fbpixel

Search icon
Search
Πώς να εφαρμόσετε το serum σαν να είστε skin expert
FACE & BODY

Πώς να εφαρμόσετε το serum σαν να είστε skin expert

Τα tips που χρειάζεται να γνωρίζετε


Τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης προσώπου έχουν σαφή χρήση και δράση δέρματος τα καθαριστικά καθαρίζουν, τα απολεπιστικά απολεπίζουν, οι ενυδατικές ενυδατώνουν. Τι συμβαίνει, όμως, με τους ορούς/serum οι οποίοι έρχονται σε μικρότερες συσκευασίες και υπόσχονται να σας αλλάξουν το δέρμα.

Τι είναι οι οροί προσώπου;

Οι οροί ή αλλιώς serum είναι συνήθως λεπτόρρευστα και ταυτόχρονα πολύ συμπυκνωμένα διαλύματα που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε ενεργά συστατικά και είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να εισέρχονται εύκολα στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος. Οι ανάγκες που μπορούν να καλύψουν είναι ποικίλες σύμφωνα με τους δερματολόγους, αφού μπορούν να ενυδατώσουν, να ελέγξουν την λιπαρότητα, να εξομαλύνουν τον χρωματικό τόνο και να τονώσουν γενικότερα την επιδερμίδα σας. Έτσι κάποιοι οροί περιέχουν βιταμίνη C, υαλουρονικό οξύ, νιασιναμίδη ή και ρετινόλη και συχνά αποτελούν μέρος μιας ρουτίνας περιποίησης δέρματος πολλών βημάτων, ιδιαίτερα για άτομα που θέλουν να στοχεύσουν σε συγκεκριμένα θέματα.

face-mapping1.jpg

Τι οφέλη σας προσφέρουν;

Ανάμεσα στα οφέλη που προσφέρουν τα serum είναι η βελτίωση της υφής και του τόνου του δέρματος, η μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και η ενισχυμένη ενυδάτωση και θρέψη. Επιπλέον κάποια serum περιέχουν ενεργά συστατικά, όπως τα AHAs: το γλυκολικό οξύ, ή τα BHAs: το σαλικυλικό οξύ που μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την υφή και τον τόνο της επιδερμίδας. Ένα ορός με ρετινόλη μπορεί να στοχεύσει στις λεπτές γραμμές, ενώ ταυτόχρονα επειδή κάνει ήπια ή εντονότερη απολέπιση μπορεί να μειώσει και την εμφάνιση των ατελειών, ένας ορός με υψηλότερη συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος μπορεί να θρέψει και να ενυδατώσει το δέρμα σας.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο serum για εσάς;

Στην εποχή μας, μια εποχή που το TikTok κάνει θραύση πολλοί το επιλέγουν για να ενημερωθούν για σοβαρά θέματα όπως η υγεία του δέρματός μας. Καλό είναι λοιπόν, όπως συμβουλεύουν οι δερματολόγοι ανά τον κόσμο να μην βασίζεστε στα trendy προϊόντα περιποίησης, αλλά να συμβουλευτείτε πριν έναν δερματολόγο, ο οποίος είναι σε θέση να σας πει υπεύθυνα ποιες είναι οι ακριβείς ανάγκες του δέρματός σας αυτήν την περίοδο. Είναι λοιπόν προτιμότερο να εστιάσετε σε ενεργά συστατικά που χρειάζεστε και όχι στο τέλειο packaging και στα marketing tips.
Συνοπτικά πρέπει να έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

• Για δυσχρωμίες και σκούρες κηλίδες (πανάδες) μπορείτε να επιλέξετε ενεργά συστατικά όπως το τρανεξαμικό οξύ, το γλυκολικό οξύ και ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως το εκχύλισμα του λωτού.
• Για φλεγμονές και ερυθρότητα, καλό είναι να αναζητήσετε ορούς με βάση τη νιασιναμίδη.
• Για ενυδάτωση το υαλουρονικό οξύ με χαμηλό μοριακό βάρος θα σας κάνει να έχει μια πιο plump όψη, όπως επίσης και η πανθενόλη.
• Τέλος αν έχετε δέρμα με τάση ακμής, το σαλικυλικό οξύ και η νιασιναμίδη είναι κατάλληλα για εσάς.

best-brightening-serums-vfjs0.jpg

Πότε να χρησιμοποιήσετε το serum;

Το πόσο συχνά εφαρμόζετε έναν ορό έχει να κάνει με τις ατομικές σας ανάγκες. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες δεδομένες συστάσεις από τους δερματολόγους:

Η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια φορά την ημέρα το πρωί, ενώ η ρετινόλη είναι καλύτερο να εφαρμόζεται το βράδυ και μάλιστα στην αρχή και μέχρι η επιδερμίδα σας να τη συνηθίσει πρέπει να κάνετε μια πολύ αργή εισαγωγή παρακολουθώντας πως αντιδρά το δέρμα σας. Οι οροί με βάση το υαλουρονικό οξύ μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρωί και βράδυ καθώς μόνο ενυδάτωση μπορούν ν α σας προσφέρουν και αποκλείεται να σας προκαλέσουν ερεθισμούς. Από την άλλη, οι οροί απολέπισης (AHAs, BHAs) μπορούν να χρησιμοποιούνται εβδομαδιαίως (δύο φορές την εβδομάδα το πολύ).

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε;

Να θυμάστε ότι τα serum προσώπου έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ενεργών συστατικών, οπότε λίγες σταγόνες είναι αρκετές. Βέβαια καλό είναι πάντοτε να διαβάζετε και τις συστάσεις της συσκευασίας. Επίσης ο γενικός κανόνας σχετικά με τη σειρά εφαρμογής είναι από την λεπτότερη υφή προς την πιο παχιά. Οι οροί εφαρμόζονται συνήθως μετά το πλύσιμο του προσώπου σας και ακολουθούν οι ενυδατικές κρέμες και τα λάδια. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα serum εφαρμόζονται μετά από τις λοσιόν.

Χρειάζεστε ακόμα ενυδατική κρέμα και αντηλιακό;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένοι οροί μπορεί να κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο, επομένως η προστασία είναι πολύ σημαντική. Αρχικά βεβαιωθείτε ότι η ενυδατική σας δεν περιέχει τα ίδια ενεργά συστατικά με τον ορό σας διότι η ταυτόχρονη χρήση ενεργών συστατικών μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας και να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκετε με τον ορό σας. Μην παραλείπετε ποτέ το αντηλιακό. Το αντηλιακό σας είναι η καλύτερη αντιγηραντική επένδυση/θεραπεία που μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας.

best-brightening-serums.jpg

Συνήθη λάθη προς αποφυγή

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι η εφαρμογή μεγάλων ποσοτήτων καθώς και η πολύ συχνή εφαρμογή (πάνω δυο φορές τη μέρα). Εφαρμόστε λίγες σταγόνες (το πολύ τρεις) μια με δυο φορές τη μέρα. Επίσης μην ξεχνάτε την υγιεινή. Μην αγγίζετε απευθείας το δέρμα σας με το απλικατέρ. Όσο καθαρό και να είναι το δέρμα σας, όταν κάνετε κάτι τέτοιο γεμίζετε το προϊόν σας με βακτήρια. Ρίξτε τις σταγόνες στα χέρια σας χωρίς το σταγονόμετρο μνα έρθει σε επαφή με τα δάκτυλά σας και έπειτα απλώστε σε πρόσωπο και λαιμό.

Επομένως, οι οροί προσώπου είναι λεπτόρευστα προϊόντα περιποίησης δέρματος με μεγάλες συγκεντρώσεις ενεργών συστατικών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων και αναγκών της επιδερμίδας. Μην ξεχνάτε ότι δεν αποδίδουν όλοι οι οροί τα ίδια αποτελέσματα, επομένως πρέπει να επιλέξετε έναν που να ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας και στους επιθυμητούς στόχους. Είτε ο στόχος σας είναι να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, να ενισχύσετε την ενυδάτωση του δέρματός σας ή να θεραπεύσετε την υπερμελάγχρωση, η ενσωμάτωση ενός ορού στη ρουτίνα σας μπορεί να σας βοηθήσει να το πετύχετε. Πάντοτε να συμβουλεύεστε έναν δερματολόγο για να έχετε μια ακριβή διάγνωση από τον πλέον ειδικό.