυτή την «πολυτέλεια». Όλα είναι θέμα οπτικής κι όταν το καταλάβουμε αυτό, η ζωή μας θα γίνει πολύ πιο εύκολη. 

shutterstock-1107694760.jpg

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Μοιάζει με κλισέ, αλλά σίγουρα δεν είναι. Είναι πολύ σημαντικό να εστιάσετε στον εαυτό σας και να βρείτε τα πράγματα που σας προσφέρουν ευχαρίστηση, μένοντας μακριά από τους καταναγκασμούς και τα «πρέπει». Δε χρειάζεται να μεταλλαχθείτε σε κάτι που δεν είστε όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Επιλέξτε εσείς τον τρόπο που επιθυμείτε να περάσετε τις γιορτινές μέρες κι αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο σε εσάς χωρίς να περιμένετε τους άλλους να το κάνουν για εσάς.