fbpixel

Search icon
Search
The Art of Lighting: Έτσι θα κάνετε ένα εντυπωσιακό upgrade στον φωτισμό κάθε χώρου
MAGAZINE

The Art of Lighting: Έτσι θα κάνετε ένα εντυπωσιακό upgrade στον φωτισμό κάθε χώρου

Ο Sales & Marketing Head της Artemide Hellas, Daniel Frampton, δηλώνει λάτρης του Architectural Lighting Design και μοιράζεται μαζί μας τις εξειδικευμένες γνώσεις του


Βασική αρχή του είναι ο φωτισμός ν’ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής, αναδεικνύοντας τη φιλοσοφία και την αισθητική ενός χώρου.

Ποιες είναι οι βασικές προδιαγραφές του σωστού φωτισμού; 

O ποιοτικός φωτισμός συνδυάζει την κατάλληλη ποσότητα φωτός, από την ιδανική εργονομικά κατεύθυνση, ώστε να προσφέρει οπτική άνεση και ν’ αναδεικνύει τα σημαντικά στοιχεία του χώρου, δημιουργώντας έτσι την επιθυμητή ατμόσφαιρα για κάθε περίσταση. Απαραίτητο στοιχείο θεωρείται η δυνατότητα προσαρμογής του φωτισμού ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου.

criosfera-06.jpg
Criosfera

Τι επικρατεί τελευταία στις τάσεις στα φωτιστικά σώματα;

Το ζητούμενο είναι το πώς θα τα συνδυάσει κανείς με τη συνολική αισθητική κάθε project. Στη συλλογή της Artemide μπορεί κανείς να βρει vintage design icons των ’60s, ’70s και ’80s, super futuristic σχέδια, design classics, όπως τα περίφημα Tolomeo, minimal φόρμες, αισθησιακές καμπύλες από φυσητό Murano γυαλί, limited edition έργα τέχνης και σύγχρονα, πρωτοποριακά φωτιστικά από παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες. Η πρόκληση είναι το τολμηρό και ευφάνταστο mix and match πολλές φορές φαινομενικά ετερόκλητων στοιχείων σ’ ένα αρμονικό και πρωτότυπο σύνολο.

takku-red.jpg
Τakku

Τι ξεχωρίζει στη νέα συλλογή της Artemide;

Όπως κάθε χρόνο, χαρακτηρίζεται από την καινοτομία, την τεχνολογία αιχμής, τις αρχές της βιωσιμότητας και της υπεύθυνης χρήσης περιβαλλοντικών πόρων, όπου διάσημοι αρχιτέκτονες, όπως οι BIG, Foster + Partners και Herzog & DeMeuron, χαράζουν τις νέες τάσεις με εξαιρετικής αισθητικής προτάσεις. Ξεχωρίζει η φιλοσοφία “The Human & Responsible Light” μέσω της οποίας τα φωτιστικά σώματα επιδιώκουν έναν διάλογο καλώντας τον χρήστη να αναζητήσει βαθύτερα νοήματα μέσα από την ανταλλαγή κουλτούρας.

Αυτήν την άνοιξη επιδιώκουμε ένα update στους χώρους μας. Ποιον τρόπο προτείνετε; 

Αυτήν την εποχή επιλέγουμε και τα φωτιστικά μας με έντονα ζωηρά χρώματα, όπως το πράσινο, το κίτρινο ή το κόκκινο. Τολμάμε τον έγχρωμο, εναλλασσόμενο φωτισμό, ο οποίος, με βάση τις αρχές της χρωματοθεραπείας, μας χαλαρώνει ή μας ενεργοποιεί και δίνουμε έμφαση στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας μας με ξεχωριστά, ατμοσφαιρικά φωτιστικά για τον κήπο ή τη βεράντα. Τα φορητά επαναφορτιζόμενα φωτιστικά είναι τόσο πρακτικά που θεωρούνται must!

gople-e27-blue-s-003-high.jpg
Gople

Ποιες προτάσεις σας στηρίζουν τη διαχρονικότητα;

Τα design classics των “Maestri” παραμένουν επίκαιρα και φέρνουν έναν αέρα “old money” αισθητικής σε κάθε σπίτι που διακοσμούν. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα είναι τα απαράμιλλης αισθητικής Tolomeo Mega, Tizio και Alfa που προσδίδουν κύρος και ατμόσφαιρα στον χώρο που κοσμούν.

Info: www.artemide.com