fbpixel

Search icon
Search
5 φυτικά προϊόντα γάλακτος και τα οφέλη τους, ιδανικά για εσάς που έχετε δυσανεξία στη λακτόζη
WELLNESS

5 φυτικά προϊόντα γάλακτος και τα οφέλη τους, ιδανικά για εσάς που έχετε δυσανεξία στη λακτόζη

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα υποκατάστατα προτού επιλέξετε το δικό σας


Κάνοντας μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ, μπορεί κανείς να βρει μία τεράστια ποικιλία από φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Είτε είστε vegetarian, είτε vegan, είτε παρουσιάζετε δυσανεξία στη λακτόζη, πρέπει να ξέρετε τα συστατικά του non-dairy γάλακτος που επιλέγετε να βάλετε στο ψυγείο σας και κατά πόσο σας ωφελεί το καθένα από αυτά. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα τον διατροφολόγο σας, ως προς την επιλογή που θα κάνετε. Ο παρακάτω οδηγός, πάντως, θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία και θα σας μυήσει στον κόσμο των πιο top επιλογών γάλακτος. Grab a glass!

Γάλα αμυγδάλου

homemade-almond-milk-recipe.jpg

Τα κυριότερα συστατικά αυτού του γάλακτος είναι τα αμύγδαλα και το νερό, τα οποία είναι εύκολα αφομοιώσιμα και ωφέλιμα για τον οργανισμό. Από τη μία, τα αμύγδαλα περιέχουν υγιεινά λιπαρά και μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο και σίδηρο. Παρόλα αυτά, το γάλα αμυγδάλου περιέχει ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης, οπότε η επιλογή αυτή δεν ενδείκνυται σίγουρα για άτομα που γυμνάζονται σε συστηματική βάση. Επίσης, συνήθως περιέχει καραγενάνη (carrageenan), ένα συντηρητικό, το οποίο δυσκολεύει την διαδικασία της πέψης και μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Επομένως, προσπαθήστε να βρείτε ένα γάλα αμυγδάλου που να μην περιέχει το συγκεκριμένο συντηρητικό.

Γάλα βρώμης

wide-oat-milk.jpg

Είναι το νέο kid on the block και θεωρείται το πιο ωφέλιμο από όλες τις επιλογές που έχετε στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η γεύση του είναι ονειρεμένη, κάτι που κάνει πολλούς ανθρώπους να τρελαίνονται μαζί του, ενώ η πρωτεϊνική του αξία βρίσκεται στα ύψη. Plus, είναι ιδανική επιλογή για όσους είναι αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς. Το γάλα βρώμης, όμως, μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση φουσκώματος, οπότε όσοι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, καλό είναι να ψάχνετε ένα προϊόν που να παρασκευάζεται από gluten-free βρώμη. Επίσης, διαθέτει ως πρόσθετο συστατικό το κραμβέλαιο, το οποίο περιέχει με τη σειρά του μεγάλες ποσότητες ουρικού οξέως. 

Γάλα καρύδας

coconut-milk.gif

Όπως και το coconut oil, το γάλα καρύδας εμπεριέχει υγιεινά λιπαρά. Ακόμη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη B και μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο και ασβέστιο. Είναι το πιο κρεμώδες είδος γάλακτος, γι' αυτό και μπορείτε να το προσθέσετε στον καφέ σας ή και στη σοκολάτα σας για έξτρα γεύση. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ζαχαροπλαστική. Αξίζει να αναφερθεί όμως, ότι αυτά τα λιπαρά έχουν και πολλές θερμίδες και ζάχαρη, οπότε εάν αγοράζετε γάλα καρύδας σε συσκευασία αλουμινίου, φροντίστε να καταναλώνετε μικρή ποσότητα από αυτό. Αντίθετα, το γάλα καρύδας σε χάρτινη συσκευασία περιέχει περισσότερο νερό και άρα η ποσότητα ζάχαρης είναι λιγότερη.

Γάλα σόγιας

soy-milk.jpg

Παίρνει τη νίκη, όταν πρόκειται για την ποσότητα πρωτεΐνης που διαθέτει και πολλοί το προτιμούν λόγω της πιο παχύρρευστης υφής του -συγκριτικά με το γάλα που φτιάχνεται από ξηρούς καρπούς. Η σόγια, ωστόσο, αποτελεί ένα περίπλοκο συστατικό και πρέπει να γνωρίζετε, ότι σχεδόν όλη η ποσότητα σόγιας που καλλιεργείται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι genetic modified. Αναζητήστε, λοιπόν, ένα γάλα σόγιας από οργανικές πηγές, εάν λατρεύετε την γεύση του και χρειάζεστε ταυτόχρονα και την πρωτεΐνη του.

Γάλα ρυζιού

20121213-232504-ricemilk-recipe.jpg

Θεωρείται ως η πιο παλιά έκδοση φυτικού γάλακτος συγκριτικά με τις παραπάνω εναλλακτικές. Είναι το γάλα που χωνεύεται πιο εύκολα και εξασφαλίζει πολλές θρεπτικές αξίες, ιδιαίτερα όταν είστε άρρωστοι και το έχετε ανάγκη. Είναι, επίσης, ιδανικό για εκείνους που ταλαιπωρούνται από τη γαστρίτιδα ή από οξέα στο στομάχι. Ωστόσο, είναι χαμηλό σε πρωτεϊνική αξία και μεταλλικά στοιχεία και πλούσιο σε υδατάνθρακες. Plus, είναι πιο άγευστο από τα προηγούμενα, οπότε εάν θέλετε τη γεύση στο ρόφημά σας, δεν ενδείκνυται για εσάς.